slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Με την σκέψη στη νησιωτική κοινωνία μας


Σκέψεις και ιδέες του  Γραμματέα  της Δημοτικής Κίνησης "ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ" Κώστα  Κατσουρού για την  νησιωτική κοινωνία μας".1. Η αφύπνιση των μικρομεσαίων
  Αστοί, μικροαστοί και μεσοαστοί, συγκροτούν την "Κίνηση Πολίτες για τα Νησιά μας". Αστοί που ήδη πλήττονται ή και νοιώθουν να τους πνίγει ο ορυμαγδός των "μέτρων" και των "μεταρρυθμίσεων". Αρχιτέκτονες, μηχανικοί, γιατροί, καθηγητές, δάσκαλοι, υπάλληλοι, επαγγελματίες λογής λογής συνθέτουν την "Κίνηση". Κάποιοι απ' αυτούς εμπνέονται από αριστερές ιδεολογίες, άλλοι από οικολογικά και.....
περιβαλλοντικά ιδανικά, άλλοι μετείχαν σε παλαιότερες πρωτοβουλίες πολιτών, άλλοι που ασχολούνται με την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό κι άλλοι, τέλος, που έδιναν την ψήφο τους σε ΠΑ. ΣΟ. Κ και ΝΔ. Κι είναι αυτή η πρωτοβουλία, της "Κίνησης" αυτών των στρωματώσεων, μια σοβαρή απάντηση της τοπικής Νησιωτικής Κοινωνίας στον φασισμό, που αποκαλύπτει το εύρος της ζωντάνιας της, της ζωτικότητάς της, αφού είναι από την Ιστορία επιβεβαιωμένο ότι ο μαρασμός και η εξαθλίωση των μεσαίων αστικών στρωμάτων υποθάλπει και θρέφει τον φασισμό.

2. Η Κίνηση και η κομματοκρατία

    Είναι λοιπόν μια πρωτοβουλία αστών που η αφετηρία της για την  συγκρότηση της και την δραστηριοποίησή της είναι η προσήλωση των μελών της στις ανάγκες και στις αναγκαιότητες της τοπικής νησιωτικής κοινωνίας μας.
    Η "Κίνηση" δεν έχει ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα. Η πολιτική της ταυτότητα διαμορφώνεται από τη δράση της και δεν προϋπάρχει των δραστηριοτήτων της: άλλωστε δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά εξαιτίας της συγκρότησής της.
    Η "Κίνηση" δεν είναι κομματική οργάνωση ούτε όργανο κόμματος όπως οι συνδυασμοί που μέχρι σήμερα δοκιμάσαμε στις τοπικές εκλογές. Δεν είναι ο εκλογικός μηχανισμός στην υπηρεσία ενός κυκλώματος ντόπιων στελεχών που έχουν στην κατοχή τους την τοπική κομματική οργάνωση, όπως συνέβαινε και συμβαίνει κυρίως με τους κατά καιρούς υποψηφίους της ΝΔ και του ΠΑ. ΣΟ. Κ. Και γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους δεν είναι!
    Κύριο μέλημα των συνδυασμών που γνωρίσαμε ως τα σήμερα ήταν και είναι η εξυπηρέτηση παλαιών και η υπόσχεση της ικανοποίησης νέων πελατειών έτσι ώστε η τοπική νησιωτική κοινωνία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να παραμένει πολιτικά απορυθμισμένη και ευκολομεταχείριστη, υπό την ομηρία των κομμάτων του δικομματισμού. Αυτό είναι το γνωστό και "φημισμένο" ρουσφέτι.
    Πριν μερικά χρόνια οι μελετητές θεωρούσαμε ότι η ελλιπής οργάνωση των κομμάτων σε νομαρχιακό τότε περιφερειακό σήμερα αλλά και στο τοπικό πεδίο και η λειτουργία των τοπικών οργανώσεων κυρίως για εκλογικούς σκοπούς, αναδείκνυε ένα από τα ελλείμματα του κομματικού συστήματος της ελληνικής πολιτείας που επιβεβαιωνόταν στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση με τον σχηματισμό τοπικών ψηφοδελτίων. Στην ουσία επρόκειτο για κατ' επίφαση ακομμάτιστα κι ανεξάρτητα ψηφοδέλτια. Όλοι το γνωρίζαμε ότι δεν ήταν παρά το ψηφοδέλτιο του ΠΑ. ΣΟΚ. Κ., της ΝΔ κι από μακριά υπήρχε κάποιου είδους εκπροσώπηση κάποιων αριστερών κινήσεων: όλοι καμωνόμασταν........αλλά οι προσδοκίες που καλλιέργησε η κομματοκρατία ήταν μεγάλες και ο τρόπος διαχείρισης του δημοσίου χρήματος αχαρακτήριστος.
    Στην πραγματικότητα ήταν μια λύση συμφέρουσα για την κομματοκρατία αφού "κλείδωνε" σε τοπικό επίπεδο τις εκλογικές κομματικές πελατείες τις οποίες εκπροσωπούσε ο εκάστοτε Δήμαρχος - εκπρόσωπος και του παλαιού μεταλλαγμένου σε πελατειακή σχέση πατριαρχικού συστήματος που βρισκόταν ακόμα σε ισχύ κυρίως στην περιφέρεια και στις μικρές τοπικές κοινωνίες - μ' όλες τις χείριστες συνέπειες για τον δυναμισμό και την ζωτικότητα των τοπικών κοινωνιών. Στον εγκλωβισμό των ψηφοφόρων των τοπικών κοινωνιών εντοπίζεται το δημοκρατικό έλλειμμα επειδή η ψήφος ανταλλάσσεται, έχει τίμημα, δεν είναι δηλαδή ελεύθερη. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις προχτές μας υπενθύμιζαν τις μεγάλες οικογένειες, τις παραδοσιακές, τις "Πασοκοθρεμένες".........
    Σήμερα δεν υπάρχουν "προσδοκίες" που να μπορεί να εγγυηθεί ότι θα εκπληρώσει ο αυριανός Δήμαρχος, ο Βουλευτής, ο Υπουργός, ούτε και δημόσιο χρήμα να σπαταληθεί. Εκτός κι αν η επιλογή σας δημότες του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είναι να ενταχθείτε  στις στρατιές των ανέργων και των φτωχών με μισθούς αντάξιους σε παρίες, να προσλαμβάνεστε και να απολύεστε κατά τα κέφια του εκάστοτε εργοδότη. Ναι στην περίπτωση αυτή ο Δήμαρχος, ο Βουλευτής, ο Υπουργός μπορούν να σας εγγυηθούν το καθεστώς της νέας δουλείας, αφού αυτοί εγγυώνται τη νέα φτώχεια, την κοινωνία στην οποία δύο στους τρείς δεν θα 'χει δουλειά και στον ήλιο μοίρα.  
    Ένας τρόπος υπήρχε και υπάρχει για να σταματήσει η κυριαρχία αυτής της κομματικής μετριοκρατίας. Ο σχηματισμός μιας ομάδας ανθρώπων στη Νάξο, που θα αποτελείται από μόνιμους κατοίκους με κοινούς προβληματισμούς και στόχους, που μιλούν κοινή γλώσσα, προσηλωμένους στα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας των νησιών, στις ανάγκες των κατοίκων τους στις αναγκαιότητες του τόπου. Μια ομάδα που δεν σκέπτεται και δεν λειτουργεί με την πελατειακή λογική της απορύθμισης της τοπικής νησιωτικής κοινωνίας, σαν αντλία ψήφων από την τοπική κοινωνία ώστε να γίνει δυνατό να απαλλαγεί αυτή η νησιωτική κοινωνία του Δήμου από τους σφιχτούς εναγκαλισμούς, από τα βάρη και τις δουλείες της κομματοκρατίας. Για να γίνει η ψήφος ελεύθερη: ακριβώς αυτό που ξεκίνησε στον τόπο μας η "Κίνηση Πολίτες για τα Νησιά μας". Στην αλαζονεία της κομματικής μετριοκρατίας τα μικρομεσαία στρώματα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων απαντούν με την "Κίνηση Πολίτες για τα νησιά μας". Είναι η μόνη συλλογική προσπάθεια που μπορεί να θέσει τέλος στην κομματοκρατία και να αναδείξει τις δυνάμεις του τόπου που μπορούν και θέλουν να θέσουν στην πρώτη γραμμή τις ανάγκες των νησιωτών και τις αναγκαιότητες των νησιών.
    Αποκαθιστούμε κατ' αυτό τον τρόπο εμείς, με τις δυνάμεις που διαθέτουμε, την Συνταγματική επιταγή, το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος στον τόπο μας και δεν παίζουμε όταν με τον Καταστατικό Χάρτη μας διακηρύσσουμε την πίστη μας στα θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος.
   Δεν μας αρκεί και δεν μας πείθει ο ισχυρισμός των υποψηφίων άλλων παρατάξεων ότι δεν είναι εκπρόσωποι κομμάτων ή πολιτικών που διαγωνίζονται για τα πόστα τους στις νησιωτικές κοινωνίες μας. Πρέπει να γνωρίζουν τους λόγους για τους οποίους δεν εκπροσωπούν την κομματοκρατία. Οφείλουν να γνωρίζουν ότι δεν την κρύβουν πίσω από τις εξαγγελίες τους και τις δραστηριότητές τους εξαπατώντας κατ' αυτό τον τρόπο τους δημότες του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων! Αλλά ποτέ δεν το ακούσαμε, ποτέ δεν το διαβάσαμε, ποτέ δεν μας το εξήγησαν, ποτέ δεν το απέδειξαν!
    Δεν πρέπει μόνο να φαίνεσαι πρέπει και να είσαι! Και μάλιστα πολύ πριν απευθύνεις κατηγορίες εναντίον άλλων!

3. Η Κίνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ

     Ωστόσο οι αντίπαλοί της διαδίδουν τη φήμη ότι η "Κίνηση" δεν είναι τίποτ' άλλο από ένας εκλογικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ που σκοπό έχει να υφαρπάξει την ψήφο των Ναξιωτών κι ότι μετά τις εκλογές θα πάψει να υπάρχει. Ένας τακτικός ελιγμός των Αριστερών είναι. Των κακών Αριστερών. Η "Κίνηση" δεν είναι πάρα ο ΣΥΡΙΖΑ μεταμφιεσμένος κι άλλωστε, με την ίδια επωνυμία δεν κατέβηκε στις προηγούμενες εκλογές;
    Ναι με την ίδια επωνυμία! Δεν σας αρέσει να είσαστε ΠΟΛΙΤΕΣ; Σ' εμάς ταιριάζει αυτή η επωνυμία που για τρία ολόκληρα χρόνια παρέμενε ξεχασμένη στα χροντούλαπα των τοπικών εκλογικών χρονικών.
    Ναι η "Κίνηση" ξεκίνησε με την πρωτοβουλία κυρίως μελών που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ενεργά μέλη του και προσφέρουν το έργο τους για την επίτευξη των σκοπών της "Κίνησης". Που είναι το κακό; Εντούτοις ο τοπικός επίσημος ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέλαβε καμιά πρωτοβουλία θετική για την "Κίνηση" και δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλος αριθμός από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μέλη της "Κίνησης". Ούτε κάλεσε όλους όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν την ¨Κίνηση". Παρά το ότι δια του Προέδρου του διακηρύχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει κινήσεις όπως αυτή των Πολιτών. Μετά από τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω για την κομματοκρατία και τις σχέσεις της με τους τοπικούς συνδυασμούς εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι δεν γίνεται λόγος για χρίσμα ή δακτυλίδι. Τι να το κάνουμε άλλωστε; Δεν θα ωφελούσε σε τίποτα την προσπάθειά μας.
   Αυτή η άποψη, αυτή η τοποθέτηση που θέλει την "Κίνηση" ψυχοπαίδι του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο εσφαλμένη είναι και εσκεμμένη. Σκοπός της είναι να υποβαθμίσει την πρωτόγνωρη για τον τόπο μας συλλογική προσπάθεια που ήδη ξεκίνησε. Αυτή η τοποθέτηση επιεικώς μπορεί να κριθεί ως κακόβουλη! Και είναι!   

4. Ο επαναπροσδιορισμός του σκοπού της πολιτικής.

    Η "Κίνηση" έχει δικούς της σκοπούς, δική της οργάνωση, δικό της τρόπο λειτουργίας, δική της μεθοδολογία, δικό της τρόπο να σκέφτεται τα τοπικά θέματα που απασχολούν την νησιωτική κοινωνία μας. Όλα περιγράφονται σχεδόν με λεπτομέρεια στον Καταστατικό Χάρτη που αποδεχτήκαμε και ψηφίσαμε στην Γενική Συνέλευσή μας.
    Η "Κίνηση" σχεδιάζει και σύντομα πρόκειται να παρουσιάσει στους δημότες του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ένα Παναξιακό Σχέδιο οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανασυγκρότησης που να διασφαλίζει την εξέλιξη της νησιωτικής κοινωνίας μας. Ένα Σχέδιο που θα αντικαταστήσει τις πολιτικές της ερημοποίησης και φτωχοποίησης της ορεινής Νάξου, της συρρίκνωσης της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, της απομείωσης των εμπραγμάτων αξιών, της καταστροφής των δημόσιων αγαθών όπως της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, των υδάτινων πόρων, της εγκατάλειψης του περιβάλλοντος, της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ένα Σχέδιο που θεμελιώνεται στις ανάγκες των νησιωτών κατοίκων και στις αναγκαιότητες των νησιών μας, που θα αποκρυσταλλωθεί κοστολογημένος στον δημοκρατικά διαμορφωμένο δημοτικό προϋπολογισμό της "Κίνησης".
   Η "Κίνηση" επαναπροσδιορίζει τον σκοπό της πολιτικής: να υποστηριχτεί ο κόσμος της εργασίας, να αποκατασταθούν τα μικρά και μεσαία αστικά στρώμάτα, να γεμίσουν τα Χωριά με παραγωγικές δραστηριότητες, να αναπτυχθούν οι παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μας, να αναδειχθεί το ανθρώπινο δυναμικό του, ικανό να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη του σκοπού του πολιτεύεσθαι. Στηρίζει μ' αυτό τον τρόπο την τοπική κοινωνία ώστε να αντιμετωπίσει τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνονται από τις πολιτικές που εφαρμόζουν ΝΔ και ΠΑ. ΣΟ. Κ, οι οποίες υποσκάπτουν τη νησιωτική κοινωνία μας και θέτουν εν αμφιβόλω την εξέλιξη της. Δεν δέχομαι ότι υπάρχει δημότης πολίτης που να πιστεύει ότι ο σκοπός της πολιτικής είναι τα ακραία συμφέροντα των δανειστών, αυτών που εκπροσωπούν οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος, οι κκ Βρούτσης και Ρήγας. Οφείλουν να τοποθετηθούν οι κκ Μαργαρίτης και Μαϊτός. Τι ακριβώς υποστηρίζουν; Τι ακριβώς εκπροσωπούν;

5. Η Κίνηση ως κοινωνική πρωτοβουλία.

    Στα πλαίσια αυτά προκρίνεται και η διεκδίκηση της δημοτικής αρχής. Αλλά η "Κίνηση" θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά τις δημοτικές εκλογές.
    Πιστεύουμε ότι στις σημερινές συνθήκες που διαμορφώνονται και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη η νομή του Δήμου δεν επαρκεί πλέον για να διορθώσει την καταστροφή που έχει συντελεστεί και συντελείται στα νησιά μας, όσο κι αν ο τουρισμός μέχρι στιγμής καταφέρνει να επισκιάζει την πραγματικότητα. Και εμείς οφείλουμε να σταματήσουμε την καταστροφή.
    Για το λόγο αυτό η "Κίνηση" προκρίνει την οργάνωσή της σε επιτροπές. Η ραχοκοκαλιά της "Κίνησης" είναι οι θεματικές επιτροπές της με τις οποίες επεξεργάζεται τα κοινωνικά ζητήματα και προτείνει πολιτικές θέσεις που να ανταποκρίνονται στις ανθρώπινες ανάγκες, των δημοτών, και στις αναγκαιότητες του τόπου μας.
    Η "Κίνηση" επιδιώκει την οργάνωση και λειτουργία επιτροπών από πολίτες δημότες στη Χώρα και στα Χωριά. Οι επιτροπές έχουν οργανωτική και διοικητική  αυτοτέλεια. Με δική τους δομή και λογική καθορίζουν τα θέματα-ζητήματα τα οποία προκρίνουν ότι οφείλουν να αντιμετωπίσουν στην Πόλη, την Χώρα, και στα Χωριά, την νησιωτική ύπαιθρο, ώστε να συνδράμουν πολιτικά την τοπική κοινωνία τους με την συλλογική δράση τους, με την ανάπτυξη συστήματος επικοινωνίας, αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας μεταξύ των Χωριών, μεταξύ της Πόλης και των Χωριών. Δεν θα απομυζά πλέον η Πόλη την ύπαιθρο, τα Χωριά: αυτό υπήρξε το πολιτικό σχέδιο του ΠΑ. ΣΟ. Κ. και της ΝΔ. Αυτοί οργάνωσαν μια στρεβλή, νόθα, αστικοποίηση, μια διογκωμένη φούσκα βασισμένη στα δάνεια και στις κομματικές πελατείες ως μέσο ικανοποίησης αιτημάτων και αναγκών! Η φούσκα έσπασε και μας μόλυνε!
    Οι επιτροπές έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη να καταρτίσουν τα τοπικά ψηφοδέλτια της Κίνησης επειδή πεποίθηση των Πολιτών είναι ότι τα τοπικά κοινοτικά συμβούλια πρέπει να έχουν πλήρη πολιτικά δικαιώματα, να αποφασίζουν για όλα όσα αφορούν τους τόπους τους.
    Στόχος της "Κίνησης" να ανακτήσουν η Χώρα και τα Χωριά τη νομική προσωπικότητά τους: να αποφασίζουν δηλαδή οι κάτοικοι τους για ό,τι τους αφορά. Να αποκτήσουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν για την οικονομική-παραγωγική διάσταση και κοινωνική σημασία του τόπου τους. Για την διαχείριση των πολιτισμικών αγαθών τους. Στους τόπους μας να δημιουργείται ο πλούτος και η δύναμη. Σ' αυτούς να υπάρξει η κοινωνική αντίδραση και η περί δικαίου αντίληψη, η διαμόρφωση ευδιάκριτων κοινωνικών ρόλων και στρωματώσεων, η εφαρμογή δικαιωμάτων και η ευθύνη των υποχρεώσεων. 

6. Προς τις δημοτικές εκλογές.

    Η "Κίνηση" δεν έχει αρχηγό. Η Γενική Συνέλευση είναι ο αρχηγός της κι αυτή στις εργασίες της υπακούει στις αρχές της συλλογικής δράσης, της ισότητας και της ισονομίας των μελών της: επιδιώκει μια κοινότητα ισοπολιτείας.
    Η Γραμματεία της "Κίνησης" συντονίζει το έργο των επιτροπών, προτείνει θέματα τρέχοντα κυρίως κι ο Γραμματέας εκπροσωπεί την Κίνηση.
    Ο υποψήφιος που θα επιλεγεί από την Γενική Συνέλευση για να διεκδικήσει την Δημαρχία επιλέγεται ως ο καταλληλότερος να εφαρμόσει το πρόγραμμα, την πολιτική πρόταση της "Κίνησης" προς την κοινωνία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Δεν είναι αρχηγός: επιλέγεται για να εφαρμόσει συγκεκριμένο έργο σε συγκεκριμένη χρονικά θητεία. Αλλά δεν είναι διαχειριστής. Μακριά από εμάς οι διαχειριστές. Γέμισε η Ελλάδα μ' αυτούς που με την εργαλειακή σκέψη τους θεώρησαν ότι μια κοινωνία είναι ένα αντικείμενο ο χειρισμός του οποίου απαιτεί το κατάλληλο εργαλείο για να λειτουργεί αποδοτικά, αποτελεσματικά, και την κατέστρεψαν. Η συγκρότηση του υποψηφίου της Κίνησης δεν έχει καμιά σχέση με το μοντέλο του Δημάρχου που μέχρι σήμερα γνωρίσαμε. Επομένως όσοι προσδοκούν να δουν τον "εκλεκτό" αύριο καλά θα κάνουν να παρακολουθούν τη συλλογική προσπάθεια μας μάλλον, αν πράγματι ενδιαφέρονται.
   Μ' αυτές τι σκέψεις
 απευθυνόμαστε σ' όλους τους δημότες του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και Σας προσκαλούμε όλους σήμερα, καθώς και το ΠΑΜΕ-ΚΚΕ τους Ανεξάρτητους Έλληνες, την Ανοιχτή Συνέλευση, τους Οικολόγους Πράσινους, την ΠΕΚΙΝ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την ΔΗΜ. ΑΡ., τους προβληματισμένους στην ΝΔ, και στο ΠΑ. ΣΟ. Κ., τους Συλλόγους, τα επαγγελματικά σωματεία, τα αθλητικά να μιλήσουμε, να συζητήσουμε, για να δούμε αν και με ποιο τρόπο μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί στην προσπάθεια να παραμείνει ζωντανή, να αναζωογονηθεί, να ανανεωθεί και να αναγεννηθεί η νησιωτική κοινωνία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στην οποία έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας. 
     Αντιμέτωποι με τον οικονομικό και πολιτικό αρμαγεδώνα
οφείλουμε να  διασώσουμε την νησιωτική κοινωνία μας!
οφείλουμε να σταματήσουμε την καταστροφή!

                                                                          Κωνσταντίνος Αντ. Κατσουρός

Δεν υπάρχουν σχόλια: