slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

EKTAKTO ΤΩΡΑ - Τινάζουν στον αέρα τη χώρα για τους πλειστηριασμούς

Απίστευτος εκβιασμός των δανειστών - Δημοσιοποιείται, από στιγμή σε στιγμή, έκθεση που εμφανίζει εκτεθειμένες τις ελληνικές τράπεζες και απαιτεί ανακεφαλαιοποίηση τους.
Μπροστά σε μία πρωτοφανή επίθεση, που εκδηλώνεται με έναν εξίσου πρωτοφανή εκβιασμό, βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα.....





Το Βερολίνο και οι δανειστές θέλοντας να επιβάλουν την άποψή τους για την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, καταφεύγουν στην τελική λύση βάζοντας το πιστόλι στον κρόταφο της κυβέρνησης.


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σήμερα ή το αργότερο αύριο, θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Blackrock για τις κεφαλαιακές ανάγκες των Ελληνικών Τραπεζών.





Σε αυτήν θεωρείται βέβαιο ότι θα εμφανίζονται οι ελληνικές τράπεζες εκτεθειμένες σε «κόκκινα δάνεια», που αφορούν στεγαστικά δάνεια, και θα καταγράφονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών μετά από αυτή την εξέλιξη.




Με πολύ απλά λόγια οι δανειστές θέλουν να βάλουν την κυβέρνηση, μπροστά στο δίλημμα: ή προχωράτε στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών για να μπορέσετε να έχετε ουσιαστικό και όχι πλασματικό ενεργητικό ή θα χρειαστούν επειγόντως ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες σας.


Όλα αυτά τη στιγμή που το τραπεζικό σύστημα όχι μόνο δεν είναι σε θέση να παράσχει ρευστότητα στην αγορά και να δώσει αναπτυξιακή ανάσα αλλά αιμορραγεί με γεωμετρική πρόοδο, χάνοντας 1 με 1.5 δισ. σε καταθέσεις κάθε μήνα.


Όλα αυτά, τη στιγμή που μικροκαταθέτες σπεύδουν να σηκώσουν τις οικονομίες τους, φοβούμενοι τις κατασχέσεις του κ. Θεοχάρη αλλά και την φημολογία για ένα «κούρεμα καταθέσεων». Μία φημολογία που προσλαμβάνει πλέον άλλη μορφή, όταν αναπαράγεται και από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.


Είναι ανοιχτό το ποσό, που η έκθεση, θα καθορίσει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Φαίνεται όμως να καταλήγει στο ότι τα «κόκκινα δάνεια» αγγίζουν τα 70 δισ. ευρώ ενώ διαπιστώνεται πρόβλημα με 150.000 στεγαστικά δάνεια.





Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, μπροστά σε αυτή την κατάσταση, δεν μπορεί πλέον να βαυκαλίζεται για τα «καλά λόγια» που ακούει από τους δανειστές ούτε να προσποιείται ότι έρχεται η ανάπτυξη.


Πολύ περισσότερο να προσποιείται ότι κυβερνά. Οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες εθνικής συνεννόησης γιατί από εδώ και πέρα, κάθε επιλογή και κάθε απόφαση για τη χώρα πρέπει να έχει τη μέγιστη δημοκρατική νομιμοποίηση.


Οι δανειστές και το Βερολίνο τραβούν επικίνδυνα το σκοινί και το ζητούμενο είναι αν το τραβούν για να δοκιμάσουν τις αντοχές της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος ή το τραβούν για να σπάσει και να καταστήσουν την Ελλάδα παράδειγμα προς αποφυγή, φοβίζοντας τους λαούς της Ευρώπης εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών, που απειλούν να αποσταθεροποιήσουν το ευρωπαϊκό εποικοδόμημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: