slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Απάντηση Γιώργoυ Γκουφα σε διάφορα δημοσιεύματα που αφορούν στα έργα της Περιφέρειας


Απ’ τον Περιφερειακό Σύμβουλο ΓΙΩΡΓΟ ΓΚΟΥΦΑ, πρώην Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και υποψήφιο εκ νέου στις Περιφερειακές εκλογές με το ψηφοδέλτιο ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ λάβαμε το εξής:
Σε απάντηση διαφόρων δημοσιευμάτων και για την ακριβή πληροφόρηση και γνώση των συμπατριωτών μας θα ήθελα να ενημερώσω για τα εξής:

H Περιφέρεια, η Περιφερειακή Αρχή, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που έχει απ’τον Καλλικράτη, ΜΟΝΟ σχεδιάζει και χρηματοδοτεί μέσω...του ΕΣΠΑ τα έργα των Δήμων που είναι ώριμα.. δηλαδή που έχουν μελέτες, οι οποίες μελέτες έχουν επικαιροποιηθεί. Σε ότι αφορά λοιπόν την περιφερειακή Ενότητα Νάξου, ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑ στα οποία ο Δήμος είχε από παλιά ή πρόσφατα μελέτες, χρηματοδοτήθηκαν. ΟΛΑ. Το αν υπήρχαν λοιπόν ή όχι μελέτες, αυτό δεν αφορά την Περιφέρεια, αλλά τον Δήμο. Μακάρι η Περιφέρεια να είχε την αρμοδιότητα να φτιάχνει και τις μελέτες των διαφόρων έργων στην Νάξο ή την Αμοργό. Μακάρι... Για τα μεγάλα νησιά η αρμοδιότητα της Περιφέρειας είναι ΜΟΝΟΝ να χρηματοδοτεί τις μελέτες για έργα των Δήμων. Πρέπει λοιπόν οι Δήμοι να φροντίζουν εγκαίρως για μελέτες, επειδή ακόμα και αν δεν υλοποιηθούν την διάρκεια της θητείας τους, θα υπάρχουν σε επόμενες θητείες.

Τα έργα που υλοποιήθηκαν ή είναι σε εξέλιξη στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και στην Αμοργό και χρηματοδοτήθηκαν από την Περιφέρεια ή απ’το Επιχειρησιακό πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας, ή απ’το Επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη της Περιφέρειας, μεταξύ άλλων είναι:
ΣΤΗ ΝΑΞΟ: Κατασκευή φράγματος Τσικαλαριού και Δικτύων Αξιοποίησης Ταμιευτήρων Τσικαλαριού - Φανερωμένης και Εγγαρών νήσου Νάξου (31,91 εκατ. €), βελτίωση δρόμου από Άγιο Ματθαίο (Καλαμούρια) έως δρόμο Αγίου Αρσενίου - Αγίας Άννας (περίπου 1,1 εκατ. ευρώ), στερέωση-συντήρηση βυζαντινών μνημείων Νάξου (550.000,00 ευρώ), κατασκευή τεσσάρων (4) αιθουσών στο 2/θέσιο ειδικό σχολείο Νάξου (518 εκ. ευρώ), ο Παιδικός Σταθμός Χώρας Νάξου (651.000,00 €), βελτίωση κτηριακών υποδομών 2ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Νάξου (464.000,00 €), εφαρμογή κυκλοφοριακής μελέτης και σήμανσης Χώρας Νάξου (462.000,00 €), αποκατάσταση έντεκα (11) ΧΑΔΑ και προμήθεια εξοπλισμού μεταφοράς προσωρινής αποθήκευσης και επεξεργασίας απορριμάτων στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (2,7 εκ. €), ΧΥΤΑ Νάξου (9,6 εκ. €), δίκτυα αποχέτευσης παραλιακών οικισμών και εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης Δ.Δ Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (6,7 εκ.€)
ΣΤΗ ΔΟΝΟΥΣΑ: Εγκατάσταση επεξεργασίας και έργα διάθεσης λυμάτων Δονούσας (2,44 εκ.ευρώ).
ΣΤΟ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ: το Περιφερειακό Ιατρείο Κουφονησίου (650.000,00 €) η προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης Κουφονησίου και κατασκευή συνοδών έργων (657.000,00 €), στη Σχοινούσα, το νέο λιμάνι (2 εκ. €).
ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ:, κατασκευή δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου Αιγιάλης (1,83 εκ. €), βελτίωση - αναβάθμιση των Περιφερειακών Ιατρείων Καταπόλων και Αιγιάλης (500.000,00 €), κατασκευή δύο δεξαμενών στα Κατάπολα (660.000,00 €), κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού από τα Κατάπολα στη Χώρα (454.000,00 €), όπως και το έργο «ολοκλήρωση ανέγερσης διωρόφου κτηριακού συγκροτήματος Γυμνασίου - Λυκείου Χώρας Αμοργού (536.000,00€) .

Επίσης η Περιφέρεια διέθεσε απ’το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ για την συντήρηση του Επαρχιακού οδικού δικτύου της Νάξου και μάλιστα 1.300.000,00 € εξ αυτών, θα διατεθούν για την κατασκευή του Επαρχιακού δρόμου Χώρας –Εγγαρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: