slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ κ. Γ. ΒΡΟΥΤΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΝΟΚΙΑ


Εκτιμώ ότι η σημερινή εκδήλωση εκπέμπει από μόνη της ισχυρά και πολύπλευρα μηνύματα. Είναι, παράλληλα, μια μοναδική ευκαιρία να εξάγουμε όλοι μας χρήσιμα και δημιουργικά συμπεράσματα.
Πάνω απ’ όλα όμως, όλοι νιώθουμε την ικανοποίηση της δημιουργίας καθώς εδώ και ένα διάστημα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμάρας και τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας,  ο συνάδελφός μου Κωστής Χατζηδάκης και εγώ, εργαστήκαμε συστηματικά για να.....
υλοποιηθεί αυτή η επενδυτική πρωτοβουλία της Nokia και σήμερα γευόμαστε τους καρπούς αυτής της προσπάθειας.

Η απόφαση της Nokia Solutions and Networks να επενδύσει στους νέους της χώρας μας, στελεχώνοντας το πρότυπο ερευνητικό κέντρο της με νέους επιστήμονες, αποτελεί μια κίνηση υψηλού οικονομικού και κοινωνικού συμβολισμού.
Συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης για τις ικανότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Για την ποιότητα και τις τεράστιες δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας.
Η ενέργεια αυτή στέλνει μηνύματα στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας να σκεφτεί και να πράξει με μεγαλύτερη διορατικότητα. Να απεγκλωβιστεί από την ασφυκτική και αδιέξοδη λογική της καθημερινής και ευκαιριακής διαχείρισης, επενδύοντας στο μέλλον της Ελλάδας. Επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό της. Επενδύοντας στους νέους της.
Αποτελεί ταυτόχρονα, για εμάς την πολιτεία, μια πρόκληση να σκεφτούμε για μια ακόμη φορά τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πολιτικές για την τόνωση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας.
Να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε πολιτικές που αφουγκράζονται τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας και είναι εύκολες και εύχρηστες στην υλοποίησή τους από τον επιχειρηματικό κόσμο.
Εδώ αξίζει να τονίσω ότι, γι’ αυτή την δράση εργάστηκαν εντατικά οι υπηρεσίες του Υπουργείου.
Γιατί η πρόσληψη των νέων σε αυτή τη νέα δομή της «Nokia Solutions and Networks» έγινε μέσα από ένα πρόγραμμα απασχόλησης με την αξιοποίηση, για πρώτη φορά, του κοινοτικού Κανονισμού 800/2008.
Έτσι, ξεπεράσαμε το πρόβλημα του περιορισμού deminimis.
Είναι βέβαια γεγονός ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου κανονισμού χρειάζεται μεγαλύτερη επιμονή και κινητοποίηση των μηχανισμών.
Και για αυτό, ίσως, δεν αξιοποιήθηκε στο παρελθόν.
Ωστόσο, η κρίση δεν επιτρέπει να αφήσουμε έστω και ένα ευρώ αχρησιμοποίητο στον αγώνα κατά της μάστιγας που λέγεται ανεργία. Η κρίση απαιτεί να αφήσουμε πίσω γραφειοκρατικά εμπόδια και αδυναμίες.
Και, οφείλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του υπουργείου και τον ΟΑΕΔ για την επιμέλεια που έδειξαν έτσι ώστε να καταστεί αυτό το πρόγραμμα εφικτό και υλοποιήσιμο.
Η συγκεκριμένη δράση του ΟΑΕΔ και του υπουργείου Εργασίας θα αποτελέσει πρότυπο σχεδιασμού και εφαρμογής παρεμβάσεων την επόμενη περίοδο.
Γιατί ήταν ένα πρόγραμμα με τεράστια ανταπόκριση των επιχειρήσεων, αφού καλύφθηκε το 100% των προσφερόμενων θέσεων.
Γιατί η επιτυχής υλοποίησή του αποδεικνύεται αμοιβαία επωφελής τόσο για τους νέους πτυχιούχους της χώρας μας όσο και για τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται.
Κυριότερα, συνιστά σημαντικό βήμα στη συλλογική μας προσπάθεια να ανακοπεί ή και να αντιστραφεί η εκροή του υψηλής ποιότητας ανθρώπινου κεφαλαίου των νέων της χώρας μας.


Κυρίες και κύριοι,
Θα μου επιτρέψετε να αξιοποιήσω τη σημερινή ευκαιρία να τονίσω πόσο σημαντικός και κρίσιμος είναι ο εκσυγχρονισμός και η καινοτομική αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών και για τον ίδιο το δημόσιο τομέα.
Και μάλιστα με την ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης.
Παράδειγμα, το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας.
Τον τελευταίο χρόνο, με συστηματική προσπάθεια και επιμονή – και κόντρα στις παραδοσιακές αδράνειες του δημόσιου τομέα – έχουμε σχεδιάσει και υλοποιήσει μια σειρά από σημαντικές οργανωτικές καινοτομίες. Πρότυπες πληροφοριακές υποδομές που ενισχύουν δραστικά τη στρατηγική και επιχειρησιακή ικανότητά του υπουργείου Εργασίας, βελτιώνουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών του.
Καταρχήν στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, όσο και αν ακούγεται παράδοξο, διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα, αξιόπιστα και αποτελεσματικά συστήματα ελέγχου, ενημέρωσης και παρακολούθησης δεδομένων κοινωνικής ασφάλισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αυτό οφείλεται στη διασυνδεμένη δράση επιμέρους υποσυστημάτων, όπως:
§ Το Ενιαίο Σύστημα Πληρωμής Συντάξεων «Ήλιος», με το οποίο μάθαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πόσοι είναι οι συνταξιούχοι, πόσες συντάξεις λαμβάνουν, ποια είναι η μηνιαία συνταξιοδοτική δαπάνη, ποια η μέση σύνταξη στην Ελλάδα.
§ Το δίκτυο «Αριάδνη», με το οποίο αντιμετωπίστηκε οριστικά το φαινόμενο των μαϊμού συντάξεων και των κάθε είδους καταχρηστικών καταβολών συντάξεων και παροχών σε μη δικαιούχους. Η παραβατικότητα εξαλείφθηκε οριστικά.
§ Το σύστημα «Άτλας», με το οποίο θα καταγραφεί ψηφιακά το σύνολο των ασφαλιστικών δεδομένων όλων των εργαζομένων της χώρας, περίπου 144 δισεκατομμύρια ασφαλιστικές ώρες. Με την ολοκλήρωσή του, σε ενάμιση περίπου χρόνο από σήμερα, κάθε εργαζόμενος με το πάτημα ενός κουμπιού θα έχει το σύνολο του ασφαλιστικού του ιστορικού. Κάτι σαν «ασφαλιστικό βιογραφικό». Η βεβαίωση της ασφαλιστικής ικανότητας των δικαιούχων θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, καταργώντας έτσι τα βιβλιάρια ασθενείας. Ο χρόνος αναμονής για την απονομή των συντάξεων δεν θα ξεπερνά τις λίγες ημέρες, ακόμη και εάν κάποιος έχει πολλές διαδοχικές αλλαγές στην ασφαλιστική του κάλυψη.


Από την άλλη πλευρά, στο χώρο της αγοράς εργασίας, δημιουργήσαμε το σύστημα «Εργάνη», το οποίο καταγράφει σε ζωντανό χρόνο το σύνολο των ροών της μισθωτής απασχόλησης. Πόσοι και ποιοι προσλαμβάνονται σε ποιο κλάδο και επάγγελμα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ένα πολύτιμο εργαλείο για το στρατηγικό σχεδιασμό των πολιτικών απασχόλησης, αλλά και την αποτελεσματική καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας στη χώρα μας.
Όλη αυτή η πληροφοριακή υποδομή σχεδιάστηκε και ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγους μόνο μήνες και μάλιστα με ίδιες δυνάμεις. Χάρις στη σταθερή πολιτική βούληση και, κυρίως, την εργώδη προσπάθεια των στελεχών του υπουργείου Εργασίας, της ΗΔΙΚΑ και των ασφαλιστικών ταμείων.
Άλλη μια απόδειξη ότι το μεγάλο όπλο, η εγγύηση για τον απεγκλωβισμό της χώρας από την ύφεση είναι οι ίδιοι οι άνθρωποί της.


Κυρίες και κύριοι,
Η μετάβαση της οικονομίας της χώρας μας από την ύφεση στην ανάκαμψη, η δημιουργία για πρώτη φορά πρωτογενούς πλεονάσματος και η αποκλιμάκωση της ανεργίας από του χρόνου δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση.
Βασίστηκε στις θυσίες του ελληνικού λαού, τις μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται, αλλά και στην σταθερή πολιτική βούληση του Αντώνη Σαμαρά και της κυβέρνησής του.
Παλέψαμε και παλεύουμε με νύχια και με δόντια για να κρατήσουμε την Ελλάδα και να την κάνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.
Αλλά για να ευοδωθούν αυτές οι προσπάθειες χρειάζονται και τέτοιες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες όπως αυτή τηςNokia Solutions and Networks.
Γιατί, επιστρέψτε μου να το επισημάνω και πάλι, η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί μια πρότυπη δράση για την απασχόληση και την ελληνική οικονομία του μέλλοντος.
Τέτοιες καινοτόμες πρωτοβουλίες είναι κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση της απασχόλησης νέων ανθρώπων με υψηλές δεξιότητες.
Δείχνουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση, προωθώντας ένα βιώσιμο υπόδειγμα για τη χώρα μας.
Τέτοιες παγκοσμίου επιπέδου εγκαταστάσεις δείχνουν ότι, με την αγαστή συμπαράσταση και της Πολιτείας, με ένα προσωπικό που διαθέτει υψηλού επιπέδου δεξιότητες, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κέντρο για την παραγωγή κρίσιμων προϊόντων και υπηρεσιών στον τομέα της πληροφορικής και των επικοινωνιών.
Για εμάς τέτοιες επενδύσεις αποτελούν μέρος μιας εθνικής προσπάθειας. Αποτελούν αποτέλεσμα της καθημερινής και κοπιώδους προσπάθειας της κυβέρνησης μας. Γιατί ποτέ στην μεταπολιτευτική περίοδο της χώρας δεν υπήρξε κυβέρνηση που να δούλεψε τόσο πολύ και να ήταν τόσο αποτελεσματική και μάλιστα κάτω απο τόσο αντίξοες συνθήκες.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση την εθνική αυτή προσπάθεια για να παραδώσουμε στη νέα γενιά του τόπου μας μια νέα Ελλάδα, την Ελλάδα που μας αξίζει, με επιχειρήσεις παγκόσμιας εμβέλειας, με ποιοτική απασχόληση και κοινωνική συνοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: