slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Πολιτική συγκέντρωση στη Σίφνο.Να σταματήσουμε την ανθρωπιστική κρίση, να υλοποιήσουμε παντού πολιτικές νησιωτικότητας


Σε συγκέντρωση που έγινε στο «Ίδρυμα Πρόκου» στην Απολλωνία της Σίφνου, μίλησαν το Σάββατο το απόγευμα 18/1 ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος και ο Συντονιστής του Τμήματος Υγείας του κόμματος Νίκος Μανιός.
Στις ομιλίες τους ανέλυσαν την κατάσταση που ζει σήμερα η χώρα μας και ο ελληνικός λαός, με....


ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα της νησιωτικής Ελλάδας. Τόνισαν ότι στη χώρα μας μετά από τέσσερα χρόνια μνημονίων έχει υποβαθμιστεί δραματικά το βιοτικό επίπεδο της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, έχει συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό το εισόδημα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, διαλύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το κοινωνικό κράτος εξαφανίζεται, η δημόσια υγεία, παιδεία και κοινωνική ασφάλιση παραδίδονται βαθμιαία στα ιδιωτικά συμφέροντα, κλείνει ο ΕΟΠΥΥ και το ΙΚΑ, οι δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας ιδιωτικοποιούνται, οι νέοι αναζητούν φυγή διεξόδου στο εξωτερικό. Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που οι αποκαλύψεις των σκανδάλων (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Εξοπλισμοί κλπ.) αναδεικνύουν τη σαπίλα του πολιτικού συστήματος και τη διαπλοκή των κομμάτων εξουσίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τους ημέτερους επιχειρηματίες. Και όλα αυτά συμβαίνουν, όταν ο επίτροπος Όλι Ρεν με την κυνική ομολογία του σε πρόσφατη απάντηση στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, παραδέχεται ότι η Ελλάδα θυσιάστηκε για να επιβιώσει η ευρωζώνη και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι δύο ομιλητές στα προβλήματα της ακτοπλοϊας και της υγείας στα νησιά, όπου διαπίστωσαν ότι η κατάσταση μέρα με τη μέρα χειροτερεύει σε βάρος των κατοίκων, του τουρισμού και των επισκεπτών των νησιών. Τόνισαν ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία βασίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικές εταιρείες, ενώ ταυτόχρονα έχει τα πιο ακριβά εισιτήρια σε σχέση με τις άλλες χώρες. Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η σύσταση ενός δημόσιου – κοινωνικού φορέα ακτοπλοϊας που σε πρώτη φάση θα καλύψει το συγκοινωνιακό έργο των γραμμών δημοσίου συμφέροντος και θα έχει την ευθύνη για την επαναχάραξη του δικτύου των ακτοπλοϊκών γραμμών

Σε ό,τι δε αφορά το θέμα της υγείας, θα πρέπει να δημιουργηθούν ισχυρές δομές δημόσιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης με ειδικά κίνητρα, που να καλύπτουν με αγροτικούς και εξειδικευμένους γιατρούς όλες τις υπηρεσίες υγείας των νησιών (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία), ανάλογα με τις ανάγκες και τον πληθυσμό τους. Πρέπει επίσης να λειτουργήσει ένα σωστό και διαρκές σύστημα τηλεϊατρικής, καθώς και περιφερειακό ΕΚΑΒ με δύο ή τρεις έδρες στο Αιγαίο και με κατάλληλα πτητικά και πλωτά μέσα, που θα αντικαταστήσει το κοστοβόρο και τριτοκοσμικό σημερινό σύστημα διακομιδών με ψαροκάϊκα.

Τέλος, αναφερόμενοι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισαν ότι αυτό δεν είναι στατικό, συνεχώς υπόκειται στη δυναμική των εξελίξεων και θα υλοποιηθεί μόνο αν έχει τη στήριξη και τη συμμετοχή της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Οι πρώτοι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την κατάργηση των μνημονίων και την ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση του χρέους, είναι το σταμάτημα της ανθρωπιστικής κρίσης που διατρέχει τη χώρα (κανένας άστεγος, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, κανένας άνθρωπος χωρίς νερό, ρεύμα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος για να υπάρξει χρηματοδότηση της οικονομίας, ριζική τομή στο φορολογικό σύστημα για να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και να πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες, παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σε τομείς με συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο τουρισμός, ο αγροδιατροφικός τομέας, οι ΑΠΕ, η έρευνα και η καινοτομία, κλαδικές πολιτικές στη βιομηχανία (ορυκτός πλούτος, ναυπηγεία κλπ.). Σε ό,τι δε αφορά τα νησιά, πρώτο μέλημα μας η εφαρμογή της νησιωτικότητας, που πρέπει επιτέλους να περάσει σε όλες τις εκφράσεις και εκφάνσεις της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής των νησιών μας.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Σίφνου Αντρέας Μπαμπούνης, ο Κώστας Σούλης, ο Κώστας Κασιώτης, ο Γιάννης Γεροντής και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Στρατής Βασάλος και δεκάδες πολίτες του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: