slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΓΕΝ.ΝΟΣ - Κ.Υ.ΝΑΞΟΥ - ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ. ΤΗΣ 31-03-2014


Παρά τις διαβεβαιώσεις   που είχαμε   οι εργαζόμενοι  του κλάδου από την ηγεσία του υπουργείου,  ας θυμηθούμε την αθέτηση της "δέσμευσης" Γεωργιάδη ότι οι διαθεσιμότητες δεν θα ισχύσουν για τα νησιά η οποία έγινε προφορικά στις 29/11 προς εκπροσώπους σωματείων νοσοκομείων και φορέων απ΄ την επαρχία,τις διοικήσεις των ΥΠΕ αλλά και των διοικητών των  νοσοκομείων που υπηρετούμε, για το πάγωμα της απόφασης  της.....διαθεσιμότητας  και την ελπίδα ότι ίσως δεν πραγματοποιήσουν την  απαράδεκτη  ενέργεια εις βάρος 650 περίπου οδηγών και πληρωμάτων ασθενοφόρου που λειτουργούμε στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ανά την επικράτεια, δυστυχώς τελικά έγινε αυτό που φοβόμασταν.Αυτό που δεν μπόρεσαν να περάσουν τον Δεκέμβρη του 2013 λόγω των απρόσμενων για την κυβέρνηση  μεγάλων κινητοποιήσεων των οδηγών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο χώρο της Υγείας ,το περάσανε μέσα στο πολυνομοσχέδιο έκτρωμα που ψηφίστηκε την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 με συνοπτικές διαδικασίες. Με την διαθεσιμότητα των οδηγών  και την μετακίνηση τους στο Ε.Κ.Α.Β. στα νοσοκομεία θα  δημιουργηθεί τεράστιο λειτουργικό πρόβλημα το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα καλυφθεί από ιδιώτες. Αυτός  άλλωστε είναι και  ο βασικός στόχος  του υπουργείου, η ιδιωτικοποίηση όλο και περισσότερων  τομέων της δημόσιας υγείας .Αν  ήθελαν πράγματι να ενισχύσουν  και να αναβαθμίσουν  τον οργανισμό του Ε.Κ.Α.Β. ας προσλάμβαναν από τους  3 χιλιάδες περίπου άνεργους πιστοποιημένους διασώστες  που έχουν αποφοιτήσει από την σχολή του ίδιου του ΕΚΑΒ και όχι να αποψιλώνουν  και το λιγοστό προσωπικό των νοσοκομείων που έχει απομείνει.
 Στο νοσοκομείο της Νάξου μπαίνουν σε διαθεσιμότητα τέσσερα πληρώματα ασθενοφόρου με τις όποιες συνέπειες συνεπάγονται  από  αυτή την κίνηση.
Τι εννοούμε:
Διαβάζοντας τα σχετικά άρθρα του νόμου  για το πώς πρόκειται να ξεκινήσει αυτή η ιστορία ,παρατηρήσαμε  πολλές ασάφειες και κενά  ως προς την διαδικασία και εξηγούμαστε :
- Ο νόμος λέει ότι  οι οδηγοί θα μετακινηθούν   στο Ε.Κ.Α.Β. αλλά δεν ορίζετε σαφώς  ο νέος τόπος  εργασίας τους, πχ : τα πληρώματα που υπηρετούν στο Νοσ. Νάξου θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν στην ίδια θέση ?
Σε οποιαδήποτε αντίθετη περίπτωση όπως καταλαβαίνουν  όλοι, δεν θα μπορέσουν  να ακολουθήσουν   την όποια μετακίνηση εκτός νησιού για αυτονόητους λόγους.
 -Απορίας άξιον λοιπόν είναι  πως διασφαλίζεται η μετακίνηση  στο ίδιο μέρος που υπηρετούσαν και πριν  ,όταν δεν  υπάρχει  σαφής ερμηνεία στο νόμο ως προς αυτό.
- Επίσης : πως διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία  του  νοσοκομείου, τον ένα μήνα διαθεσιμότητας  με τα κενά που θα δημιουργηθούν στο πρόγραμμα των  ασθενοφόρων. Με απλά λόγια εννοούμε ότι  δεν θα υπάρχει ασθενοφόρο σε πολλές βάρδιες ,με ότι αυτό συνεπάγεται. Υπάρχει πρόβλεψη για αυτό το θέμα?  και αν ναι με τι προσωπικό.
Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να θέσουμε την διοίκηση του Νοσ. Νάξου προ των ευθυνών της για το θέμα.
Ρωτάμε ευθέως λοιπόν:
Τι ενέργειες έχει κάνει  για  τα προαναφερόμενα  και φυσικά  για τους εργαζόμενους  που θα βγουν σε διαθεσιμότητα  ώστε να διασφαλιστούν αυτοί  και οι οικογένειες τους? Η απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις απαθής και ανήμπορη να αντιδράσει?
Σε κάθε περίπτωση επιφυλαόμεθα   για κάθε  νόμιμο δικαίωμα που μπορούμε να ασκήσουμε για να  ανατρέψουμε την όποια αρνητική εξέλιξη που μπορεί να υπάρξει ενάντια στα εργατικά  κεκτημένα   δικαιώματα που θίγονται.
Από τα μέσα  του 2013 ξεκίνησαν με την ΕΡΤ  ,  τους καθηγητές , τους σχολικούς φύλακες , την δημοτική αστυνομία, τις καθαρίστριες του υπουργείου οικονομικών  τον  ΕΟΠΥΥ.
Τώρα ήρθε η ώρα  των οδηγών νοσοκομείων .Αύριο θα είναι η δική σου σειρά, μην αμφιβάλεις για αυτό. Αυτή άλλωστε είναι η μέθοδος της σαλαμοποίησης  ,κομμάτι κομμάτι , κατά τον υπουργό υγείας όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος πρόσφατα στην προϊστάμενη του αρχή την  τρόικα. Το δυσμενέστατο περιβάλλον που σχηματίζεται για  όλους τους υγειονομικούς υπάλληλους και όχι μόνο, θα γίνει ολοένα και πιο ανθυγιεινό όχι μόνο για αυτούς αλλά και για τους ίδιους τους ασθενείς.
Η κοινωνία  μαζί με τους εργαζόμενους  πρέπει να αντιδράσουν  με δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλα αυτά  που ανατρέπουν πρώτα από όλα  την ίδια  τους την ζωή .
Λέμε  ΟΧΙ στις διαθεσιμότητες-απολύσεις
          ΝΑΙ  στην δημόσια δωρεάν υγεία
Η αντίσταση και η αλληλεγγύη τα όπλα μας .



                                    Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ.
Αποφάσεις Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης 31/3/2014


    1) Δημοσιοποίηση κειμένου στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για το θέμα της διαθεσιμότητας και τις συνέπειες που θα   υπάρξουν. 

 2)Έγγραφο προς την διοίκηση του νοσοκομείου Νάξου, διοίκηση νοσοκομείου Σύρου, την 2η Υγειονομική Περιφέρεια και το υπουργείο υγείας και κοινοποίηση του στον εισαγγελέα Νάξου που να αναδεικνύει τα προβλήματα που προκαλούνται μέσω της διαθεσιμότητας των οδηγών (π.χ.  ενδεχόμενη  απώλεια ανθρώπινης ζωής λόγω έλλειψης ασθενοφόρου ,  μεταφορές ιατροφαρμακευτικού υλικού που γίνονται μόνο από τους οδηγούς   κ.α.) και να θέτει προ των ευθυνών τους όσους υπογράψουν ή συνδράμουν με οποιονδήποτε τρόπο στην υλοποίηση της απόφασης αυτής.
  
3)  Άσκηση  νομικών μέτρων (αίτηση αναίρεσης, ασφαλιστικά μέτρα) στην κατεύθυνση της ακύρωσης των διαθεσιμοτήτων.
  
 4)    Προσπάθεια για  συντονισμό με συλλόγους εργαζομένων σε τοπικό επίπεδο αλλά και από όλη τη χώρα για αντίσταση στην λαίλαπα που έρχεται με κλιμάκωση του αγώνα και στόχο  πανελλαδική κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας.


Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: