slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ολόκληρο το Σ/Ν του Μ. Κεφαλογιάννη για την χρηματοδότηση Πολιτικών Κομμάτων....

Ο Βουλευτης Μανωλης Κ. Κεφαλογιαννης κατεθεσε στη Βουλη  νομοσχεδιο με το οποιο:
*Καθιερωνεται  η σύσταση και δημιουργία του Μητρώου Πολιτικών κομμάτων για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των πολιτικών δομών , με υποχρεωτική καταχώριση τους και υποχρεωτική λήψη πιστοποιητικού εγγραφής του για να θεμελιώνεται το δικαίωμα τους στην κρατική χρηματοδότηση.
*Προσδιορίζεται η έννοια της κρατικής χρηματοδότησης που διακρίνεται σε τακτική χρηματοδότηση και αφορά την ετήσια οικονομική ενίσχυση των κομμάτων για αντιμετώπιση  μέρους των λειτουργικών τους δαπανών και σε εκλογική που είναι η οικονομική ενίσχυση των κομμάτων για τις εκλογικές τους δαπάνες και προσδιορίζονται τα κριτήρια των δικαιούχων αυτής.Επίσης διαφοροποιεί εντελώς τον τρόπο καταβολής της μειώνοντας την σημερινή χρηματοδότηση σε χρήμα σε ποσοστό 20% και το υπόλοιπο ποσοστό σε παροχές είδους.

*Ρυθμίζονται τα θέματα της  Ιδιωτικής χρηματικής εισφοράς στα πολιτικά κόμματα.
*Ρυθμίζονται τα θέματα των εσόδων  υποψηφίων βουλευτών και υποψηφίων ευρωβουλευτών
*Ρυθμίζονται οι δαπάνες των κομμάτων και απαγορεύονται ρητά οι μετακινήσεις ετεροδημοτών μέσω των κομμάτων.
*Ρυθμίζονται τα ζητήματα των δαπανών των υποψηφίων βουλευτών.

*Ρυθμίζεται η προεκλογική προβολή κομμάτων και βουλευτών και απαγορεύσεις κατά τη διάρκεια του εκλογικού αγώνα.
*Ρυθμίζονται τα θέματα Δημοσιότητας, Διαφάνειας και Οικονομικού ελέγχου. Προβλέπεται ότι τα Πολιτικά κόμματα υποχρεούνται να ακολουθούν το διπλογραφικό σύστημα και να τηρούν βιβλία Γ’ Κατηγορίας.
 *Θεσπίζεται η  Ανεξάρτητη Επιτροπή Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, με δικό της προϋπολογισμό  που  αποτελείται από πέντε μέλη τα οποία επιλέγονται από τους πρώην Προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας , του Συμβουλίου της Επικρατείας του Άρειου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και από έναν εκπρόσωπο των κομμάτων από όσα  εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, χωρίς δικαίωμα ψήφου..
*Προβλέπονται  Διοικητικές και Ποινικές κυρώσεις
*Προβλέπεται η εκπροσώπηση πολιτικού κόμματος στο δικαστήριο
Ειδικότερα προβλέπεται ότι κάθε πολιτικό κόμμα, κατά τις πρόνοιες του παρόντος Νόμου, έχει δικαίωμα να ενάγει, όπως επίσης και να ενάγεται στο όνομά του, ως ξεχωριστή νομική προσωπικότητα που εκπροσωπεί όλα τα μέλη του.

Ολόκληρο το Ν/Σ κατεβάστε το από ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: