slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Όλη η δημοσκόπηση της ALCO που προκάλεσε πανικό στον ΣΥΡΙΖΑ


Τα επιτελεία των δύο κομμάτων μελετούν τα αποτελέσματα - Ικανοποίηση στη ΝΔ που πάει με άλλον "αέρα" στη βραδινή ψηφοφορία στη Βουλή - Προβληματισμός στην Κουμουνδούρου για τους λόγους που έφεραν την αλλαγή στην πρωτιά - Προβάδισμα 0,4 μονάδων για πρώτη φορά μετά απο 6 μήνες - Αυξάνονται οι θετικές γνώμες για τον Σαμαρά και η πλειοψηφία πιστεύει ότι δικαιώνεται από τις εξελίξεις

Αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, με ανατροπή στη σειρά κατάταξης των κομμάτων, φέρνουν οι τελευταίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, οι οποίες ενισχύουν σημαντικά το ηγετικό προφίλ του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, ενώ μειώνεται η αποδοχή της κοινής γνώμης για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα.
Η Νέα Δημοκρατία μπαίνει πρώτη στη στροφή προς τις ευρωεκλογές, καθώς προσπερνά, για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο, τον ΣΥΡΙΖΑ και αποκτά, όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Alco για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος», προβάδισμα της τάξης του 0,4%.

Αν και οι επιδόσεις των δύο μεγαλύτερων κομμάτων είναι χαμηλές και η μεταξύ τους διαφορά μικρή, τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας αποτυπώνουν μια πολύ αρνητική εικόνα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ίδια ώρα που το νεοσύστατο «Ποτάμι» σταθεροποιείται στην περιοχή του 8% και το ΚΚΕ παρουσιάζει σημαντική άνοδο, συγκεντρώνοντας ψήφους διαμαρτυρίας.

Το εντυπωσιακότερο στοιχείο της έρευνας, ωστόσο, είναι ότι, ενώ οι κρίσεις για την κυβέρνηση και την απόδοσή της κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, αφού μόλις το 22% των πολιτών θεωρεί επιτυχία την πρόσφατη συμφωνία με την τρόικα και το 58% αμφισβητεί ότι το πλεόνασμα θα οδηγήσει σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για το χρέος, ο κ. Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο διατηρεί, αλλά ενισχύει σημαντικά τη θέση του απέναντι στον βασικό αντίπαλό του, τον κ. Aλέξη Τσίπρα, καθώς σε όλους τους δείκτες της μέτρησης ανοίγει η ψαλίδα υπέρ του νυν πρωθυπουργού.
Ειδικότερα, οι θετικές γνώμες για τον κ. Σαμαρά αυξάνονται στο 33% από 31% που ήταν στην αμέσως προηγούμενη έρευνα της Alco και τον επαναφέρουν στην πρώτη θέση, ενώ υποχωρεί στη δεύτερη θέση με 28% ο ιδρυτής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης. Ο κ. Τσίπρας είναι στην τρίτη θέση, υποχωρώντας στο 25% από το 29% που είχε πριν από δύο εβδομάδες.
Ο κ. Σαμαράς, εξάλλου, διευρύνει στις 12 μονάδες τη διαφορά του από τον κ. Τσίπρα στο ερώτημα για τον πιο αξιόπιστο πρωθυπουργό, φθάνοντας στο 31%, έναντι του 19% στο οποίο υποχωρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, η υπεροχή του νυν πρωθυπουργού γίνεται ακόμη πιο εμφανής στο ερώτημα για το ποιος, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, πιστεύουν ότι δικαιώνεται για τα όσα έλεγε, καθώς το 27% των πολιτών απαντά «ο κ. Σαμαράς» και το 20% «ο κ. Τσίπρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: