slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νέος Δημοτικός Συνδυασμός: "ΠΑΡΟΣ ΝΕΑ ΠΝΟΗ"

Από το email του Γιάννη Μαούνη πήραμε την Διακήρυξη του νέου δημοτικού συνδυασμού "Πάρος Νέα Πνοή", ευχόμαστε Καλή Τύχη

Ακολουθεί η ιδρυτική διακήρυξη....


Ιδρυτική Διακήρυξη Αρχών και Θέσεων

Βλέπουμε τι συμβαίνει τα τελευταία έξι χρόνια, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Κατανοούμε, μέρα με την ημέρα, ότι η οικονομική και κοινωνική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, είναι κατά βάση αξιακή.
Παλαιότροπες τεχνικές, πολιτικά συστήματα, πολιτικά τζάκια, και συντεχνιακές αυλές, γκρεμίζονται...
Με τις αντίστοιχες αναλογίες η κρίση τα τελευταία χρόνια μαστίζει και το νησί μας.
Απαιτείται συλλογική εγρήγορση και συμμετοχή. Μακριά από συντεχνίες, μικροσυμφέροντα και αυτόκλητους σωτήρες, πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε δράσεις που θα θεμελιώνουν ένα ισχυρό μέλλον με προοπτική κυρίως για τους νέους που σήμερα αναζητούν διέξοδο εγκαταλείποντας τη χώρα για ένα καλύτερο αύριο.
Ενώ για κάποιους μπορεί να φαίνεται πολύπλοκο και ανελαστικό το αυτοδιοικητικό σύστημα πολλές φορές η υλοποίηση της ιδέας είναι πολύ πιο απλή από ότι φανταζόμαστε και πολύπλοκες - αγκυλωμένες αποδεικνύονται οι πεποιθήσεις, οι αξίες και οι στόχοι του πολιτικού προσωπικού.
Η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με προτεραιότητα στους νέους, που με κοινωνικές δράσεις έχουν προβάλει ιδέες, λύσεις και προτάσεις στην κατεύθυνση της ποιοτικής αναβάθμισης του νησιού, βυθίστηκαν στο τέλμα της πολίτικης των στενών οριζόντων.
Το σώμα που θα στελεχώσει και θα διαμορφώσει τους όρους των κρίσιμων αποφάσεων και έργων οφείλει πρωτίστως να στηριχτεί σε αυτό το δυναμικό.
Για να διασφαλιστεί ένα τέτοιο συμπαγές σώμα, στα παραπάνω ζητούμενα, καλούμε όλους τους συμπολίτες να τολμήσουν οι ίδιοι να συνδιαμορφώσουμε αυτό που οραματίζονται για τον τόπο…
Η συμφωνία στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες είναι ο συνδετικός κρίκος που μας ενώνει και δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις συναντίληψης και συνδημιουργίας.
Η σύνθεση του κρίκου σφυρηλατείται στις συγκροτημένες διαπιστώσεις των αιτιών της ζωφερής κατάστασης που έχει περιέλθει το νησί και συγκροτούν τη νέα μέρα με προτάσεις και στόχους που οδηγούν σε ανάταση και ανάπτυξη.
Όραμα - Έμπνευση - Προοπτική
Πρώτος στόχος είναι η υλοποίηση στην πράξη της ενεργούς συμμετοχής όλων των πολιτών στο τρίπτυχο ισονομία - ισοπολιτεία - διαφάνεια.
Αυτό σημαίνει ότι στην περιβαλλοντική, κοινωνική & οικονομική ζωή του τόπου μας όλοι με ίσους όρους αναλαμβάνουμε ενεργό ρόλο στο προσκήνιο της προοπτικής του παρόντος και του μέλλοντος
Τουρισμός - πολιτισμός - περιβάλλον - παράδοση - πρωτογενής παραγωγή, είναι αδιαίρετο σύνολο αναπτύσσεται ισόρροπα και προσδιορίζει την ταυτότητα του νησιού μας.
Ο Δήμος, είναι ολόκληρη η Πάρος, με τους ανθρώπους που την κατοικούν, με τα φυσικά της χαρακτηριστικά, με τα υλικά της και τα προϊόντα της.
Η Πάρος έχει ένα πολυπληθές δυναμικό, φορέων, συλλόγων και επιχειρήσεων…
Ο όγκος και η ποικιλία των εθελοντικών ομάδων της Πάρου, δεν συναντάται σε κανένα άλλο νησί των Κυκλάδων.
Η παραγωγή έργου αυτών των ομάδων στην Πάρο, είναι τεράστια.
Τα παραπάνω, μαζί με το μοναδικό φυσικό και δομημένο περιβάλλον, είναι το μεγαλύτερο όπλο της Πάρου, που καλούμαστε, όλοι μαζί να προστατεύσουμε αλλά και να αναδείξουμε…
Πολιτισμός - Χορός - Μουσική - Λαογραφία - Τέχνες Εκπαίδευση - Θέατρο - Οικολογία
Στον προγραμματισμό και συντονισμό των δράσεων των φορέων πολιτισμού η δημοτική αρχή οφείλει να στελεχωθεί με ανθρώπους με γνώση και διάθεση, να είναι αρωγός και όχι να τις ανταγωνίζεται…
Δεν αρκεί μόνο να εργαζόμαστε, θα πρέπει να μάθουμε και να συνεργαζόμαστε.
Έτσι, θα μπορέσει ο κάθε άνθρωπος και ο κάθε φορέας να προβάλει την αξία του και όλοι μαζί, ως Παριανοί πολίτες, να απολαύσουμε την υπεραξία που προκύπτει.
Εξωστρέφεια - Καινοτομία - Δημιουργικότητα - Παραγωγικότητα - Ευαισθησία
Το πιο σημαντικό από όλα όμως, είναι το όραμα…
Χωρίς όραμα, δεν έχεις στόχους, χωρίς στόχους αναλώνεσαι στην διαχείριση της καθημερινότητας και παραμένεις ακίνητος, ενώ οι άλλοι προχωρούν μπροστά…
Μέχρι σήμερα δεν έχουμε «δει» κανένα όραμα.
Δεν έχει τεθεί κανένας στόχος.
Το μέχρι σήμερα παραγόμενο έργο δεν είχε αντίκρισμα στην ευημερία του κοινωνικού συνόλου.
Δεν έχουν ενταχθεί στα κέντρα λήψης αποφάσεων άνθρωποι, που με τις γνώσεις τους και τη διάθεση προσφοράς, μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά σε όλους τους τομείς της κοινωνικής πραγματικότητας.
Πράγματα και σημαντικές αποφάσεις έχουν αφεθεί στην τύχη τους…
Ευκαιρίες έχουν πάει χαμένες…
Τα περιθώρια όμως στενεύουν δραματικά…
Την επόμενη 5ετία, η οποία είναι πάρα πολύ κρίσιμη, καλούμαστε να διαχειριστούμε πλήθος σημαντικών θεμάτων, τα οποία θα καθορίσουν την ανάπτυξη και βιωσιμότητα του τόπου μας…
Τουρισμός και εξωστρέφεια με προβολή των πλεονεκτημάτων μας, με χρήση όλων των σύγχρονων μέσων προβολής, είναι δράσεις μικρού οικονομικού κόστους και αυξημένης απόδοσης.
Όμως πάνω από όλα η προβολή θέλει ταυτότητα που οφείλει να επικαιροποιηθεί με την συμμετοχή όλων.
Με την αύξηση του παραγόμενου έργου της κοινωνίας η δημοτική αρχή μπορεί να διαδραματίσει τον κοινωνικό της ρόλο σε προνοιακές υπηρεσίες που θα ανακουφίζουν εκείνους τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση.
Πολιτισμικό κεφάλαιο, όπως π.χ. τα Αρχαία λατομεία εγκαταλειμμένα εδώ και χρόνια, παραμένει αναξιοποίητο παρά τα θεματικά συνέδρια που έχουν γίνει πολλές φορές και τις προτάσεις που παραμένουν στα συρτάρια.
Εφαρμογή πολεοδομικού σχεδιασμού, για τις εντός σχεδίου και εντός ορίων οικισμών περιοχές, για να μπορούμε να χωροθετήσουμε υποδομές όπως πάρκινγκ, αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία κ.α. αποτελεί κρίσιμο παράγοντα ανάπτυξης. Ενώ το νησί είναι από τους καλύτερους τόπους θαλάσσιου τουρισμού στηρίζεται σε ανθρώπους που με αυταπάρνηση και χωρίς βοήθεια παλεύουν να τον κρατήσουν ζωντανό.
Το σημαντικότερο κέντρο έλξης θρησκευτικού τουρισμού που είναι η Παναγία Εκατονταπυλιανή της Πάρου δεν έχει τύχει της ανάλογης ανάδειξης τουλάχιστον σε επίπεδο προβολής.
Λήψη κρίσιμων αποφάσεων για τις ΣΔΙΤ με στόχο την μέγιστη ωφέλεια του κοινωνικού συνόλου και αναβάθμιση του τουριστικού κεφαλαίου κατατάσσεται στις σημαντικότερες προκλήσεις του αύριο.
Η έλλειψη ουσιαστική καταγραφής και ορθής εκμετάλλευσης της δημοτικής περιουσίας συνιστά εγκληματική αμέλεια και απώλεια σημαντικών πόρων για το νησί μας.
Πιστεύουμε ότι όλοι πλέον οι πολίτες της Πάρου, έχουν αντιληφθεί το ενοχοποιημένο πολιτικό σύστημα και τη ζοφερή κατάσταση του νησιού μας.
Θεωρούμε ότι ένα τέτοιο σύστημα δεν έχει καμία θέση, στην διαχείριση και στα κοινά της Πάρου.
Είναι καιρός να επιλέξουμε, με το χέρι στην καρδιά και καθαρό μυαλό, νέους ανθρώπους, με νέες ιδέες, άφθαρτους, με όραμα και προοπτική…
Ήρθε η ώρα για αυτοδιαχείριση και αυτοοργάνωση.
Νέα πνοή, για τον τόπο και τους ανθρώπους του.
Πάρος - πολιτισμός - περιβάλλον - παράδοση - παραγωγή…
Από τη Γραμματεία του Συντονιστικού
«Πάρος Νέα Πνοή»

Δεν υπάρχουν σχόλια: