slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Προγραμματισμός ναξιακής πολιτιστικής εκδήλωσης



Μια σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 το βράδυ στη λέσχη του Συλλόγου Κινιδαριωτών Νάξου (στο Γαλάτσι), όπου με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ) έγινε συγκέντρωση Ναξίων καλλιτεχνών της μουσικής καθώς και προέδρων και άλλων στελεχών των ναξιακών συλλόγων και άλλων Ναξίων και συζητήθηκε το θέμα της σχεδιαζόμενης διοργάνωσης μιας.....


ναξιακής πολιτιστικής μουσικοχορευτικής εκδήλωσης (στην Αθήνα, κατά πάσα πιθανότητα). Η συγκέντρωση είχε διερευνητικό χαρακτήρα με σκοπό να ακουστούν ποικίλες απόψεις και εν συνεχεία το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΝΑΣ, σε προσεχή του συνεδρίασή του, να αποφασίσει με πιο συγκεκριμένο τρόπο για την μελλοντική αυτή εκδήλωση.


Από τον πλούσιο διάλογο που αναπτύχτηκε και τις πολλές απόψεις που ακούστηκαν, έγινε φανερό ότι οι Νάξιοι καλλιτέχνες της μουσικής είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν αφιλοκερδώς στην προγραμματιζόμενη εκδήλωση (η οποία εννοείται βέβαια ότι πρέπει να γίνει και σε κατάλληλο χρόνο για να μην είναι εις βάρος των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων). Επίσης η εκδήλωση θα έχει ναξιακό χαρακτήρα, χωρίς ίσως να αποκλείεται και κάποιο μικρό άνοιγμα προς τη μουσική και χορό κάποιων άλλων νησιών ή περιοχών, πρέπει να έχει υψηλή ποιότητα για να προβληθεί ανάλογα η Νάξος, να υπάρχει συντονισμός για να μην επαναλαμβάνονται ίδια τραγούδια και ίδιοι χοροί, να φανεί η ιδιαιτερότητα της μουσικής και του χορού στις διάφορες περιοχές της Νάξου (μια ποικιλία αξιόλογη που εξυψώνει ακόμη περισσότερο τη Νάξο), να προβάλλει κατά βάση την παράδοση η εκδήλωση (και έχει η Νάξος πλούσια τέτοια παράδοση), αλλά να εκφραστούν και οι εξελίξεις και νέοι τρόποι μουσικής ως προς την παράδοση αυτή. Επίσης, πέραν από τους γνωστούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες, πρέπει να ακουστούν και να προβληθούν και οι νέοι και όχι πολύ γνωστοί καλλιτέχνες για να ενθαρρυνθούν στις προσπάθειές τους και να συνεχίσουν την αξιόλογη ναξιακή παράδοση.


Στην εκδήλωση πήραν μέρος οι καλλιτέχνες: Αγγελική Κονιτοπούλου, Νικηφόρος Κορρές, Λέτα Κορρέ, Μαρία Σκουλά, Ελένη Λεγάκη, Χρήστος Τσελέντης, Βαγγέλης Κουκουλάρης, Στέλλα Κονιτοπούλου, Βασίλης Κλουβάτος, Θεόφιλος Γρύλλης, Πολυχρόνης Κορρές κ.ά.


Από την πλευρά της ΟΝΑΣ και των ναξιακών Συλλόγων πήραν μέρος πολλά στελέχη τους. Τη συζήτηση διηύθυνε ο πρόεδρος της ΟΝΑΣ κ. Νίκος Βερνίκος. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Λάζαρος Θεόφιλος, ο τέως πρόεδρος της ΟΝΑΣ και υποψήφιος Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Νίκος Μαϊτός, πρόεδροι και στελέχη ναξιακών Συλλόγων και άλλοι Ναξιώτες και όλοι δημιούργησαν ένα υψηλό επίπεδο συζήτησης και έκφρασης πολλών και σπουδαίων απόψεων.


Η Νάξος με την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά πρέπει να αξιοποιήσει αυτή την μουσικοχορευτική της παράδοση, η οποία μπορεί και να συμβάλει και στην οικονομική πρόοδο του νησιού, τώρα που η ανάγκη για εναλλακτικές μορφές τουρισμού είναι ισχυρή και ακόμη να δώσει διεξόδους εν μέρει στην οικονομική κρίση που περνά ο τόπος.


Ο μεγάλος αριθμός των Ναξίων καλλιτεχνών που ασχολούνται με αυτές τις σπουδαίες μορφές της πολιτιστικής παράδοσης (μουσικής-χορού) δείχνει την δυναμική του ναξιακού στοιχείου στον πολιτιστικό τομέα αλλά και η διάθεση συνεργασίας τους με τα στελέχη των πολλών ναξιακών πολιτιστικών συλλόγων της Αθήνας (όπως φάνηκε στην προαναφερθείσα εκδήλωση της ΟΝΑΣ) είναι ελπιδοφόρες προϋποθέσεις για την περαιτέρω πολιτιστική πρόοδο του νησιού και με κατάλληλους χειρισμούς και προγραμματισμό η συνεργασία αυτή όλων των παραγόντων αυτών μπορεί να συμβάλει (ως ένα μικρό ή μεγάλο βαθμό) και στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού.



Γιάννης Λογαράς





















































Δεν υπάρχουν σχόλια: