Blogger Gadgets

slider

Το gmail του naxios

Στείλτε μας Ειδήσεις-Σχόλια-Παρατηρήσεις-Αρθογραφία Στο email - naxios.blogspot.com@gmail.com Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων Η φωνή της ΝΑΞΟΥ.

Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ Ή ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ; ΠΩΣ ΧΑΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΞΟ

Ο απερχόμενος δήμαρχος Μ. Μαργαρίτης μιλά όπου βρεθεί και όπου σταθεί για τα έργα που χρηματοδότησε το ΕΣΠΑ στη διάρκεια της θητείας του και αθροίζει σε αυτά όσα βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, στο στάδιο της δημοπράτησης και στο στάδιο της αξιολόγησης. Και το κάνει αυτό για να δείξει στον κόσμο ότι είναι δήμαρχος των έργων! Δε ξεγελά όμως κανέναν πληροφορημένο πολίτη. Γιατί σχεδόν τίποτα καινούριο δε σφράγισε η θητεία του. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν πρόθυμη και πίεζε φορτικά για τη.... χρηματοδότηση έργων, αλλά η απερχόμενη δημοτική Αρχή ήταν δραματικά ανέτοιμη να ανταποκριθεί σε πολλές προσκλήσεις.
Το χειρότερο είναι ότι διογκώνει πρωτοβουλίες ελάσσονος σημασίας και ελάχιστου κόστους, όπως πρόσφατα το πρόγραμμα ευρυζωνικότητας Bresat, και αποσιωπά εσκεμμένα, παραπλανά και διαστρεβλώνει γεγονότα, που αφορούν την απώλεια χρηματοδοτήσεων, οι οποίες θια άλλαζαν την όψη της πόλης της Νάξου και κοινοτήτων. Συγκεκριμένα:

-Η διοίκηση Μαργαρίτη έχασε την ευκαιρία ένταξης της πόλης της Νάξου στο «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπλασης», που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ. Σε αυτό εντάχθηκαν από τις Κυκλάδες η Πάρος (Παροικιά) και η Σύρος-Ερμούπολη. Η πρόταση του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων απορρίφθηκε, επειδή δεν ήταν σωστή και τεκμηριωμένη. Έτσι χάσαμε την ευκαιρία βελτίωσης της λειτουργικότητας και ελκυστικότητας του ιστορικού κέντρου της πόλης μας και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών. Το Κάστρο και μεγάλο μέρος του λιμανιού της Νάξου θα είχαν αλλάξει όψη με αισθητική και λειτουργική ανάπλαση κόστους πάνω από 3 εκατ. ευρώ. Ποιος χρεώνεται κ. Μαργαρίτη την απόρριψη της κάκιστης πρότασης του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων;
-Η διοίκηση Μαργαρίτη, λόγω ανικανότητας και αδυναμίας, δεν κατάφερε να εντάξει την Κόρωνο στο πρόγραμμα «Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές Κοινότητες». Η πρόταση απορρίφθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2013, γιατί δεν ικανοποιούσε ΚΑΝΕΝΑ κριτήριο αξιολόγησης. (Συνημμένα η σχετική απόφαση από την ΔΙΑΥΓΕΙΑ). Η Κόρωνος και ολόκληρη η Νάξος έχασαν 8 εκατ ευρώ, που θα τόνωναν την τοπική οικονομία και μάλιστα στις δύσκολες μέρες που ζούμε. Επιπλέον, χάθηκε η ευκαιρία αναζωογόνησης ενός ραγδαία συρρικνούμενου ορεινού χωριού, καθώς και η ένταξη σε ένα πρότυπο φιλοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα.. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κόρωνος κατατάχθηκε προτελευταία στη σχετική αξιολόγηση!
Ποιος χρεώνεται κ. Μαργαρίτη τις τεράστιες ελλείψεις της μελέτης και την τελική απόρριψη της πρότασης του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων;
Υπάρχει, όμως, κάτι πιο εξοργιστικό. Ο δήμαρχος και ο σύμβουλός του Δ. Τσούκλερης, οκτώ μήνες μετά την επίσημη απόρριψη της Κορώνου, εξακολουθούν και λένε ψέματα. Πουλούν ελπίδες, όπως κάνουν σε πάμπολλα ζητήματα, αφού μέχρι σήμερα κρύβουν την απορριπτική απόφαση ή λένε ότι δεν προχωρά το πρόγραμμα, τη στιγμή που τα επιλεγέντα έργα βρίσκονται ήδη στο στάδιο ένταξης.
Αυτός είναι δήμαρχος των έργων ή δήμαρχος των χαμένων ευκαιριών; Δήμαρχος που αξίζουν τα νησιά μας ή δήμαρχος μειωμένων προσδοκιών;


Από το Γραφείο Τύπου
Γιάννης Πιτταράς

Δεν υπάρχουν σχόλια :