slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μήπως είναι ευκαιρία;

Του Γ. Βακόνδιου 
Πολιτευτή  Κυκλάδων Νέας Δημοκρατίας 
Σε επίπεδο διακυβέρνησης μιας χώρας η πολιτική είναι τέχνη του εφικτού.
 Η ικανότητα αυτή χαρακτηρίζει τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αξιοποιώντας τις θυσίες των Ελλήνων οδηγεί την χώρα βήμα βήμα προς την έξοδο από την χειρότερη οικονομική και κοινωνική κρίση μετά την μεταπολίτευση.
Αντιθέτως, η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατώντας να παρουσιάσει ένα.....
αξιόπιστο, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα, πελαγοδρομεί μεταξύ ακατάσχετης υποσχεσιολογίας και ιδεαλιστικών εμμονών.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο η έκβαση της πρότασης μομφής στη Βουλή κατά της κυβέρνησης είχε προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα.
Έχει σημασία όμως να δούμε, σε ποια Βουλή, με ποιες μεθόδους και με  ποια επιχειρηματολογία διεξήχθη η όλη διαδικασία.
Στη Βουλή όπου μερικοί βουλευτές είναι προφυλακισμένοι ως υπόδικοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Όπου κάποιοι βουλευτές ελέγχονται για οικονομικά εγκλήματα όπως έκδοση ακάλυπτων επιταγών κατ’ επάγγελμα, διασπάθιση χρήματος πανεπιστημίων, φοροκλοπή, απόκρυψη εισοδημάτων, ελλιπή συμπλήρωση του πόθεν έσχες, εμπλοκή σε off shore εταιρίες κλπ.
Σε μια Βουλή, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση συμπλέει με τη φασιστική Χρυσή Αυγή αλλά και λαϊκιστές του αισχίστου είδους. Όπου κάποιοι βουλευτές δεν γνωρίζουν εάν πρέπει να εμπιστεύονται ή να μην εμπιστεύονται την υπάρχουσα κυβέρνηση και δηλώνουν απλών «παρών». Όπου άλλοι βουλευτές στήνουν παραστάσεις στα κάγκελα της ΕΡΤ, ενώ την ώρα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας το κόμμα που υποβάλλει την πρόταση μομφής οργανώνει (αποτυχημένα) συλλαλητήριο με στόχο τη δημιουργία κατευθυνόμενων επεισοδίων ακριβώς έξω από το κοινοβούλιο.
Σε ότι αφορά στο διάλογο εντός της Βουλής, πραγματικά προκαλεί θλίψη. Η παρουσία των βουλευτών εντός της αίθουσας ήταν ελάχιστη και οι δύο πρώτες ημέρες εξαντλήθηκαν με πεντάλεπτες τοποθετήσεις βουλευτών που στόχευαν στην απλή καταγραφή τους από την τηλεοπτική κάμερα και που σε μεγάλο βαθμός το περιεχόμενό τους αφορούσε την πολιτική πελατεία της περιφέρειάς τους. Αρκετοί ήταν αυτοί που δυσκολεύονταν να διαβάσουν αυτά που προφανώς τους έγραψαν άλλοι.
Όμως υπάρχει το τελικό αποτέλεσμα.
Είναι η ισχυρότατη πολιτική υπεροχή του πρωθυπουργού και αδιαμφισβήτητα ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Επανερχόμενος στην τέχνη του εφικτού, πιστεύω ότι τώρα υπάρχει και μια ακόμη ευκαιρία.
Να συσταθεί η μόνη εξεταστική επιτροπή που υποσχέθηκε η Νέα Δημοκρατία πριν τις εκλογές για να εξετασθεί πώς φθάσαμε στο μνημόνιο. Η εξεταστική αυτή, δεν έγινε προφανώς για λόγους διασφάλισης της κυβερνησιμότητας της χώρας. Δεδομένου ότι η εντολή από τις τελευταίες εκλογές ήταν να κυβερνηθεί η χώρα από κυβέρνηση συνεργασίας, στα πλαίσια του εφικτού, η σύσταση αυτής της επιτροπής καθυστέρησε.
Όμως, μετά τη χθεσινή ψήφο εμπιστοσύνης, ίσως είναι η ώρα να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αυτή την επιτροπή. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Σαμαράς είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός ο οποίος δεν είχε καμία εμπλοκή σε αυτή τη διαδικασία, είχε προβλέψει τις συνέπειες του εγχειρήματος και εν τέλει του πέφτει ο κλήρος να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός μνημονίου.
Προφανώς κάτι τέτοιο δεν θα είναι αρεστό στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο βρήκε στέγη μεγάλο μέρος του παλαιού ΠΑΣΟΚ. Όμως, μετά την χθεσινή απόρριψη της πρότασης μομφής, το ΠΑΣΟΚ είναι υποχρεωμένο να στηρίξει την κυβέρνηση στο μέλλον και δεν μπορεί να την ρίξει με αφορμή μια κοινοβουλευτική διαδικασία που θα στοχεύει να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια.
Προσωπικά πιστεύω ότι εάν αναδειχθούν οι αιτίες και οι υπεύθυνοι για το στρεβλό οικονομικό μοντέλο, για την ανυπαρξία επί σειρά ετών πραγματικών αναπτυξιακών πολιτικών ,για τους λόγους μείωσης της παραγωγικής δραστηριότητας, για την μεγέθυνση του δημοσίου, για την κατασπατάληση των κοινοτικών πόρων, για την ανυπαρξία φορολογικής συνείδησης και φοροεισπρακτικών μηχανισμών, για την μεγέθυνση του πελατειακού και φαύλου συνδικαλισμού, για τα λάθη, τις παραλήψεις ακόμη και τις καταχρήσεις εις βάρος της ελληνικής δημοκρατίας, τότε το πολιτικό σύστημα (όσοι απομείνουν) θα μπορεί να πείσει αποτελεσματικά τον ελληνικό λαό να συστρατευτεί στην οργάνωση και δημιουργία μιας σύγχρονης, υγιούς και δίκαιης πολιτείας.
Άρα, η παιδαριώδης πρόταση μομφής του κου Τσίπρα η οποία έγινε για λόγους εσωκομματικής συσπείρωσης ίσως είναι εκμεταλλεύσιμη και προς αυτή την κατεύθυνση.




Δεν υπάρχουν σχόλια: