slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΣΥΡΙΖΑ εκτέλεσε εντολές τούρκικου προξενείου: Εκτός η Σαμπιχά που δηλώνει Ελληνίδα μέσα ο Οσμάν που δηλώνει Τούρκος


Η Σαμπιχά «κόπηκε» γιατί δήλωνε "Ελληνίδα Ρομά"-Μεστάν Οσμάν Ουμίζ, ο υποψήφιος του τούρκικου προξενείου
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά η Σουλεϊμάν Σαμπιχά, μετά από τις εσωκομματικές αντιδράσεις που υπήρξαν στην υποψηφιότητά της. Τη θέση της ως υποψήφιος από το χώρο της μειονότητας έλαβε ο Μεστάν Οσμάν Ουμίζ.

Το θέμα που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των βουλευτών και των νομαρχιακών οργάνωσεων κυρίως της Ξάνθης, αλλά και της Ροδόπης, έκλεισε με παρέμβαση της ηγεσίας του κόμματος, αφού προηγήθηκαν τηλεφωνικές επικοινωνίες του γραμματέα Δημήτρη Βίτσα και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη στην Ξάνθη για να υπάρξει επαρκής ενημέρωση για το ζήτημα.

Μάλιστα όπως είπε στο iefimerida.gr κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου «η αλήθεια είναι ότι πράγματι υπάρχει κόντρα ανάμεσα στις οργανώσεις της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έκανε πίσω με την υποψηφιότητα της Ρομά Σουλειμάν Σαμπιχά μετά τις αντιδράσεις των Τούρκων (όπως αυτοαποκαλούνται) της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Ολο το παρασκήνιο

Το πρόβλημα εν ολίγοις ήταν, ότι η κυρία Σαμπιχά που αυτοαποκαλείται «Ελληνίδα Ρομά» κατηγορείται από την τουρκογενή μειονότητα ως εθνικίστρια, ενεργούμενο του «βαθέως ελληνικού κράτους». Από την άλλη πλευρά, ο αυτοαποκαλούμενος «Τούρκος» βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσείν Ζειμπέκ, που σήκωσε το κυρίως βάρος της επίθεσης εναντίον της, κατηγορείται από τους υποστηρικτές της υποψηφιότητας της κυρίας Σαμπιχά επίσης ως εθνικιστής και «ενεργούμενο του τουρκικού βαθέως κράτους». Μπροστά σε αυτό το κουβάρι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, έλυσε τη διαφορά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το κόψιμο της Σαμπιχά

«Σε κοινή συνεδρίαση των γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών και των βουλευτών της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρουσία του γραμματέα της Κ.Ε. Δ. Βίτσα, αποφασίστηκε η μη συμμετοχή ως υποψήφιας στο ψηφοδέλτιο για την ευρωβουλή της Σουλεϊμάν Σαμπιχά. Ως υποψήφιος για την ευρωβουλή από τον χώρο της μειονότητας θα συμμετέχει ο Μεστάν Οσμάν Ουμίζ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

στις 22:59
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείουBlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ας δούμε την κοσμοπολίτικη προσέγγιση η οποία σκόπιμα συγχέει τις έννοιες «πατριωτισμός»- «εθνικισμός»: ο Δημήτρης Χριστόπουλος, υποψήφιος και ο ίδιος στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είπε: “δύσκολα μπορούσα να δω τον εαυτό μου σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο με ένα πρόσωπο (τη Σαμπιχά) που στο χώρο της μειονότητας της Δυτικής Θράκης εκφράζει η υποψηφιότητα από το Δροσερό Ξάνθης που ευτυχώς αποσύρθηκε.”(…)‘Στο ψηφοδέλτιο αυτό μπήκα με συγκεκριμένη αποσκευή στα μειονοτικά θέματα. Χαίρομαι διότι η αποσκευή αυτή εκτιμήθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και συνοψίζεται σε: διμέτωπο αγώνα ενάντια στους εθνικισμούς - ελληνικό και τουρκικό – αλλά πρωτίστως στο δικαίωμα των ανθρώπων να αυτοδιατίθενται σε όποια εθνική κοινότητα θέλουν χωρίς να αυτό να απειλεί τη θέση τους στην πολιτική κοινότητα του ελληνικού λαού.
Από τη στιγμή που η ελληνική πολιτική στη Θράκη άλλαξε και από πολιτική διακρίσεων έγινε «ισονομία – ισοπολιτεία» οι διάφοροι μηχανισμοί ελαφρού και βαθέως κράτους βάλθηκαν να μας πουν ότι η μειονότητα δεν είναι ένα ενιαίο συμπαγές τούρκικο πράμα αλλά δύο και τρεις εθνοτικές ομάδες, «πομάκων, τσιγγάνων και τουρκογενών». Με το «γένος» δεν τα πάω καλά όχι διότι δεν μου αρέσει το Πατριαρχείο αλλά διότι είμαι πολίτης ενός νεωτερικού σύγχρονου κράτους. Έτσι νομίζω τουλάχιστον. “
(…) “Στο επίδικο της υποψηφιότητας που ευτυχώς ανακλήθηκε και δηλώνω δημοσίως ότι δούλεψα για αυτό λέω πως ένα πράγμα είναι να λέει ένας αριστερός μειονοτικός της Θράκης ότι «δεν είμαι μουσουλμάνος διότι είμαι άθεος» και άλλο να λέει η κυρία να λέει ότι «με καταπιέζει ο τουρκικός εθνικισμός».