slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δημοσκόπηση Rass: Οριακά μπροστά με 0,2% η Νέα Δημοκρατία -Περίπατος Σαμαράς απέναντι στον Τσίπρα-Δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές οι Ελληνες

Νέα αλλαγή του πολιτικού σκηνικού με μικρό προβάδισμα της ΝΔ δείχνει γκάλοπ της Rass για λογαριασμό της εφημερίδας Παραπολιτικά, που  δημοσιεύετε στο σημερινό  της φύλλο, αφού η ΝΔ περνά μπροστά μετά από πολύ καιρό και μάλιστα για πρόθεση ψήφου Ευρωεκλογών όπου η ψήφος είναι πιο χαλαρή (τον Δεκέμβριο στην τελευταία δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας ο ΣΥΡΙΖΑ προηγούνταν, όπως και τους προηγούμενους μήνες, με 0,7%).
Η ΝΔ φαίνεται στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση (που πραγματοποιήθηκε ....μεταξύ 7 και 10 Απριλίου) να κάνει «απόσβεση» για την υπόθεση Μπαλτάκου, χάρη...
στην έξοδο στις αγορές, ενώ η Χρυσή Αυγή υποχωρεί στην τέταρτη θέση, με το Ποτάμι να είναι τρίτο με διαφορά ασφαλείας. Στα αξιοσημείωτα και ότι οι ΑΝΕΛ, με ποσοστό 3,0%, υποχωρούν κάτω από την Ελιά (4,0%), ενώ μόλις 2,0% είναι το ποσοστό της ΔΗΜΑΡ.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται πλέον, με οριακή διαφορά, κατά 0,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ποσοστά των κομμάτων είναι για την ακρίβεια: ΝΔ 21,4%, ΣΥΡΙΖΑ 21,2%, ΠΟΤΑΜΙ 10,4%, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 6,1%, ΚΚΕ 5,2%, ΕΛΙΑ 4,0%, ΑΝΕΛ 3,1%, ΔΗΜΑΡ 2,0%, ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 4,6%, ΛΕΥΚΟ 2,0%. Σε πολύ υψηλά επίπεδα παραμένει αδιευκρίνιστη ψήφος (20,1%).

Με σαφώς μεγαλύτερη διαφορά προηγείται στην καταλληλότητα ο Αντώνης Σαμαράς του Αλέξη Τσίπρα, το 46,6% όσων ψηφίζουν «Ποτάμι» απαντούν ότι το κάνουν από διαμαρτυρία, το 54,4% δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές, αλλά να εξαντληθεί η παρούσα τετραετία, ενώ το 60,1% θεωρεί τη Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση.

Οι περισσότεροι ψηφοφόροι πάντως(50,0%) θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, έναντι 40,3% που πιστεύει ότι θα έρθει πρώτη η ΝΔ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μέτρησης, ο Πρωθυπουργός υπερτερεί του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στο ερώτημα “ποιός μπορεί να προωθήσει καλύτερα τα συμφέροντα της Ελλάδας στην Ευρώπη”, με ποσοστό 46,3% έναντι 29,5%, με το 42,2% των πολιτών να θεωρεί ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας κερδίσει τις επόμενες εκλογές, θα διαπραγματευτεί με την Ευρώπη, όπως συμβαίνει και σήμερα (ενώ το 30,4% θεωρεί ότι θα συγκρουστεί με χειρότερα αποτελέσματα, και το 22,3% ότι θα συγκρουστεί με καλύτερα αποτελέσματα).

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το 54,4% τάσσεται υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας, ενώ το 42,6% θα προτιμούσε να στηθούν πρόωρες κάλπες.

Στο ερώτημα για το πώς θα ήταν τα πράγματα με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, το 42.2% πιστεύει ότι θα ήταν χειρότερα, το 29,5% καλύτερα, και το 18,7% ούτε καλύτερα-ούτε χειρότερα.

Όσο για το Ποτάμι, το 46,6% δηλώνει ότι το ψηφίζει επειδή θέλει να διαμαρτυρηθεί ενάντια στο πολιτικό σύστημα, το 34,7% επειδή συμφωνεί με τις ιδέες του, και το 15,9% επειδή εμπιστεύεται τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποιοτικό εύρημα περί του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς η κοινωνία είναι μοιρασμένη σε επίπεδο εντυπώσεων, με το 49,7% να το θεωρεί σημαντικό βήμα για την πορεία εξόδου από την κρίση, και το 47,1% να το υποτιμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: