slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δημήτρης Λιανός: «Θα είμαστε και πάλι η επόμενη Δημοτική Αρχή του τόπου»

Αναμφισβήτητα σε μια θέση ευθύνης – ίσως τη δυσκολότερη και περισσότερο επιφορτισμένη – τριάμισι χρόνια τώρα, ο Δημήτρης Λιανός μιλώντας στο δηλώνει ικανοποιημένος από το έργο του και είναι έτοιμος να συνεχίσει με μεγαλύτερο ζήλο και όπλα την εμπειρία και τη γνώση που έχει αποκτήσει, αφού πιστεύει ότι το όραμα της βιώσιμης ανάπτυξης των πέντε νησιών που απαρτίζουν το δήμο, είναι στόχος υλοποιήσιμος…


- Υπηρετήσατε το δήμο μέσα από μια δύσκολη και ιδιαίτερα υπεύθυνη θέση, είστε ικανοποιημένος από το έργο σας;
Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες, που τις βιώνουμε όλοι καθημερινά σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο, είναι γνωστές οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση. Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι επιχορηγήσεις για έργα στους Δήμους (ΣΑΤΑ) έχουν περικοπεί κατά 75% και οι περικοπές από τους κεντρικούς πόρους για την Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια φτάνουν το 65%.Παρ’ όλους αυτούς τους αρνητικούς παράγοντες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, αλλά και τις δυσλειτουργίες που προέκυψαν στην πορεία με τη μη προγραμματισμένη αλλαγή των αρμοδιοτήτων των Ο.Τ.Α, θεωρώ ότι το έργο που υλοποιήθηκε συνολικά καθώς και το έργο στους τομείς της αρμοδιότητας μου, είναι θετικό. Αυτό δεν είναι μόνο προσωπική μου πεποίθηση αλλά το αναγνωρίζουν και οι συνδημότες μας.
Θεωρώ ότι λειτούργησα δημοκρατικά, προσπαθώντας να ακούω το πρόβλημα, το παράπονο ή την σκέψη του κάθε δημότη που επισκεπτόταν το γραφείο μου, συμμετέχοντας στην συζήτηση με ειλικρίνεια και επιχειρήματα.
Προσπάθησα να είμαι δίκαιος απέναντι στον κάθε δημότη αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας, μην υπολογίζοντας το προσωπικό –πολιτικό κόστος.
Με αποφασιστικότητα και τόλμη δώσαμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί στο Δήμο μας και έγιναν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση για την επίλυση και άλλων θεμάτων.
Είμαι πεπεισμένος, από την εμπειρία και τη γνώση που έχω αποκτήσει τόσο από την ενασχόλησή μου με τα κοινά όσο και από την προσωπική επαγγελματική μου πορεία, ότι το όραμα της βιώσιμης ανάπτυξης των πέντε νησιών μας, είναι στόχος υλοποιήσιμος και η παρούσα Δημοτική Αρχή έκανε σωστά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

- Αν σας ζητούσα με δυο λόγια να μας πείτε αυτά που θεωρείτε σημαντικότερα από όσα προσφέρατε αυτά τα τριάμισι χρόνια, τι θα ξεχωρίζατε;

Πέρα από τα έργα, τις δράσεις και τις παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν τα τριάμισι χρόνια και είναι λίγο – πολύ σε όλους γνωστά, πολύ μεγάλη ικανοποίηση μου προκαλεί το γεγονός ότι μετά από την επίμονη προσπάθεια που κατέβαλα, θεωρώ ότι τις βασικές αρχές και πεποιθήσεις μου στον καθημερινό τρόπο λειτουργιάς μου σαν επαγγελματίας κατάφερα να τις μεταφέρω στην οργάνωση και στον τρόπο λήψης αποφάσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δηλαδή, χρησιμοποιώντας τον κοινό νου και ακολουθώντας τις απόψεις των ειδικών επιστημόνων σε κάθε τομέα, προσπάθησα με διάλογο και αμεσότητα να επιτύχω τη σύνθεση και τη συνεργασία αιρετών – υπαλλήλων – φορέων – πολιτών με στόχο την προσφορά στο κοινό καλό, ξεπερνώντας το ατομικό μικροσυμφέρον.

- Σε ότι αφορά τον τουρισμό, αρκετά πράγματα «έχουν μείνει στη μέση»… Από δω και πέρα τι;

Ο Δήμος μας, σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες και τους εμπλεκόμενους φορείς σε θέματα τουρισμού, πραγματοποίησε πρωτοπόρες δράσεις για την προβολή των πέντε νησιών και ιδιαίτερα σε ότι αφορά στο διαδικτυακό τομέα.
Η κατάρτιση τριετούς προγράμματος δράσεων, η ίδρυση και στελέχωση Γραφείου Τουρισμού, οι επισκέψεις δημοσιογράφων από έντυπα και τηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης από πάρα πολλές χώρες στα νησιά μας οι οποίοι τα προέβαλαν με άριστο τρόπο, η προβολή viralvideo με πρωταγωνιστή το Λευτέρη Ελευθερίου μέσω του internet με πολλές χιλιάδες επισκέψεις, η λογοτύπιση του νέου πολυνησιακού μας Δήμου με σκοπό να αναδειχθεί για πρώτη φορά η τουριστική πολυμορφία του, η καινούρια, ευέλικτη και δυναμική ιστοσελίδα του Δήμου (www.naxos.gr) με ιδιαίτερα υψηλές προδιαγραφές στην οποία αναδεικνύονται με πληρότητα τα 5 νησιά, η δημιουργία έντυπου φωτογραφικού άλμπουμ για τα 5 νησιά σε τέσσερις γλώσσες και δύο νέων τουριστικών οδηγών, ένας για τη Νάξο και ένας δεύτερος για τις Μικρές Κυκλάδες σε δύο γλώσσες με τη συγγραφή νέων κειμένων, τη λήψη επαγγελματικών φωτογραφιών και την αγορά – κατασκευή χαρτών, η επίσκεψη της γερμανικής συνομοσπονδίας πεζοπορικών μονοπατιών προκειμένου να πιστοποιηθούν τα μοναδικής ομορφιάς μονοπάτια μας και να ενταχθούν στα ευρωπαϊκά πεζοπορικά δίκτυα ώστε να προβληθούμε οργανωμένα στην αντίστοιχη τουριστική αγορά, η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού …… είναι μερικά από αυτά που πραγματοποίησε η παρούσα Δημοτική Αρχή σε ότι αφορά τον πολύ σημαντικό τομέα του τουρισμού.
Το σημαντικότερο όμως που επιτύχαμε στην πορεία για την υλοποίηση των πολυάριθμων δράσεων, και νιώθω πολύ ικανοποιημένος γι’ αυτό, ήταν η σύνθεση και η συνεργασία των τοπικών φορέων και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με την παράλληλη ενεργοποίηση πολλών ανθρώπων των νησιών μας να συνεισφέρουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια.
Οι βάσεις έχουν τεθεί, το πλαίσιο είναι σαφώς καθορισμένο για την τουριστική πολιτική που ακολουθεί ο Δήμος ώστε να μην σπαταλιέται δημόσιο χρήμα σπασμωδικά και χωρίς συγκεκριμένο στόχο. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή: η Νάξος 2ο νησί στην Ευρώπη, 1ο στην Ελλάδα και 6ο στην παγκόσμια κατάταξη, σύμφωνα με το TripAdvisor, και αναμένεται σημαντική αύξηση της προσέλευσης τουριστών σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία.
Η προσπάθεια συνεχίζεται εντατικά και ενδεικτικά να αναφέρω ότι καθημερινά πραγματοποιείται σύνταξη κειμένων – άρθρων στα Ελληνικά και στα Αγγλικά από εξειδικευμένη δημοσιογράφο, για την προώθηση και προβολή των πέντε νησιών του Δήμου μας με σκοπό την επικοινωνία του τουριστικού προϊόντος όλες τις εποχές του έτους μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου, τα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, YouTube, Twitter, google+, Flickr), newsletter, δελτία τύπου κ.α. Ολοκληρώνονται οι ενέργειες διαδικτυακού marketing μέσω SearchEngineOptimization για να την προσέλκυση επισκεπτών στην ιστοσελίδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα πραγματοποιηθεί μετάφραση των τουριστικών οδηγών στα ρώσικα, ετοιμαζόμαστε για τα γυρίσματα του νέου video σποτ της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων και βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο “Πληροφοριακό σύστημα Τουριστικής Προβολής και Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Νάξου & Μικρών Κυκλάδων”, το οποίο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς Πόρους.
Ηπροσωπική ενασχόληση μου με τον τουρισμό με έχει πείσει ότι η προαγωγή ενός τουριστικού προορισμού γίνετε με συλλογική και καθημερινή προσπάθεια.

- Για το κυκλοφοριακό τώρα. Εκτός από τους «υπέρμαχους» του έργου, έχετε δεχτεί και αρκετά σκληρή κριτική… Εάν και πάλι μετά τις εκλογές βρεθείτε στην ίδια θέση τι να περιμένουμε, θα αλλάξει κάτι ;

Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών αλλά και των επισκεπτών του νησιού μας είναι υπέρμαχοι των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, αφού απλώς χρησιμοποιήσαμε τα δοκιμασμένα διεθνή πρότυπα και ακολουθήσαμε πιστά τη μελέτη ειδικευμένων επιστημόνων – μελετητών. Η δυσπιστία και η άρνηση που αρχικά είχαν εκφράσει πολλοί, διαπιστώνω ότι εξανεμίστηκε από τα οφέλη των νέων ρυθμίσεων, η αποτελεσματικότητα των οποίων είναι προφανής. Δεν κάναμε πολιτικές παρεμβάσεις στη φάση εκπόνησης της μελέτης, ούτε εξυπηρετήσαμε μικροσυμφέροντα. Άλλωστε κι εγώ ο ίδιος ως επαγγελματίας «θίγομαι» από τις νέες μονοδρομήσεις. Να επισημάνω ότι η παρούσα δημοτική αρχή και προσωπικά εγώ ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος, συνεχίζουμε την υλοποίηση του κοινού οράματος που έχουμε όλοι, δηλαδή «Προτεραιότητα στους πεζούς». Κατασκευάζουμε 8 νέους κόμβους για την αποφυγή ατυχημάτων σε επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου και τη βελτίωση της ασφάλειας των χρηστών των οδών και βρίσκεται στο στάδιο δημοπράτησης η μελέτη Κατασκευής πεζοδρομίων στη Δ.Κ. Νάξου.
Αν με τη ψήφο των συνδημοτών μας και την εμπιστοσύνη του Δημάρχου, βρεθώ στην ίδια θέση, θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στον κυκλοφοριακό χάρτη της πόλης, στα σημεία που έχουν παρατηρηθεί δυσλειτουργίες, οι οποίες ήδη έχουν μελετηθεί σε συνεργασία πάντα με μελετητές συγκοινωνιολόγους και την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου, οι οποίες θα ακολουθήσουν τη διαδικασία των εγκρίσεων μετά την ολοκλήρωση της παραλαβής του συγχρηματοδοτούμενου έργου «Εφαρμογή Κυκλοφοριακής Μελέτης και Σήμανσης Χώρας Νάξου».

- Πώς βλέπετε αυτή την εκλογική αναμέτρηση και πια είναι τα μηνύματα που εισπράττεται από τον κόσμο;

Από τη καθημερινή μου επαφή με τους συνδημότες μας, διαπιστώνω ότι υπάρχει κατανόηση των επιπτώσεων στην αυτοδιοίκηση της δύσκολης περιόδου που διανύει η χώρα μας και αναγνωρίζουν την καθημερινή προσπάθεια που καταβάλουμε με επιμονή και σκληρή δουλειά αλλά και όραμα για την επίλυση των προβλημάτων και το σχεδιασμό και την οργάνωση νέων δράσεων – έργων.
Είμαι πεπεισμένος ότι οι δημότες θα μας τιμήσουν με τη ψήφο και τη στήριξη τους και έτσι θα είμαστε η επόμενη Δημοτική Αρχή του τόπου ώστε να ολοκληρώσουμε σημαντικά έργα για τα πέντε νησιά μας, τα οποία θα εντάξουμε στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης και σε άλλα χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Βασικό πυλώνα της ανάπτυξης του τόπου μας, θα αποτελέσει η επέκταση του αεροδρομίου της Νάξου, την υλοποίηση της οποίας έχουμε ήδη δρομολογήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: