slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τριήμερη επίσκεψη Ιερώνυμου στη Σύρο



Στην Σύρο έφτασε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Τον Αρχιεπίσκοπο συνοδεύουν στη Σύρο, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, ο Μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ.Η υποδοχή του.... Αρχιεπισκόπου πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε Δοξολογική Δέηση.

Στη συνέχεια ακολούθησε προσφώνηση από τον Δήμαρχο Σύρου - Ερμούπολης κ. Ιωάννη Δεκαβάλλα, ο οποίος καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο στην αρχόντισσα των Κυκλάδων.
Στη συνέχεια τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, προσφώνησε ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος.Ο Αρχιεπίσκοπος στην αντιφώνησή του δήλωσε χαρούμενος που βρίσκεται στον αγιασμένο αυτό χώρο.Σε άλλο σημείο ανέφερε: ''Βρισκόμαστε σε ένα νησί με μεγάλη ιστορία και μόνο το ότι μετά την ανατολή της ελευθερίας οι σκέψεις που επικρατούσαν η Ερμούπολη να γίνει η πρωτεύουσα της Ελλάδος, και μόνο αυτό είναι η σφραγίδα, η αναγνώριση της ιστορίας και της πορείας αυτού του τόπου''.Κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: ''Χωρίς αγώνα και θυσίες τίποτα δεν κερδίζεται. Πρέπει να κλάψουμε και να πονέσουμε, αλλά δεν πρέπει να μας πιάσει πανικός, αυτός ο τόπος θα βρει πάλι το κουράγιο να περάσει το ποτάμι''.

Λαμπρό Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο τελέστηκε σήμερα στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Σύρο.Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συμπαραστατούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Θηβών κ. Γεώργιο, Κορίνθου κ. Διονύσιο, Σύρου κ. Δωρόθεο και τον Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ.
Η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Νικολάου και του τμήματος Ιερού Λειψάνου πέρασε από τα γραφικά σοκάκια της Σύρου και κατευθύνθηκε προς την κεντρική πλατεία.Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος στην κεντρική πλατεία του νησιού τέλεσε δέηση υπέρ των ναυτιλωμένων και τους ευχήθηκε ο Άγιος Νικόλαος να τους προστατεύει στα ταξίδια τους στη θάλασσα.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος πρόκειται να ανακηρυχθεί από το Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης Γιάννη Δεκαβάλλα επίτιμος δημότης, ενώ παράλληλα θα του απονεμηθεί το χρυσό μετάλλιο του Δήμου σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Νικόλαο στις 7:00 μ.μ. της Παρασκευής. Κατά την εκδήλωση θα εκφωνηθεί ομιλία του Αρχιεπισκόπου για τα 180 χρόνια του Γυμνασίου της Σύρου με ιδιαίτερη αναφορά στον πρώτο Γυμνασιάρχη, Αρχιμανδρίτη Νεόφυτο Βάμβα.
Αύριο Σάββατο ο κ. Ιερώνυμος θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου «ΝΕΩΡΙΟΝ ΣΥΡΟΥ» και ακολούθως θα αναχωρήσει για Τήνο, όπου θα πραγματοποιήσει προσκυνηματική επίσκεψη στο Ναό της Ευαγγελιστρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: