slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥ΅ΘΑ ΠΑΤΕ ΠΑΛΙ ΣΤΟ 4%: «Αλέξη, μην μαζέψουμε κάθε αποτυχημένο ρετάλι στον ΣΥΡΙΖΑ»

Γράφει ο καταδικασμένος ΣΥΡΙΖΑίος Γιάννης Μακρυγιάννης

Ένταση στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για την στρατηγική των συμμαχιών - Θα συνεχιστεί και σήμερα η συνεδρίαση - Υπέρ της συνεργασίας με βουλευτές που θα αρνηθούν να ψηφίσουν πρόεδρο Δημοκρατίας, η προεδρική φρουρά - «Να διατηρήσουμε την πολιτική πρωτοβουλία» λέει ο Νίκος Παππάς
Διχασμό προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση για τις συμμαχίες του κόμματος ενόψει των μεγάλων πολιτικών αναμετρήσεων, όπως είναι η προεδρική εκλογή και οι εθνικές εκλογές.

Η πρώτη ουσιαστική συζήτηση που έγινε μετά τις ευρωεκλογές στην πολιτική γραμματεία του κόμματος, σχετικά με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη νίκη της 25ης Μαΐου και πώς μπορεί να διαμορφωθεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα στο δρόμο προς τις εθνικές κάλπες, έγινε σε κλίμα έντασης και σοβαρών διαφωνιών. Είναι ενδεικτικό ότι η συνεδρίαση θα συνεχιστεί σήμερα το απόγευμα προκειμένου να επιτευχθούν κάποιες συγκλίσεις για το κείμενο που θα παρουσιαστεί το σαββατοκύριακο στην κεντρική επιτροπή.

Στη χθεσινή συζήτηση αποδοκιμάστηκε έντονα η πρόθεση της ηγεσίας να επιδιώξει συμμαχίες με βουλευτές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μην εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει χαρακτηρίσει μείζονος σημασίας τη συγκεκριμένη πολιτική.

«Δεν πρέπει να μαζέψουμε κάθε αποτυχημένο ρετάλι και να γίνουμε χαβούζα» ήταν η χαρακτηριστική φράση στελέχους της αριστερής πτέρυγας, που επισήμανε τον κίνδυνο να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την ταυτότητα και την ανατρεπτική του φυσιογνωμία. «Θα φανούμε ως δύναμη του παλιού πολιτικού συστήματος, που συναλλάσσεται με ανθρώπους που ψήφισαν μνημόνια» πρόσθεσε, ταράζοντας τη συνεδρίαση.

Στο ίδιο κλίμα, αλλά όχι με τόσο σκληρές εκφράσεις κινήθηκαν και άλλα στελέχη, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, η Σόφη Παπαδόγιαννη και ο Αντώνης Νταβανέλλος, ενώ επιφυλάξεις εκφράστηκαν και από την κίνηση των «53», που ζήτησαν να μην υπάρξει μετατόπιση του κόμματος προς το κέντρο.

Η αριστερή πλατφόρμα πιστεύει ότι προέχει η κοινωνική κινητοποίηση η οποία θα αποτρέψει τους βουλευτές να παρατείνουν τη συνέχιση της θητείας της σημερινής κυβέρνησης. Να αποτραπεί δηλαδή η προεδρική εκλογή «από τα κάτω» και όχι με συμφωνίες κορυφής.

Στα επιχειρήματα αυτά αντέδρασαν ηγετικά στελέχη όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Δημήτρης Βίτσας και άλλοι, που υποστήριξαν ότι είναι αναγκαίες οι συμμαχίες αυτού του είδους εντός του κοινοβουλίου, με δυνάμεις που απομακρύνονται από τα μνημόνια και συγκρούονται με την κυβέρνηση και την τρόικα.

Ο κ. Τσίπρας είχε ήδη μιλήσει για τη συγκρότηση Δημοκρατικής, Προοδευτικής και Ριζοσπαστικής συμμαχίας, προετοιμάζοντας το έδαφος για αυτές τις συνεργασίες, ενώ κείμενο θέσεων με το οποίο καλούσε την ηγεσία να κάνει άνοιγμα σε πασοκογενείς και κεντροαριστερές αντιμνημονιακές δυνάμεις είχε καταθέσει ο Αλέξης Μητρόπουλους επικροτώντας τη σχετική στρατηγική του προέδρου του κόμματος.

Ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα και διευθυντής του πολιτικού του γραφείου Νίκος Παππάς υπερασπίστηκε με άρθρο του τη στρατηγική των συμμαχιών με κεντροαριστερές δυνάμεις, μιλώντας για «απεύθυνση σε αριστερές δυνάμεις, αλλά και σε νέες δυνάμεις στη Βουλή και τον λαό, που αυτονομήθηκαν και αυτονομούνται από τα μνημόνια, μία απεύθυνση που πρέπει να είναι σαφής, ρητή και αξιόπιστη».

Ο κ. Παππάς επισήμανε μάλιστα την ανάγκη, πέραν των κοινωνικών ανοιγμάτων να υπάρξει και «διατήρηση της πολιτικής πρωτοβουλίας», καθώς και «τα δύο αυτά στοιχεία θα καθορίσουν την επιτυχία της διαρκούς προσπάθειας για διεύρυνση της επιρροής της Αριστεράς στα κοινωνικά στρώματα που υφίστανται την εκμετάλλευση και τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών».

Γράφει ο καταδικασμένος ΣΥΡΙΖΑίος Γιάννης Μακρυγιάννης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: