slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Χαιρετισμός Γ. Βρούτση στο 5ο Διεθνές Συνέδριο «Άτομα με αναπηρία και Μ.Μ.Ε.»

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννη Βρούτσης απήυθυνε χαιρετισμό στο 5ο Διεθνές Συνέδριο «Άτομα με αναπηρία και Μ.Μ.Ε.». Ακολουθεί το πλήρες κείομενο του χαιρετισμού του κ. Βρούτση στο Συνέδριο:

«Κυρίες και κύριοι, η διοργάνωση αυτού του διήμερου συνεδρίου, στο οποίο έχω την τιμή να απευθύνω χαιρετισμό, αποτελεί μια θαυμάσια πρωτοβουλία.
Η θεματολογία του αγγίζει ένα από τα σημαντικότερα σε ευαισθησία ζητήματα των σύγχρονων κοινωνιών.
Τη σχέση των ατόμων με αναπηρία με τις νέες προκλήσεις της ψηφιακής πραγματικότητας.
Την προσβασιμότητά τους στην ενημέρωση και την επικοινωνία, αλλά και τη διαχείριση της εικόνας της αναπηρίας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Πρόκειται για πεδία ιδιαίτερου κοινωνικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος.
Αφού γνωρίζουμε ότι η αλματώδης πρόοδος στον τομέα της πληροφορικής και επικοινωνίας έχει αλλάξει ριζικά και οριστικά τον τρόπο επικοινωνίας, ενημέρωσης, εργασίας, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας για όλους μας.
Πολύ περισσότερο, όμως, αποτελούν κομβικά τμήματα της προσπάθειας που πρέπει να καταβάλλει μια οργανωμένη κοινωνία, ώστε να διασφαλίσει για όλους τους πολίτες με αναπηρία μια αξιοπρεπή διαβίωση, τις προϋποθέσεις για μια ισότιμη συμετοχή στο δημόσιο βίο.
Θέλω να πιστεύω ότι το συνέδριο αυτό, με την ευρεία συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, ακαδημαϊκών, στελεχών της δημόσιας διοίκησης και του χώρου της επικονωνίας, αλλά και εκπροσώπων των ατόμων με αναπηρία θα συμβάλλει με θετικές απαντήσεις στις σύγχρονες αυτές προκλήσεις και τα ερωτήματα.
Εκείνο που θα ήθελα, πάντως, να υπογραμμίσω ιδιαίτερα είναι ότι η συμπεριφορά της πολιτείας προς την αναπηρία αποτελεί δείκτη της κοινωνικής και πολιτισμικής ωριμότητας μιας χώρας.
Αντανακλά την ένταση και την ποιότητα των δεσμών κοινωνικής συνοχής.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να κάνω μια αναφορά για τα ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου μας.
Το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, Κονωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ο υφυπουργός κ. Κεγκέρογλου, η αρμόδια Γενική Γραμματέας Πρόνοιας κ. Μπέκου, αλλά και όλα τα στελέχη του υπουργείου μας δίνουν καθημερινή μάχη ώστε τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας με αναπηρία να επιλύονται με ευαισθησία και με αξιοπρέπεια.
Παρ’ όλες τις δημοσιονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, προσπαθούμε να θεραπεύσουμε αυτά τα προβλήματα και τα κενά φροντίδας που είχαν σωρευτεί διαχρονικά, με μια σειρά από πρωτοβουλίες.
Ενδεικτικά:
• Κατ’ αρχάς, με την ισχυρή βούληση της κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων που την στηρίζουν, πετύχαμε να μην θιγούν καθόλου τα αναπηρικά επιδόματα όπως συνέβη με άλλες κοινωνικές παροχές, ενώ συγχρόνως προχωρήσαμε στον εξορθολογισμό και τον έλεγχο αυτών των επιδομάτων αναπηρίας μέσω του Εθνικού Μητρώου Αναπηρίας.
• Μολονότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο που θα θέλαμε και παρά τις αντιξοότητες που προκάλεσε η μακρά απεργία των ιατρών, περιορίσαμε σημαντικά το χρόνο αναμονής στις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ. Ταυτόχρονα, από τον Οκτώβριο δρομολογούμε την οριστική και μόνιμη λύση, ώστε με την αναδιοργάνωση του σώματος των ελεγκτών ιατρών και την αύξηση του αριθμού τους η αναμονή να μην ξεπερνά σε καμία περίπτωση το δίμηνο σε όλη την Ελλάδα και σε κάθε επίπεδο.
Επίσης με τροπολογία που κατατίθεται αύριο στην Βουλή προβλέπεται η εξάμηνη - μέχρι 30-4-2014 - παράταση της καταβολής σύνταξης λόγω αναπηρίας που έχει λήξει, κάτι που ήδη ισχύει για τα επιδόματα.
• Με παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά διασφαλίσαμε τη χορήγηση του ΕΚΑΣ σε άτομα με αναπηρία άνω του 80%, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
• Με μεθοδικότητα και επίμονη δημιουργήσαμε - για πρώτη φορά στη χώρα μας - πίνακα με 43 βαριές και μη αναστρέψιμες παθήσεις για τις οποίες δεν θα χρειάζεται πλέον επανεξέταση από τα ΚΕΠΑ. Έτσι, δώσαμε τέλος σε μία απαράδεκτη και ανάλγητη συμπεριφορά του κράτους που ταλαιπωρούσε άδικα χιλιάδες συμπολίτες μας με βαριές αναπηρίες.
• Για την διευκόλυνση της κινητικότητας των ατόμων με αναπηρία προχωρούμε στη χορήγηση του Δελτίου Μετακίνησης για το 2014. Με το δελτίο αυτό τα άτομα με πάνω από 67% αναπηρία δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση στις αστικές συγκοινωνίες και παράλληλα έχουν έκπτωση 50% στις μετακινήσεις τους με τα ΚΤΕΛ.
• Πετύχαμε τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για ένα ακόμα έτος, και διασφαλίσαμε τη μόνιμη λύση του προβλήματος μέσω της θεσμοθέτησης του ειδικού νοσηλίου.
• Έχουμε συστήσει ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την αναμόρφωση και απλοποίηση εφαρμογής του νόμου για την προστασία της απασχόλησης ειδικών κατηγοριών εργαζομένων (ν.2643/1998).
• Υλοποιούμε μια σειρά από ενεργητικές δράσεις απασχόλησης και κατάρτισης για την εργασιακή ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία. Όπως το πρόγραμμα «Παρεμβάσεις υπέρ ευπαθών κοινωνικά ομάδων από πιστοποιημένα εξειδικευμένα κέντρα κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης», οι τοπικές δράσεις ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠ ΕΚΟ και τα αντίστοιχα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
Κυρίες και κύριοι,
Είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι η στήριξη των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας, η διασφάλιση της ενεργούς και ισότιμης συμμετοχής τους στην κοινωνία και την οικονομία δεν είναι μόνο μια αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας.
Είναι προϋπόθεση για την ομαλή έξοδο απο την κρίση, για την κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας.
Συνεπώς, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, χρειάζεται να μετριάσουμε τον αντίκτυπο της κρίσης και να διασφαλίσουμε την ύπαρξη ενος ισχυρού ιστού κοινωνικής προστασίας για τους πιο αδύναμους απο τους συμπολίτες μας.
Και γενικότερα, να οικοδομήσουμε από την αρχή αυτή τη φορά σε στέρεες βάσεις με όρους δικαιοσύνης, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, το κοινωνικό πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας.
Με κοινή προσπάθεια, με μεθοδικότητα και σχέδιο, με ανοιχτούς ορίζοντες.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, αποτελούν σημαντικά βήματα για την εμπέδωση του κλίματος κοινωνικής συνοχής και ελπίδας που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να πετύχει η εθνική προσπάθεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: