slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καταδικάζει κάθε ενέργεια υποβάθμισης του περιβάλλοντος και κάθε παρέμβαση που αλλοιώνει το φυσικό τοπίο.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καταδικάζει κάθε ενέργεια υποβάθμισης του περιβάλλοντος και κάθε παρέμβαση που αλλοιώνει το φυσικό τοπίο. Οι εργασίες διάνοιξης δρόμου από ιδιώτη, χωρίς την έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών και η καταστροφή που προκλήθηκε σε μονοπάτι που ξεκινάει από την Αγία Μαρίνα του Δανακού προς το Ζα, αποτελούν αυθαίρετη και καταδικαστέα ενέργεια.
Ως Δήμος, καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να περιφρουρήσουμε το φυσικό περιβάλλον και την πολιτισμική μας κληρονομιά και θα μεριμνήσουμε για την άμεση, όσο το δυνατόν, αποκατάσταση του μονοπατιού.
Για το θέμα έχει ήδη επιληφθεί το Α.Τ. Φιλωτίου, καθώς και το Δασονομείο Νάξου.

http://naxos365.blogspot.gr/2014/05/blog-post_675.html
ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΖΑ


Κάθε χρόνο τα ίδια: Μπαζώματα, εκχερσώσεις σε δασικές και φυσικές περιοχές, διανοίξεις δρόμων, καταπατήσεις στον αιγιαλό... Ιδιώτες που ενεργούν πάντοτε με τη σιωπηλή ανοχή των αρχών ή ακόμη και με την ανοιχτή σύμπραξή τους, ασελγούν πάνω στο φυσικό περιβάλλον. Ιδιωτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα που θεωρούν τη φύση τσιφλίκι τους, σφετερίζονται και εκμεταλλεύονται τις παραλίες, τα δάση, τα βουνά, εγκληματούν εις βάρος του τόπου και ιδιοποιούνται το δημόσιο πλούτο. Από κοντά τους βρίσκεται κι ένας συρφετός από τοπικούς παράγοντες, η αστυνομία και κρατικές υπηρεσίες που στις περισσότερες περιπτώσεις κάνουν τα στραβά μάτια και εμπλέκονται άμεσα ώστε να νομιμοποιηθούν οι αυθαιρεσίες ή να ξεχαστούν στη λήθη του χρόνου. Στα μικρά μέρη, όλοι αυτοί από κοινού συγκροτούν μια... άτυπη ομερτά που στόχο έχει να σπείρει το φόβο και την απογοήτευση σε όσους τολμήσουν να αντιδράσουν. Οι πρακτικές αυτές είναι ένα θλιβερό βίωμα στην ελληνική ύπαιθρο που όμως επιβραβεύεται από το επίσημο κράτος με νόμους-εκτρώματα για τα δάση και τον αιγιαλό. Νόμοι που ολοκληρώνουν την καταστροφή και την εκποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας.
Στην προκείμενη περίπτωση λοιπόν, ιδιώτης (ο οποίος είναι γνωστό ότι έχει προβεί επανειλημμένως σε παρόμοιες δραστηριότητες) διάνοιξε δρόμο πάνω στο μονοπάτι που ξεκινάει από την Αγία Μαρίνα στο Δανακό και καταλήγει στην κορφή του Ζα. Προχώρησε μάλιστα τα χωματουργικά σε μήκος 600 μέτρων! Η καταστροφή είναι τεράστια αφού έφτασε λίγο πιο πριν από την πηγή της Λευγάσας και την αρχαία επιγραφή ΟΡΟΣ ΔΙΟΣ ΜΗΛΩΣΙΟΥ, για την οποία δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα αν έχει πειραχτεί. Στο κομμάτι της επέμβασης διέλυσε ένα λιθόστρωτο τουλάχιστον 200 χρόνων σε ένα από τα αρχαιότερα και ομορφότερα μονοπάτια των Κυκλάδων που το διαβαίνουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Τα μονοπάτια είναι μνημεία. Αποτελούν ένα ήπιο ιστορικό αποτύπωμα της ανθρώπινης παρουσίας στο φυσικό περιβάλλον και συνιστούν σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς αυτού του τόπου.

Αλλά μπροστά στα μικροσυμφέροντά τους ορισμένοι δεν σέβονται τίποτα, ούτε καν την ιστορία των παπούδων τους που συντηρούσαν αυτά τα πλακόστρωτα και ξαπόσταιναν στην πηγή και τη σκιά των δέντρων. Όσο για τους αρμόδιους του δήμου; Αυτοί "ποιούν την νήσσαν" για το θέμα, ή απαντούν κυνικά ότι οι δικές τους τσάπες βρίσκονταν εκείνη την ώρα σε άλλο σημείο του νησιού. Άλλωστε, γνωρίζουμε ότι τα προεκλογικά δημόσια έργα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ίσως μάλιστα, η καταστροφή του μονοπατιού και η διάνοιξη του δρόμου να εντάσσεται στο κλίμα των προεκλογικών εξυπηρετήσεων με το αντάλλαγμα των ψήφων.


Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου

Δεν υπάρχουν σχόλια: