slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Στον τουρισμό οργιάζει η ανασφάλιστη εργασία. Τί δείχνουν τα στοιχεία

 Ειδικά στα επισιτιστικά επαγγέλματα οι έλεγχοι κτύπησαν κόκκινο
Η αποκλιμάκωση του φαινομένου της ανασφάλιστης εργασίας συνεχίζεται, όμως από τις αρχές του χρόνου διαπιστώνεται πως τα υψηλά πρόστιμα που ίσχυσαν από τον Σεπτέμβριο, δεν…φοβίζουν πλέον και τόσο τους εργοδότες που συνεχίζουν να κρατούν ανασφάλιστο έναν στους 5 εργαζόμενους.

Το αντίστοιχο ποσοστό τον Ιανουάριο του 2014 ήταν 24,76%, έναντι 18,95% τον Δεκέμβριο του 2013, 20,57% τον Νοέμβριο, 21,39% τον Οκτώβριο, 26,30% τον Σεπτέμβριο και 27,21% τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι στοχευμένοι έλεγχοι της ανασφάλιστης εργασίας που διεξάγονται από μικτά κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ κατά βάση σε κλάδους και δραστηριότητες υψηλής παραβατικότητας, επιβεβαιώνουν και αυτό το μήνα την τάση αποκλιμάκωσης της καταγεγραμμένης ανασφάλιστης εργασίας μετά την εφαρμογή του Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» και την επιβολή των νέων, υψηλών προστίμων (21,86% τον Φεβρουάριο του 2014, έναντι 40,47% τον αντίστοιχο μήνα του 2013).

Με αφορμή τα αποτελέσματα που προκύπτουν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε πως μετά τη γενναία μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και την περικοπή των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες, είναι ευνόητο ότι θα εντατικοποιηθεί και θα αυστηροποιηθεί περαιτέρω ο έλεγχος συμμόρφωσης των εργοδοτών.

«Στο νέο θεσμικό και οργανωτικό περιβάλλον που έχει πλέον διαμορφωθεί, η προσφυγή των επιχειρήσεων σε καταχρηστικές πρακτικές σε βάρος των εργαζομένων αποτελεί - ακόμη περισσότερο - μια απαράδεκτη και «εγκληματική» συμπεριφορά. Και ως τέτοια θα αντιμετωπίζεται από τα ενισχυμένα κλιμάκια ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας, της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας» κατέληξε.

Να σημειωθεί ότι σε όλη τη χώρα, το Φεβρουάριο του 2014 βάσει των στοιχείων από ελέγχους του ΣΕΠΕ και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ, διενεργήθηκαν έλεγχοι στους εξής κλάδους:

Επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), Βιοτεχνικά Πάρκα,

Βιομηχανικές ζώνες, Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Μεταφορικές Επιχειρήσεις, Λιανικό εμπόριο, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία,Υπηρεσίες ασφαλείας (Security), Επιχειρήσεις Φασόν.

Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 2.196 επιχειρήσεις των ανωτέρω κλάδων, στις οποίες απασχολούνταν 7.416 εργαζόμενοι και ο αριθμός των ανασφάλιστων εργαζομένων που προκύπτει είναι 1.621, ήτοι ποσοστό 21,86%. Από τους 1.621, οι 721 είναι αλλοδαποί, που αντιπροσωπεύουν το 33,77% σε σχέση με το συνολικό αριθμό των αλλοδαπών εργαζομένων, ο οποίος ανέρχεται στους 2.135 για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι.

Οι ημεδαποί ανασφάλιστοι και μη καταχωρημένοι στα ειδικά βιβλία νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού είναι 900, ποσοστό 17,04% των 5.281 συνολικά ημεδαπών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν.

Ενώ το ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας κατά τους πρώτους μήνες του 2013 κυμαινόταν σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα, τον Φεβρουάριο του 2013 έφτασε μάλιστα το 40,5%, από τον Ιούνιο και μέχρι σήμερα παρουσιάζεται σταθερά μειωμένο, με αποτέλεσμα το μήνα Δεκέμβριο 2013 να φτάνει στο 18,95%, τον Ιανουάριο του 2014 στο 24,76% και τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους στο 21,86%.

Σημαντικό βέβαια ρόλο έχει παίξει και η αυστηροποίηση των προστίμων για την αδήλωτη εργασία που από 15 Σεπτεμβρίου 2013 φτάνουν τα 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο.

Το ποσοστό των επιχειρήσεων που απασχολούσαν ανασφάλιστους εργαζόμενους είναι 39,25%.

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την ανασφάλιστη εργασία ανέρχονται στα 1.208.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνονται τα πρόστιμα για παραβάσεις της Εργατικής νομοθεσίας.

Ρ. Σαλούρου

capital.gr

1 σχόλιο:

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ είπε...

Χαίρετε,
σας πρόσθεσα στα φιλικά ιστολόγιά μου. Αν θέλετε προσθέστε με και σεις για να καταφέρουμε πιο αποτελεσματική διάδοση των αναρτήσεών μας.
http://freedomvoicegr.blogspot.com