slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Πρωτοβουλία ΚΕΠΠάρου: Σχέδιο κειμένου -και πρόσκληση- για αυτοδιοίκηση και εκλογές



Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο παρέμβασης -παράλληλα απευθύνει και πρόσκληση για συζήτηση για σήμερα Πέμπτη 19/12/2013 στην αίθουσα Αρχιλόχου- για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Εκλογές. Ακολουθούν η πρόσκληση και το κείμενο:


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Συζήτηση για το Κείμενο Παρέμβασης για Αυτοδιοίκηση και Εκλογές.


ΠΕΜΠΤΗ 19/12/2013 - 7:00 μ.μ.
Στην Αίθουσα του ΑΡΧΙΛΟΧΟΥ


ΣΧΕΔΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟΥ (Της Επιτροπής Προγράμματος)


Πριν από μερικούς μήνες ξεκίνησε, με πρωτοβουλία της ΚΕΠΠ, η συζήτηση μεταξύ συλλογικοτήτων και πολιτών, για τα ζητήματα του Νησιού μας.
Στις πρώτες συναντήσεις που έγιναν, συμφωνήθηκε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ενιαία παρουσία κάτω από ένα κοινό Αυτοδιοικητικό σχήμα - Δημοτική παράταξη.
Συζητήσαμε την υπάρχουσα κατάσταση στο Δήμο, εντοπίσαμε τα πάρα πολλά προβλήματα που ταλανίζουν το Νησί μας, εξ αιτίας της αδυναμίας των Δημοτικών Πλειοψηφιών να τα αντιμετωπίσουν, αναλύσαμε τις προοπτικές για τη δική μας παρέμβαση και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη συγκρότηση ενός κοινού φορέα που θα είναι, είτε η μετεξέλιξη και διεύρυνση της ΚΕΠΠ, είτε η δημιουργία ενός νέου Αυτοδιοικητικού Σχήματος.
Οι διαδικασίες αυτές, όποια μορφή κι αν πάρουν, θα γίνουν ανοικτά, μαζί με τους πολίτες και όχι πάνω από αυτούς, με αμεσοδημοκρατικές συμμετοχικές διαδικασίες και πρακτικές. Με τις ίδιες διαδικασίες θα οριστεί και ο υποψήφιος Δήμαρχος της Παράταξης.


ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ:
• Είμαστε τμήμα της κοινωνίας των πολιτών που πλήττεται από την οικονομική ύφεση και την πολλαπλή κρίση: κοινωνική, αξιακή, πολιτική, περιβαλλοντική, πολιτισμική, κ.α. που προωθεί η ανάλγητη Κυβερνητική Πολιτική με τις Απολύσεις και τη Διαθεσιμότητα, τη μείωση μισθών και συντάξεων, τη διάλυση της Υγείας και της Παιδείας, του ξεπουλήματος της Δημόσιας Περιουσίας, της καταστροφής του Περιβάλλοντος και γενικά τη τεράστια Ανθρωπιστική Κρίση που βιώνει ο τόπος μας.
• Είμαστε κι εμείς τμήμα της Κοινωνίας που αγωνίζεται για μια «προσέγγιση από τα κάτω προς τα πάνω», για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την εξασφάλιση των κοινωνικών αγαθών και την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας μέσω Κοινωνικών Συνεταιρισμών.
• Είμαστε εμείς που στον τόπο μας συμμετείχαμε σε όλες τις Κινητοποιήσεις που έγιναν για τη διεκδίκηση των αυτονόητων αιτημάτων των Πολιτών.
• Είμαστε εμείς που ξαναβγάλαμε το θέμα της Υγείας από το συρτάρι, τότε που ο Δήμος ούτε καν το συζητούσε, και με όλες μας τις δυνάμεις βοηθήσαμε στην πετυχημένη και πρωτόγνωρη κινητοποίηση του Παριανού και Αντιπαριώτικου Λαού για την Υγεία.
• Είμαστε εμείς που κόψαμε το δρόμο και ανατρέψαμε τα σχέδια της Χρυσής Αυγής στη Πάρο, τότε που πολλοί ήταν αυτοί που, ενώ προσπάθησαν να περάσουν την ηττοπάθεια και τον εφησυχασμό, μετά έσπευσαν να μας χειροκροτήσουν.
• Είμαστε εμείς που προσπαθούμε να μετατρέψουμε το Δήμο σε εκφραστή των Πολιτών και των συλλογικών αναγκών τους.
• Είμαστε εμείς που πιστεύουμε ότι ο Δήμος δεν πρέπει να είναι απλός παρατηρητής και διαχειριστής του Συστήματος.
• Είμαστε εμείς που βάλαμε τα θέματα αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουμε, ζητώντας ο Δήμος να δημιουργήσει δομές κοινωνικής ένταξης και συνοχής, και όχι φιλανθρωπίας.
• Είμαστε εμείς που πιστεύουμε ότι, στις σημερινές βάρβαρες συνθήκες της κρίσης, ο Δήμος θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τις προτεραιότητες του, με στόχο όχι μόνο την ελάφρυνση των συνεπειών της, άλλα και να συμβάλει, σε τοπικό επίπεδο, στην διέξοδο από αυτήν.


ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ:
• Θέλουμε ο Δήμος να μην περιορίζεται στη διαχείριση του Συστήματος με βάση τους περιορισμούς του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη», αλλά μέχρι την κατάργηση και την αντικατάσταση τους με ένα Νέο Καταστατικό Χάρτη της Αυτοδιοίκησης, να κινηθεί με ριζοσπαστικό όραμα, ρεαλισμό και καινοτομία για την υπέρβαση τους και την δράση έξω από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό τους.
• Θέλουμε ο Δήμος να προσανατολίσει κύρια τη δράση του, με στόχο τη χειραφέτηση της Κοινωνίας, και να κινηθεί προς ένα μοντέλο ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξη που θα εξασφαλίζει την κοινωνική ένταξη και την προστασία του περιβάλλοντος.
• Θέλουμε ο Δήμος να γίνει υποστηρικτής όλων αυτών των Κοινωνικών Συλλογικοτήτων που γεννιούνται και στο τόπο μας, αντιμετωπίζοντας τη κρίση μέσα από παραγωγικές δράσεις και την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας.
• Θέλουμε ο Δήμος να αποκτήσει όραμα και στρατηγική για την στήριξη της πρωτογενούς ποιοτικής παραγωγής, (αγροτικός συνεταιρισμός, ομάδες παραγωγών, μετεξέλιξη του Αγροκήπιου σε εργαλείο ανάπτυξης καινοτόμας παραγωγής, κ.λπ.), και για την σύνδεση της με το τουριστικό προϊόν.
• Θέλουμε ο Δήμος να στηρίξει την Οικοτεχνία που αρχίζει να αναπτύσσεται και άλλες βιώσιμες μεταποιητικές δραστηριότητες.
• Θέλουμε ο Δήμος να ξανασχεδιάσει την Τουριστική Πολιτική του, που με το ατυχές Imagine Paros, εξακολουθεί να στοχεύει στον μαζικό τουρισμό και να προωθήσει κύρια τον Βιώσιμο Θεματικό Τουρισμό, συνδέοντας το τουριστικό προϊόν με τον παραδοσιακό χαρακτήρα της Πάρου, την ντόπια ποιοτική αγροτική και βιοτεχνική παραγωγή.
• Θέλουμε η κοινωνία μας να μην δεχτεί την εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ, από άγνωστους επενδυτές, άλλα να δημιουργήσει η ίδια Ενεργειακούς Συνεταιρισμούς προς δικό της Κοινωνικό όφελος, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
• Θέλουμε η Πάρος να γίνει πρότυπο οικολογικό νησί με την ολοκληρωτική ανακύκλωση (τηγανέλαια, κλαδέματα, οργανικά απόβλητα κ.λπ.) που η διαλογή στη πηγή θα μειώσει στο ελάχιστο την επιβάρυνση του ΧΥΤΑ, με την προώθηση του ποδήλατου και την αυστηρή πεζοδρόμηση όλων των παραδοσιακών οικισμών.
• Θέλουμε ο Δήμος να προστατεύσει τους υγροβιότοπους της Πάρου που σταθερά υποβαθμίζονται. Μαζί με την κοινωνία, πρέπει να αποτρέψουμε την προγραμματισμένη εκποίηση τους και να βρούμε τρόπους να τους αξιοποιήσουμε.
• Θέλουμε να ανασχεδιαστεί ο τομέας του Πολιτισμού, έτσι που να στηριχτούν περισσότερο οι δυνάμεις που υπάρχουν στους δεκάδες τοπικούς μας συλλόγους. Να περιοριστούν οι ακριβοπληρωμένες «φιέστες» και η εισαγωγή αμφίβολης ποιότητας «Καλλιτεχνών». Οι επιλογές του Δήμου οφείλουν να είναι μελετημένες, να καλύπτουν όλο τον χρόνο και να αφορούν όλους τους κατοίκους του νησιού.
• Θέλουμε ο Δήμος και οι Υπηρεσίες του να σταματήσουν να είναι μέσο μικροπολιτικών ρουσφετιών, εξυπηρετήσεων και εκμετάλλευσης για ψηφοθηρικούς σκοπούς.
• Θέλουμε να σπάσει η παραγωγή των ομόκεντρων κύκλων γύρω από τον εκάστοτε Δήμαρχο και τους αυλικούς του, που απλώνεται σαν λεκές, και περιλαμβάνει τους ίδιους ανακυκλωνόμενους χειροκροτητές, για ίδιο όφελος.
• Θέλουμε επιτέλους ο Δήμος να ασχοληθεί σοβαρά με τις βασικές υποδομές στο Νησί που καρκινοβατούν εδώ και πάνω από 10 χρόνια, καθώς δεν υπήρξε κανένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός: Αεροδρόμιο, Εμπορικό Λιμάνι, 2ο Γυμνάσιο, Μαρίνα, Πολιτιστικό Κέντρο κ.λπ.
• Θέλουμε ο Δήμος να δώσει αποφασιστικές αρμοδιότητες στις Κοινότητες για τα τοπικά θέματα.
• Θέλουμε τη διοργάνωση Ανοικτών Συνελεύσεων με δεσμευτικές αποφάσεις, που θα αντικαταστήσουν το κακέκτυπο της Επιτροπής Διαβούλευσης, προωθώντας τη συμμετοχή του Πολίτη και την Άμεση Δημοκρατία.


Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι θα κατηγορηθούμε ότι βάζουμε θέματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων του Δήμου. Τους απαντούμε με μια λαϊκή ρήση: «Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, 40 μέρες κοσκινίζει».
Αυτές οι πρώτες σκέψεις και απόψεις αποτελούν μια αρχική πολιτική μας τοποθέτηση εργασίας που θα διευρυνθεί και εμπλουτιστεί από τις ανοιχτές συζητήσεις και διάλογο, που θα επιδιώξουμε να κάνουμε με όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την παραταξιακή ή άλλη τοποθέτηση τους.
Είναι ένα σχέδιο για την ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ που θα καταλήξει σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης και δέσμευσης, για το μέλλον της Πάρου και των Παιδιών μας.


Η επιτροπή Προγράμματος:
Βολοσυράκης Νίκος - Θεοφίλης Κώστας - Κατσαρός Γιάννης
Ισιγώνης Μανώλης - Μπιζά Βασιλική - Στεφάνου Νίκο

Δεν υπάρχουν σχόλια: