slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δείτε ποιοι είναι οι Φορείς του Δημοσίου που καταργούνται... λέμε τώρα

Στη δημοσιότητα έδωσε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλ. Διακυβέρνησης τον αριθμό και τα ονόματα των Φορέων του Δημοσίου που καταργούνται. Πρόκειται για 21 Φορείς, Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. η κατάργηση των οποίων προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο, που έδωσε για δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο. Όπως αναφέρεται, σχετικά, καταργούνται 21 Φορείς, που δεν κρίνονται πια απαραίτητοι και παράλληλα, απομακρύνεται μέρος του προσωπικού τους.

Οι τρεις κυριότεροι Φορείς είναι, το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (Τ.Ε.Ο.), το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) και η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε.
«Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζεται η κωλυσιεργία σε Φορείς, που εδώ και καιρό έχουν εκπληρώσει την αποστολή τους, η αδιαφορία μπροστά σε προφανείς επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και η σπατάλη δημόσιων πόρων», αναφέρει το Υπουργείο. «Η αναδιοργάνωση των Κρατικών Δομών, συνολικά, συνιστά στρατηγική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Στόχος του Υπουργείου είναι η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία Δημόσιων Οργανισμών και Φορέων, με όσο το δυνατόν μικρότερο δημοσιονομικό κόστος. Το Κράτος οφείλει πλέον να ιεραρχήσει τις επιχειρησιακές του προτεραιότητες και να συγκεντρώσει και να αναδιατάξει τις δυνάμεις του, ώστε να καταστεί πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό», αναφέρει, επίσης, η ανακοίνωση του Υπουργείου Δ.Μ.Η.Δ. Οι Ι.Δ.Α.Χ. υπάλληλοι των Ν.Π.Ι.Δ., που καταργούνται, οδηγούνται σε υποχρεωτική αποχώρηση, ενώ οι υπάλληλοι των Ν.Π.Δ.Δ. εντάσσονται στο πρόγραμμα της "κινητικότητας".

Οι καταργήσεις
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται:
- Κατάργηση της Ανώνυμης Εταιρίας Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων (Τ.Ε.Ο.) και μεταφορά των αρμοδιοτήτων της.
- Κατάργηση της ανώνυμης εταιρείας «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις» (ΕΑΧΑ Α.Ε.) και μεταφορά των αρμοδιοτήτων της.
- Κατάργηση του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.).
- Κατάργηση του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου «Εθνικό Κέντρο Βιβλίου» (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) και μεταφορά των αρμοδιοτήτων του.
- Κατάργηση του Ινστιτούτου Συνταγματικών Ερευνών και μετατροπή του σε εργαστήριο του Τομέα Δημοσίου Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Ε.Κ.Π.Α.
- Κατάργηση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Δικονομικών Μελετών και μετατροπή του σε εργαστήριο της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.
- Κατάργηση των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ΟΡΣΑ, ΟΡΘΕ και ΟΡΘΙ και μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους.
- Κατάργηση του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου «Οργανισμός Κωπαΐδας» και μεταφορά των αρμοδιοτήτων του.
- Κατάργηση του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου «Κεντρική Αγορά Πατρών» και μεταφορά των αρμοδιοτήτων της.
 - Κατάργηση νομικών προσώπων χωρίς μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους. Πρόκειται για:

1. Το «Εθνικό Ίδρυμα Μελετών Θεόδωρος Κολοκοτρώνης «Ο Γέρος του Μοριά», Ν.Π.Ι.Δ. με έδρα την Τρίπολη
2. Η «Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας», Ν.Π.Ι.Δ., με έδρα το Μεσολόγγι
3. Το «Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας», Ν.Π.Ι.Δ. με έδρα την Αθήνα
4. Η Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογία Α.Ε.», με έδρα την Αθήνα Συγχωνεύσεις Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας τα: - Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Στρατού, - Γραφείο Έρευνας και Τεχνολογικών Εξελίξεων Ναυτικού, - Κέντρο Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Αεροπορίας, παύουν να λειτουργούν ως αυτοτελή ερευνητικά κέντρα των Ενόπλων Δυνάμεων και συγχωνεύονται στον «Ενιαίο Φορέα Αμυντικής Έρευνας και Τεχνολογίας» (ΕΦΑΕΤ), ο οποίος αποτελεί Υπηρεσία του Υπουργείου.

Ακόμα:
 - Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.),
- Η αυτοτελής δημόσια υπηρεσία Ταμείο Εθνικού Στόλου (Τ.Ε.Σ.) και
- Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας (Τ.Α.Α.), που επίσης εποπτεύονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, καταργούνται ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα και αυτοτελής δημόσια υπηρεσία και συγχωνεύονται σε ένα νέο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, το οποίο συνιστάται με τον παρόντα νόμο, με την επωνυμία Ενιαίο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Ε.Τ.Ε.Α.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: