slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μετά από τρεις μέρες ο Μ. Γλέζος Μαθουσάλιξ κατά τον Τατσιόπουλο) θυμήθηκε ότι διαστρεβλώνουν τα λόγια του.


Μ.Γλέζος με συνέντευξη στον Σπύρο Κάραλη
για την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (3/11/2013)  απαντάει σε αυτούς που με.  "πολιτικό θράσος διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις του "Αυτοί που διαστρεβλώνουν τα λόγια μου, να μάθουν να ακούν (και να κατανοούν) όσα λέγονται και όχι όσα οι ίδιοι ονειρεύονται 
- "πετυχαίνουμε όλοι μαζί, απογοητεύοντας κάθε φορά εκείνους που μέρα και....νύχτα ονειρεύονται τη διάλυσή του ΣΥΡΙΖΑ"
- "Τα ψέμματα των προηγουμένων έχουν κάνει τον λαό επιφυλακτικό".
- "Πρόγραμμα έχουμε. Η εκφορά του προς τα έξω πρέπει να βελτιωθεί, ώστε να πείθει".
- Οι αντίπαλοί μας "πρέπει να μάθουν να ακούν (και να κατανοούν) όσα λέγονται και όχι όσα οι ίδιοι ονειρεύονται".
- Για τις 50 έδρες
- Για τις συνεργασίες
Διαβάστε την συνέντευξη.
 Kύριε Γλέζο, προκάλεσε εντύπωση η δήλωσή σας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πειστική απάντηση για το πού θα βρει τα χρήματα να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Και έδωσε λαβές στον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κατηγορήσει το κόμμα σας και τον Αλέξη Τσίπρα.  Τι εννοούσατε ακριβώς με αυτή τη δήλωση;

Είναι πάγια αρχή μου να μην αποδίδω χαρακτηρισμούς, αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπερέβη βιαίως τα εσκαμμένα. Κάθε λέξη της «απάντησής» του αποτελεί μνημείο διαστρέβλωσης και πολιτικού θράσους. Λυπάμαι όταν ο πολιτικός διάλογος ξεπέφτει έτσι και γι’ αυτό δεν θέλω να δώσω συνέχεια. Να επισημάνω μόνο ότι οι σπασμωδικές αυτές ενέργειες εκ μέρους των κυβερνώντων γίνονται με προφανή στόχο να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ασκώ κριτική, είναι για να βελτιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
 Και το πετυχαίνουμε αυτό όλοι μαζί, απογοητεύοντας κάθε φορά εκείνους που μέρα και νύχτα ονειρεύονται τη διάλυσή του.

Στο θέμα μας, λοιπόν. Είναι ή όχι πειστικά τα όσα έχουμε πει για το πού θα βρούμε λεφτά να υλοποιήσουμε τις εξαγγελίες μας; Όχι, δεν είναι κι αυτό πρωτίστως οφείλεται στο ότι αντιμετωπίζουμε μια διαρκή καταιγίδα νέων δυσμενών όρων που επιβάλλει η τρόικα και αποδέχονται οι κυβερνώντες.
 Ε, αυτό το κακό θα το ανακόψουμε.

Η ερώτηση που μου ετέθη ήταν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πείσει την κοινωνία.
Απαντώ. Πρώτον: Γιατί ο λαός μας άκουσε (και πίστεψε) τόσα ψέματα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που πια θεωρεί ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση που να μπορεί και κυρίως να θέλει να ανατρέψει αυτή την κατάσταση.
Ελπίζω και προσδοκώ ότι θα διαψεύσουμε τους φόβους του και θα εμπνεύσουμε ξανά την ελπίδα. Ως τώρα ακούμε από τους κυβερνώντες ότι το μνημόνιο είναι μονόδρομος. Διαφωνήσαμε και διαφωνούμε. Μονόδρομος είναι να εμπνεύσουμε την κοινωνία, να της δώσουμε ελπίδα και διάθεση για αγώνα, ώστε να βγούμε από το λαβύρινθο της καταστροφής όπου μας έχουν σπρώξει.
Δεύτερον: Αναζητούμε τα στοιχεία που θα πείθουν. Πρόγραμμα έχουμε. Η εκφορά του προς τα έξω πρέπει να βελτιωθεί, ώστε να πείθει.

 Φάνηκε επίσης, προς τα έξω, σαν να κατηγορείτε προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα ότι οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ στη μετατροπή του σε ένα αρχηγικού τύπου κόμμα…

Οι λέξεις μου ήταν: «Πιστεύω και έχω εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ο ίδιος να παίξει αυτό το ρόλο» (δηλαδή να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα). Δεν έχω, λοιπόν, τίποτα να προσθέσω ή να διευκρινίσω.
 Τώρα τι και πώς φάνηκε και σε ποιους, ας αναρωτηθούν και ας το κουβεντιάσουν μεταξύ τους.
 Μάλλον πρέπει να μάθουν να ακούν (και να κατανοούν) όσα λέγονται και όχι όσα οι ίδιοι ονειρεύονται.

 Ποιους έχετε στο μυαλό σας όταν λέτε ότι επιθυμούν να μετατρέψουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε «μονολιθικό» κόμμα;

Όλους εκείνους οι οποίοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχει καθοδήγηση και μάλιστα ότι είναι και αλάθητη.

 Υποστηρίξατε ότι το θέμα της διάλυσης των συνιστωσών και των  διαφοροποιήσεων ως προς το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει ουσιαστικά λυθεί». Γιατί πιστεύετε ότι την κοινωνία που δοκιμάζεται θα πρέπει να την ενδιαφέρουν τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ;

Οι πολιτικές δυνάμεις (οι λεγόμενες συνιστώσες) που συγκρότησαν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα εσωκομματικό ζήτημα που, εκ πρώτης όψεως, δεν απασχόλησε την κοινωνία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, όπως την ανεργία που καλπάζει και την αδυναμία των περισσοτέρων να σχεδιάσουν το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους. Όμως το ζήτημα αυτό θα έπρεπε να ενδιαφέρει την κοινωνία.
 Γιατί η εσωτερική λειτουργία ενός κόμματος είναι καθρέφτης, απόδειξη και πρόκριμα του τρόπου με τον οποίο αυτό θα κυβερνήσει. Και ο ΣΥΡΙΖΑ με τις πολιτικές δυνάμεις που τον συνιστούν, εναντίον των οποίων τόσο μελάνι χύθηκε, ήταν ένα επιτυχημένο, αν και πρωτόγνωρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πολιτικό πείραμα εσωκομματικής δημοκρατίας, αφού πετύχαμε τη συνεργασία πολιτικών δυνάμεων με διαφορετική ιδεολογική καταβολή.
 Η ισονομία και η ισοπολιτεία είναι οι πυλώνες της δημοκρατίας.
 Τι απέγιναν τα πανίσχυρα κομμουνιστικά κόμματα της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας; Αυτό που πετύχαμε να δημιουργήσουμε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αν το κατορθώσουμε και ως κυβέρνηση, θα είναι ένα μεγάλο βήμα για να έρθει ο ίδιος ο λαός στην εξουσία, όπως εξαγγέλλουμε.

 Τάσσεστε υπέρ της απλής αναλογικής και αρνείστε το ισχύον σύστημα που πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα με πενήντα επιπλέον έδρες. Όμως, είναι πολύ πιθανόν ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και να ωφεληθεί από το ισχύον εκλογικό σύστημα. Κατά συνέπεια, μήπως το θέμα του εκλογικού νόμου δεν συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ να το ανοίξει σε αυτή τη φάση;

Αυτό ακριβώς μας έφερε εδώ που είμαστε σήμερα. Το ότι, δηλαδή, τα κόμματα εξουσίας έπρατταν κάθε φορά με γνώμονα τι τους συνέφερε και τι όχι.
  Ε, καιρός να το σπάσουμε αυτό, αν θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά.
 Ναι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα και λάβει τις πενήντα χαριστικές έδρες, θα σχηματίσουμε κυβέρνηση για να ψηφίσουμε άμεσα, επιτέλους, την απλή αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα και να το κατοχυρώσουμε αυτό συνταγματικά. Με την απλή αναλογική θα πορευτούμε στο μέλλον. Καιρός είναι…

 Κύριε Γλέζο, με ποιους πρέπει να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Με το δεδομένο ότι όλοι, από το ΚΚΕ έως τη ΔΗΜΑΡ, αρνούνται τη συνεργασία.

Κάθε εχέφρων πατριώτης δεν θα αρνηθεί τη συνεργασία προκειμένου να ψηφίσουμε την απλή αναλογική. Από την ίδρυσή μας και συνεχώς επιμένουμε σταθερά στη συνεργασία με όλες τις δυνάμεις που συμφωνούν για την ανατροπή της κυβέρνησης, της τρόικας και του συστήματος, ακόμα και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει την απόλυτη πλειοψηφία.
 Το πρόβλημα δεν είναι ποιο κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά πώς θα φέρουμε το λαό στην εξουσία. Ποιος θα αρνηθεί αυτή τη συνεργασία;

«Κύριε Γλέζο, δύο νέοι άνθρωποι που φέρονται να ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής δολοφονήθηκαν και ένας τρίτος τραυματίστηκε. Θα ήθελα το σχόλιο σας γι’ αυτό το γεγονός που προκαλεί ανησυχίες».

-Η αφαίρεση ανθρώπινης ζωής όχι μόνο δεν αποτελεί λύση, αλλά οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο αίματος που αν δεν σταματήσει, ενδέχεται να φέρει αποσταθεροποίηση. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να κατανοήσουν την κρισιμότητα των στιγμών που περνάει η χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: