slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Έκλεισε ένας τεράστιος κύκλος


ΑΥΤΟΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΝΩΡΙΣ  ΚΑΙ ΦΕΥΓΕΙ . ΣΤΗ ΝΑΞΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΊΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΛΙΝΌΡΘΩΣΗ ΤΩΝ ΤΕΩΣ                                                            
Η απόφαση του Γιάννη Δεκαβάλλα να βάλει τίτλους τέλους και να μην κατέλθει στις επόμενες δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος, σίγουρα δεν ήταν εύκολη. Ωστόσο ήταν μια απόφαση σοφή που πάρθηκε στον κατάλληλο χρόνο.
Το Cyclades24 είχε προϊδεάσει τους αναγνώστες του εδώ και 40 ημέρες για τις σκέψεις του κ. Δεκαβάλλα και για το τι επρόκειτο να συμβεί (διαβάστε εδώ). Είχε....
γράψει ότι ο μακροβιότερος δήμαρχος των Κυκλάδων ετοιμάζεται για «ηρωική έξοδο» αναφέροντας τους λόγους που τον οδηγούν σε αυτή την απόφαση.
Και όντως οι προβλέψεις μας δεν έπεσαν έξω. Μόνο που για να πάρει ο κ. Δεκαβάλλας την απόφαση τη αποχώρησης, στο διάστημα που μεσολάβησε προστέθηκαν κι άλλοι λόγοι, ενισχύοντας τις προθέσεις του. Ίσως δεν έχει νόημα να αναλύσουμε έναν προς έναν αυτούς του λόγους.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο κ. Δεκαβάλλας πήρε μια απόφαση, την οποία έπρεπε να πάρει. Και πριν την πάρει, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ζύγισε τα πράγματα και τα πολιτικά δεδομένα, όπως ξέρει πολύ καλά να κάνει εδώ και χρόνια και στη συνέχεια έθεσε τον εαυτό του εκτός κούρσας.

Έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος
Τα πάντα στη ζωή είναι ένας κύκλος, μικρός ή μεγάλος, που κάποια στιγμή ανοίγει και κάποια άλλη κλείνει. Το ίδιο ισχύει και στην πολιτική. Στην παρούσα φάση λοιπόν – χωρίς να είμαστε προφήτες για να προβλέψουμε τι θα γίνει μελλοντικό – ο κύκλος του Γιάννη Δεκαβάλλα στο Δήμο δείχνει να είναι κλεισμένος, κάτι το οποίο παραδέχθηκε και ο ίδιος μιλώντας στη δημοτική του ομάδα το μεσημέρι του Σαββάτου.
Έκλεισε ένας τεράστιος κύκλος 24ετούς πορείας μέσα στην οποία μπορεί κανείς να βρει τα πάντα. Προσφορά, έργο, συνέπεια, λάθη, αστοχίες, καλές και κακές στιγμές. Αυτή είναι η μοίρα μιας δημοτικής αρχής που διοικεί έναν τόπο για πολλά χρόνια. Μαζί με τις επιτυχίες, πάντα θα υπάρχουν και αποτυχίες.
Χωρίς να έχουμε τη διάθεση μηδενιστικής κριτικής και αφορισμών, η τρέχουσα δημοτική θητεία που βαδίζει προς το τέλος της, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και δε δικαίωσε τις προσδοκίες των πολιτών. Και για να ακριβολογούμε, εκτίμησή μας είναι ότι πρόκειται για τη χειρότερη από τις 6 θητείες του Γιάννη Δεκαβάλλα εξαιτίας πολλών και διαφόρων συγκυριών που προκάλεσε μεγάλη φθορά και στον ίδιο και στη δημοτική αρχή. Είναι κάτι το οποίο δείχνει να αντιλαμβάνεται ο νυν δήμαρχος αποφασίζοντας να πάρει το δρόμο της εξόδου.

Με ψηλά το κεφάλι
Πολλοί πιστεύουν ότι ο κ. Δεκαβάλλας είναι ένας καλός πολιτικός και κάποιοι άλλοι, ότι πλέον δεν είναι. Άσχετα με το τι πιστεύει ο καθένας, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι πρόκειται για έναν αυτοδιοικητικό παράγοντα  που η μακρόχρονη πορεία του, συνοδεύτηκε από το στοιχείο της σοβαρότητας. Και σοβαρός πολιτικός δεν είναι μόνο αυτός που παράγει έργο, αλλά και αυτός που ξέρει πότε να αποχωρήσει. Αυτός που αντιλαμβάνεται ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ώστε να φύγει με ψηλά το κεφάλι και να αφήσει πίσω του ανοιχτούς ορίζοντες για τους επόμενους.
Ο κ. Δεκαβάλλας είχε τα αντανακλαστικά και κατανόησε ότι δεν υπάρχει νόημα και λόγος να «συρθεί» σε μία ακόμη εκλογική μάχη κάτω από κύμα έντονης αμφισβήτησης απέναντι στη σημερινή δημοτική αρχή. Για αυτό και αποφάσισε να φύγει με ψηλά το κεφάλι.  

Δύσκολη η επόμενη μέρα
Η επόμενη μέρα στο συνδυασμό της «Δημοκρατικής Σύρας» σίγουρα θα είναι δύσκολη. Πρόκειται για μια δημοτική παράταξη με βαρύ όνομα, με εκλογικές νίκες που αποτελούν απλησίαστο ρεκόρ στην ιστορία του νησιού και του νομού και με αλλεπάλληλες δημοτικές θητείες. Όμως βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο της ιστορίας της.
Μετά την αποχώρηση Δεκαβάλλα, καλείται να αναγεννηθεί μέσα από τις «στάχτες» της με σημαντικό βαθμό δυσκολίας. Καλείται να κερδίσει το στοίχημα της ενότητας και να πορευθεί συμπαγής στις επόμενες εκλογές, όχι μόνο χωρίς τον Γιάννη Δεκαβάλλα, αλλά πιθανότατα χωρίς κι άλλα παλιά στελέχη που θα τον ακολουθήσουν στο δρόμο της εξόδου.
Ο επόμενος επικεφαλής που θα προκύψει θα πρέπει να ανεβεί ένα ολόκληρο «βουνό» μέσα στο λίγο χρόνο που απομένει μέχρι τις εκλογές του Μαΐου. Αν μάλιστα κατά τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής,προκύψουν εσωτερικές κόντρες, ο επόμενος αρχηγός της παράταξης θα έχει ένα επιπλέον εμπόδιο για να διαφυλάξει την ενότητα του συνδυασμού. Δε θα βιαστούμε να κάνουμε προβλέψεις μιας και οι εξελίξεις θα είναι άμεσες.
Η αποχώρηση Δεκαβάλλα σηματοδοτεί και κάτι άλλο. Ουσιαστικά μηδενίζει το προεκλογικό κοντέρ. Τα πάντα ξεκινούν από την αρχή και από μηδενική βάση σε ότι αφορά τις επόμενες δημοτικές εκλογές.



Δεν υπάρχουν σχόλια: