slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΒΙΝΤΕΟ-Αποκάλυψη Βρούτση: Οι υπάλληλοι του ΙΚΑ έπαιρναν εφάπαξ «κλέβοντας» τα λεφτά των υπολοίπων

[Για όσους δεν κατάλαβαν τιαποκάλυψε σήμερα ο Βρούτσης και τι αφορά το σημερινό άρθρο του ΕΤ, ο οποίος βέβαια σαν εφημερίδα χρησιμοποιεί παραπλανητικό τίτλο, να το ξαναπούμε: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΛΑΝΘΑΣΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΒΡΟΥΤΣΗ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ (ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΩΝ) ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΤΙΣ 25.000 ευρώ ΣΤΑ 4.650! ΓΙΑΤΙ; Μαγιατί τα στοιχεία που μπήκαν στον μαθηματικό τύπο με αποτέλεσμα να βγάλει μειωμένο εφάπαξ δείχνουν ότι μέχρι τώρα ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΨΙΧΟΥΛΑ, ΑΛΛΑ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΕΦΑΠΑΞ 25.000 ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ, ΑΦΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΝ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΒΓΑΖΑΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ (το οποίο κάλυπτε το κράτος με τα λεφτά των φορολογούμενων), ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΠΟΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ...Τώρα με τον μαθηματικό τύπο το εφάπαξ έγινε ανταποδοτικό, ανάλογο των εισφορών που έχουν πληρωθεί και έτσι  τα λαμόγια...

«Κανονικά τον Δεκέμβριο του 2012 έπρεπε να γίνει στάση πληρωμών των εφάπαξ, δεν υπήρχε ούτε ευρώ» είπε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Ο υπουργός Εργασίας συμπλήρωσε: «Τα όρια ηλικίας δεν θα θιγούν. Όσον αφορά τα εφάπαξ, μέχρι το τέλος του χρόνου θα δοθούν άλλα 10.000, τη στιγμή που τον Δεκέμβριο του 2012 δεν υπήρχε ευρώ και θα έπρεπε να κάνουμε στάση πληρωμών. Γινόταν πλιάστικο».

Για το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου και το εφάπαξ των 4.650 ευρώ, είπε ότι αυτό, αν είναι αλήθεια, «αφορά μόνο τους 5.000, περίπου, υπαλλήλους του ΙΚΑ και όχι τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ».

Πέφτει "τσεκούρι" στο εφάπαξ

Μειώσεις-σοκ, που κατεβάζουν το εφάπαξ από τις 25.000 στις 4.650 ευρώ, βγάζει ο νέος μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του βοηθήματος με την εφαρμογή του ετήσιου συντελεστή βιωσιμότητας, που θα ισχύσει για όσους αποχώρησαν από την 1η Σεπτεμβρίου του 2013 και μετά.

Οι περικοπές με το νέο μαθηματικό τύπο μπορεί να φτάνουν, δηλαδή, για ορισμένους φορείς Πρόνοιας έως και 81,4%, εξαϋλώνοντας κυριολεκτικά το εφάπαξ σε Ταμεία με ελλείμματα, που είναι τα περισσότερα και, κυρίως, αυτά του Δημοσίου.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας μέσα από επίσημο έγγραφο που έστειλε το ΙΚΑ στο υπουργείο Εργασίας στις 19 Ιουνίου, με το χαρακτηρισμό του ως «Εξαιρετικά Επείγον», ζητώντας άμεσα να διευκρινιστούν σημεία της  υπουργικής απόφασης σχετικά με τον υπολογισμό του βοηθήματος για τις νέες αιτήσεις. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ο νέος μαθηματικός τύπος και ο συντελεστής βιωσιμότητας έχουν εφαρμογή στον υπολογισμό των εφάπαξ για όσους αποχωρούν από την υπηρεσία από 1/9/2013 και μετά, ενώ τα εφάπαξ που παίρνουν όσοι αποχώρησαν μέχρι 31/8/2013 υπολογίζονται με τον παλιό τρόπο και χωρίς τις νέες μειώσεις.

Αυτό σημαίνει ότι ένας ασφαλισμένος που δικαιούνται να πάρει εφάπαξ 30.000 ευρώ, μετά την εφαρμογή του συντελεστή 0,179 θα πάρει 5.370 ευρώ (30.000 ευρώ Χ 0,179=5.370 ευρώ).

Όσο υψηλότερος και πλησιέστερος στην ακέραια μονάδα είναι ο συντελεστής βιωσιμότητας τόσο μικρότερες θα είναι και οι μειώσεις.

Δηλαδή, για αρχικό εφάπαξ 30.000 ευρώ με συντελεστή βιωσιμότητας 1 το ποσό δεν αλλάζει, ενώ με συντελεστή 0,75 το ποσό πέφτει στις 22.500 ευρώ και με συντελεστή 0,65 πέφτει στις 19.500 ευρώ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δείτε τα βίντεο του Mega


Δεν υπάρχουν σχόλια: