slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τα δήθεν "μυστικά" γκάλοπ και η επιχείρηση'' διάσωσης'' του Γ. Μαχαιρίδη

Άλλο ένα δημοσίευμα εμφανίστηκε σήμερα στο ethnos.gr, που επιχειρεί να αποτυπώσει το προεκλογικό κλίμα στις 13 Περιφέρειες της χώρας, ενόψει εκλογών. Υποτίθεται δε ότι τα γραφόμενα βασίζονται σε πληροφορίες από τα κομματικά επιτελεία και τα "μυστικά" κυλιόμενα γκάλοπ που διενεργούν συνεχώς, για να αναπροσαρμόζουν, αναλόγως των ευρημάτων, την προεκλογική στρατηγική τους.
Η ίδια εφημερίδα (ΕΘΝΟΣ), είχε δημοσιεύσει ανάλογο άρθρο - ανάλυση για τις 13 Περιφέρειες της χώρας, στις 13 Απριλίου. Η ανάγνωση και σύγκριση των δύο...
δημοσιευμάτων, τουλάχιστον σε ό, τι αφορά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αποδεικνύει ότι στην ουσία πρόκειται για αντιγραφή και επανάληψη της ίδιας παραγράφου (με μικρές αλλαγές που δεν αλλάζουν την ουσία ), που σημαίνει ότι καμία επικαιροποίηση των προεκλογικών δεδομένων δεν υπήρξε μεταξύ των δύο δημοσιευμάτων και καμία επαφή με την πραγματικότητα δεν προκύπτει. Και τα δύο άρθρα, παρουσιάζουν τον Γιάννη Μαχαιρίδη νικητή των εκλογών, αναμασώντας άκριτα την καραμέλα που "παίζει" επικοινωνιακά σε κεντρικό επίπεδο για τον απερχόμενο περιφερειάρχη, ο οποίος είναι αμφίβολο, με βάση τις (πραγματικές) δημοσκοπήσεις, αν θα καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο. Αν τα δημοσιεύματα του ΕΘΝΟΥΣ στηρίζονταν πράγματι στις "εσωτερικές" δημοσκοπήσεις στρατηγικής των κομμάτων, είναι βέβαιο ότι δεν θα μιλούσαν με τόση ευκολία για την υποτιθέμενη πρωτιά του Γ. Μαχαιρίδη στις περιφερειακές εκλογές. Διότι - πολύ απλά - οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετιή εικόνα από εκείνη που επικοινωνικά καλλιεργείται στα συστημικά συγκροτήματα των ΜΜΕ.



ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Οι 13 μάχες που θα κρίνουν τον νικητή

Στην τελική ευθεία της προεκλογικής καμπάνιας για την Αυτοδιοίκηση βρίσκονται πλέον κόμματα και υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι, καθώς είναι βέβαιον ότι η έκβαση των αναμετρήσεων ειδικά στις 13 περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους προσφέρεται για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων.

Οι 13 μάχες που θα κρίνουν τον νικητή
Για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε αντιπαράθεση εφ όλης της ύλης, με δεδομένο ότι και τα δύο κόμματα στοχεύουν σε υψηλά ποσοστά από τον πρώτο γύρο, προκειμένου να διαμορφώσουν κλίμα εν όψει των ευρωεκλογών που έπονται.
Το ΠΑΣΟΚ ευελπιστεί ότι θα διατηρήσει εν πολλοίς τις δυνάμεις του και θα μπορούσε να εκλέξει αρκετούς περιφερειάρχες που υποστηρίζει, με δεδομένο ότι αρκετοί από αυτούς έχουν καταγράψει θετικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της πρώτης τους θητείας.
Στα κομματικά επιτελεία φτάνουν σε εβδομαδιαία βάση μετρήσεις που γίνονται σε κάθε μία από τις 13 περιφέρειες και ανάλογα με τα ευρήματα αναπροσαρμόζονται τακτικές και στρατηγικές. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους» με βάση τις τελευταίες μετρήσεις που έγιναν, η ΝΔ εκτιμά ότι θα μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις τις έξι από τις δεκατρείς περιφέρειες (Ανατ. Μακεδονία, Δυτ. Μακεδονία, Ηπειρος, Πελοπόννησος, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα), ο ΣΥΡΙΖΑ «χτυπά» την Αττική και άλλες δύο (Βόρειο Αιγαίο και Δυτ. Ελλάδα), ενώ το ΠΑΣΟΚ, πιστεύει ότι θα μπορέσει να επανεκλέξει πρόσωπα που υποστηρίζει σε τέσσερις περιφέρειες (Αττική, Νότιο Αιγαίο, Κρήτη και Ιόνια νησιά).



ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΣΤΙΣ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΣΤΙΣ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

 Ωστόσο, η "καραμέλα" περί πρωτιάς Μαχαιρίδη, (η οποία κυριολεκτικά εκβιάζεται από την αυτοαναιρούμενη διατύπωση στις παραπάνω δύο παραγράφους) μπορεί να μην είναι και τόσο αθώα, ούτε τόσο επιπόλαιη. Απεναντίας, το πιθανότερο είναι ότι εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια του συστήματος να περάσει ο απερχόμενος περιφερειάρχης στον δεύτερο γύρο (στην ίδια κεντρική στρατηγική εντάσσεται και η αμφισβητούμενη δημοσκόπηση της GPO πριν από λίγες μέρες), με το πραγματικό ζητούμενο να είναι οι ευρωεκλογές και όχι οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση.  Τι σημαίνει αυτό: Με το ενδιαφέρον των κομμάτων της συγκυβέρνησης επικεντρωμένο στις ευρωεκλογές, πάση θυσία προσπαθούν να αποκλείσουν τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ από τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ευελπιστούν, συγκεκριμένα, ότι αν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν λόγο να πάνε στις κάλπες στην δεύτερη Κυριακή για να εκλέξουν δήμαρχο ή περιφερειάρχη, τότε δεν θα πάνε ούτε στις κάλπες των ευρωεκλογών. Είναι προφανές ότι με τον αποκλεισμό των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ από τον δεύτερο γύρο, επιδιώκεται η μεγαλύτερη δυνατή αποχή των ψηφοφόρων του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα από τις ευρωεκλογές, γεγονός που εξυπηρετεί τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης. Με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο να προηγείται μα απόσταση ασφαλείας από τον δεύτερο ανθυποψήφιό του, η προσπάθεια της συγκυβέρνησης είναι να διασφαλίσει το πέρασμα του Γιάννη Μαχαιρίδη στον δεύτερο γύρο, αποκλείοντας τον Μπενέτο Σπύρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σαν νέος υποψήφιος έχει δυναμική, ενώ ο Μαχιαρίδης, μετά από 30 χρόνια, έχει πιάσει οροφή στα ποσοστά του.



Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ VPRC
Η πιο έγκυρη δημοσκόπηση για τις Περιφερειακές εκλογές που έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα , λόγω της έμφασης που έδωσε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της απερχόμενης περιφερειακής αρχής ανα νησί, είναι αυτή της VPRC, ΠΟΥ διενεργήθηκε ΠΡΟ ημερών ΓΙΑ λογαριασμό Της εφημερίδας  ΠΡΟΟΔΟΣ, στο χρονικό διάστημα από 2 έως 8 Απριλίου 2014
 Η μέτρηση δίνει σαφές προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, 6,8 ποσοστιαίων μονάδων στον υποψήφιο περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, έναντι του Γιάννη Μαχαρίδη. Ο Γιώργος Χατζημάρκος συγκεντρώνει ποσοστό 18,3% έναντι 11,5% του σημερινού περιφερειάρχη. 
Η ίδια έρευνα δείχνει ότι, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα εξελιχθεί σε θρίλερ μεταξύ του Γιάννη Μαχαιρίδη και του Μπενέτου Σπύρου, αφού η μεταξύ τους διαφορά είναι μόλις 1,9%, (μικρότερη του στατιστικού λάθους) με τον κ. Μαχαιρίδη να συγκεντρώνει ποσοστό 11,5 στην πρόθεση ψήφου, έναντι 9,6% του Μπενέτου Σπύρου.
Ακολουθούν η Λίλα Καφαντάρη με 5,9%, και ο Σάββας Σπυρίδης με 0,9%. Αναποφάσιστο δηλώνει το 8,6% των ερωτηθέντων, ενώ "κανέναν" προτιμά το 26,7% δείγματος του.

Είναι αξιοσημείωτα τα χαμηλά ποσοστά ικανοποίησης από την περιφερειακή αρχή, σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες. Στο σύνολο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το ποσοστό δυσαρέσκειας αγγίζει το 76%, στα Δωδεκάνησα το 82% και στις Κυκλάδες το 68% Η έρευνα διενεργήθηκε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων VPRC, για λογαριασμό της εφημερίδας ΠΡΟΟΔΟΣ, στον εκλογικό πληθυσμό του Νοτίου Αιγαίου.  Το σχεδιασθεν μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.000 ατομα και το πραγματοποιηθεν σε 940 ατομα. Η ερευνα πραγματοποιηθηκε στο χρονικο διαστημα 2-8 Απριλιου 2014. Το μεγιστο στατιστικο σφαλμα για τα αποτελεσματα της ερευνας ειναι 3,25%.






ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΡΕΥΝΑ




















grafida.net



Δεν υπάρχουν σχόλια: