slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Χωρίς γιατρούς και πλοία και η Φολέγανδρος

Χωρίς γιατρό και η Φολέγανδρος

Η Φολέγανδρος προστέθηκε στη μαύρη λίστα νησιά των Κυκλάδων που έχουν μείνει χωρίς γιατρό. Το φαινόμενο είναι πρόσφατο, αφού το πανέμορφο νησί έμεινε χωρίς ιατρική περίθαλψη εδώ και λίγες ημέρες όταν και ολοκληρώθηκε η θητεία του τελευταίου αγροτικού γιατρού.
Η Φολέγανδρος διαθέτει Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο με δυναμικότητα δύο γιατρών κι ενός υπεύθυνου. Ωστόσο ιατρείο διαθέτει μόνο στα «χαρτιά» αφού όπως προαναφέρθηκε δεν υπάρχει ούτε.....
ένας γιατρός για να το στελεχώσει και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην τοπική κοινωνία.
Στο συγκεκριμένο νησί υπηρετούσαν κατά το παρελθόν κυρίως ειδικευόμενοι αγροτικοί γιατροί, φέτος όμως τα πράγματα πήραν τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη. Εξυπακούεται ότι στο νησί δεν υπάρχει ιδιώτης γιατρός. 
Ήδη οι κάτοικοι διαμαρτύρονται, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού του νησιού είναι ηλικιωμένοι που χρειάζονται συχνή ιατρική παρακολούθηση και στην παρούσα φάση βρίσκονται στον «αέρα». Επίσης, στην Φολέγανδρο υπάρχουν πολλά βρέφοι που χρήζουν συχνής ιατρικής παρακολούθησης. Στο νησί επικρατεί δικαιολογημένα αίσθημα μεγάλης ανασφάλειας, αφού όλοι οι κάτοικοί του στερούνται το βασικότερο αγαθό, την παροχή υπηρεσιών δημόσιας Υγείας.
Κανείς δεν γνωρίζει πότε κι αν θα προκηρυχθεί θέση από το υπουργείο Υγείας για να καλυφθεί έστω το ένα από τα ιατρικά κενά που έχουν προκύψει στην Φολέγανδρο, η οποία πάει να βγάλει έναν ολόκληρο χειμώνα χωρίς γιατρό, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Καμία επίσημη αντίδραση 
Παρά τη σοβαρότητα του θέματος, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από τον Δήμο (κάτι που έχει προκαλέσει αρνητική εντύπωση), ούτε έχει συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο ή διοργανωθεί κάποια Λαϊκή Συνέλευση για να παρθούν αποφάσεις για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε τοπικό επίπεδο, όπως συνέβη σε άλλα νησιά των Κυκλάδων (Σίφνος, Ανάφη, Τήνος κ.α.). 
Μαύρα χάλια και η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού 
Έτσι, για να τους παρασχεθούν υπηρεσίες Υγείας, οι κάτοικοι αναγκάζονται να μεταβούν στην Σαντορίνη, όπου τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια δεν είναι συχνά, αφού η κατάσταση με τις θαλάσσιες εσυγκοινωνίες βαδίζει από το κακό στο χειρότερο.
Εναλλακτική λύση αποτελεί η Σύρος, όπου υπάρχουν τρία δρομολόγια την εβδομάδα και απαιτούνται πολλές ώρες ταξιδιού ή ο Πειραιάς που για να μεταβεί κάποιος από την Φολέγανδρο μέχρι εκεί χρειάζεται περισσότερες από 10 ώρες ταξιδιού με συμβατικά πλοία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: