slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ρουσόπουλος – Μαρκεζίνης, οι «μυστικοσύμβουλοι» του Τσίπρα


Του Γιάννη Βασιλακόπουλου
Η 4η Οκτωβρίου του 2009 ήταν η τελευταία «κοινοβουλευτική μέρα» του Θ. Ρουσόπουλου. Σήμερα, περισσότερα από τέσσερα χρόνια μετά, κάποιοι τον θέλουν στενό συνομιλητή του Αλέξη Τσίπρα. Και όσοι γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα λένε πως το.... «Καραμανλικό στρατόπεδο», σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο, δεν «δυσφορεί» για αυτό το όψιμο φλερτ.
Ενας νομπελίστας συγγραφέας από τη μακρινή Χιλή, ο Luis Sepúlveda, έδωσε σε ένα μικρό αλλά αριστουργηματικό μυθιστόρημά του τον τίτλο «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει». Εξιστορούσε, περίτεχνα, το πώς ο «Ζορμπάς», ένας γάτος του λιμανιού, δίδαξε σε ένα… ορφανό γλαρόνι την τεχνική της πτήσης. Ξένος καθώς ήταν ο γάτος προς το «βασίλειο» των γλάρων της Μασσαλίας συνάντησε αντιδράσεις από τους υπόλοιπους γλάρους, που θεώρησαν πως «αν ο γλάρος δεν μπορεί να πετάξει, δεν είναι δυνατόν να του το διδάξει κάποιο άλλο ζώο που δεν το έχει στη φύση του να πετάει».


Αναφορές στον Αλιέντε


Η σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τη Χιλή περιορίζεται στον θαυμασμό του και στις αναφορές της καθ’ ημάς Αριστεράς στον Σαλβαδόρ Αλιέντε. Η συνάφειά του, όμως, με το χιλιάνικο αριστούργημα του Sepúlveda είναι ακουσίως ευρύτερη. Το «Π» αποκαλύπτει σήμερα πως στην προσπάθεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «πετάξει» προς την εξουσία είναι αρωγοί του δυο «γάτοι» που είτε υπηρέτησαν ευδόκιμα τη Δεξιά, είτε ανήκουν σε αυτήν εδώ και δεκαετίες. Σε άλλες εποχές, λίγοι θα πίστευαν πως η «κυβέρνηση της Αριστεράς» που ευαγγελίζεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαρτάται τόσο πολύ από έναν, μέχρι πρόσφατα, πυλώνα του αντίπαλου δέους.


Οσοι στο πολιτικό προσκήνιο και παρασκήνιο αναρωτιούνται από καιρό «πού χάθηκε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος» παίρνουν την απάντησή τους από κάποιους άλλους που δείχνουν με νόημα πίσω από την κουίντα τηςΚουμουνδούρου. Οι πληροφορίες λένε πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή όχι μόνο βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον Α. Τσίπρα, αλλά και οι εισηγήσεις του, σε επικοινωνιακό επίπεδο, περνάνε συχνά «χωρίς δεύτερη κουβέντα»…


«Επέστρεψε στα πάτρια»


Ορισμένοι λένε πως ο κ. Ρουσόπουλος, σε πολιτικό επίπεδο, απλώς «επέστρεψε στα πάτρια». Υπήρξε και παλιά στους κόλπους του Συνασπισμού – υπάρχει και ένα παλαιότερο «ίχνος» σχέσης του με το ΠΑΣΟΚ. Ολα αυτά, όμως, δεν έδειξαν σε καμιά περίπτωση να δυσκολεύει το «επόμενο βήμα» του. Ο γιος του ταχυδρόμου από την Κυπαρισσία μεταπήδησε στη ΝΔ δίχως καμία επιρροή τόσο στην παράταξη όσο και στον στενό πυρήνα των «γαλάζιων» ψηφοφόρων. Βρέθηκε, ωστόσο, να καθορίζει την πολιτική τής τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίαςμόνο και μόνο επειδή ήταν ο εκλεκτός του Κώστα Καραμανλή.


Οσοι γνωρίζουν καλά τα πράγματα λένε σήμερα πως ο Θ. Ρουσόπουλος ποτέ δεν άφησε πίσω του τα πολιτικά του γονίδια -για αυτό και εισηγήθηκε τη γραμμή του «φλερτ» ΝΔ-Αριστεράς που εκδηλώθηκε με επιλογές τύπουΤζαννετάκου- στις νομαρχιακές του 2002, που ακόμη και σήμερα συζητείται με αρνητικό πρόσημο στους κόλπους των παλιών Καραμανλικών. Η θρυλούμενη, ωστόσο, εγκατάστασή του στον κύκλο επιρροής του Αλέξη Τσίπρααυτομάτως «άνοιξε πόρτες» στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ο ηγέτης της καθ’ ημάςΡιζοσπαστικής Αριστεράς τις ήθελε πολύ, αν όχι τις είχε αδήριτη ανάγκη.


Με άλλο μάτι


Άλλοι κορυφαίοι επιχειρηματίες, με τους οποίους συνδέεται στενά και από χρόνια το όνομα του Θ. Ρουσόπουλου, είδαν με άλλο μάτι τον 38χρονο «επαναστάτη» ηγέτη της Αριστεράς, ήρθαν σε επαφή μαζί του και τον «ζυγίζουν» διαφορετικά. Είναι οι ίδιοι που προσπάθησαν μέσω της ίδιας «οδού» να προσεγγίσουν, ή καλύτερα να σφιχταγκαλιάσουν, τον Κώστα Καραμανλή, χωρίς όμως τότε να τα καταφέρουν απόλυτα.


Καλά γνωρίζοντες λένε πως καθόλου τυχαία δεν ήταν η πρεμιέρα της τηλεοπτικής επανόδου του Νίκου Χατζηνικολάου στο Star, με καλεσμένο τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της εκπομπής «Στον Ενικό». Ο Θ. Ρουσόπουλος, λοιπόν, έχει «πετύχει» στο πρώτο σκέλος της αποστολής του που, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, ήταν να εδραιώσει τον Αλέξη Τσίπρα σε θέση συνομιλητή των εγχώριων οικονομικών συμφερόντων.


Το «προξενιό» Τσίπρα-Ρουσόπουλου, όπως περιγράφεται τουλάχιστον, δεν έγινε σε «αχαρτογράφητα νερά». Ακόμη και στο «νεοδημοκρατικό» πολιτικό του περιβάλλον ο τότε ισχυρός άνδρας της καραμανλικής ΝΔ άκουγε τον τότε πρωθυπουργό να εκφράζεται θετικά για τον Τσίπρα. «Εγώ τον Τσίπρα τον “πάω”. Εχει κάτι το φρέσκο. Πέτυχε να είναι αξιωματική αντιπολίτευση με πολύ υψηλό ποσοστό» φέρεται να έχει πει σε συνομιλητές του ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.


Θετικά σχόλια


Σύμφωνα με πληροφορίες από ανθρώπους που συνομιλούν τακτικά μαζί του, ο Κώστας Καραμανλής μιλά με πολύ θετικά λόγια για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχει εκφράσει άποψη για το τι πρέπει να κάνει προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές. Την ίδια ώρα, κάποιοι λένε πως ο πρώην πρωθυπουργός έχει να συνομιλήσει επί της ουσίας πολύ καιρό με τον Αντώνη Σαμαρά. Πάντως, ο Κώστας Καραμανλής υπογραμμίζει πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλ. Τσίπρα κέρδιζε τις εκλογές, η Ελλάδα θα ήταν εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.. Μάλιστα, φέρεται να έχει πει ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν θα πρέπει να υποκύψει στα συμφέροντα και καλό θα ήταν, προκειμένου να ενδυναμωθεί, να προχωρήσει σε δυο με τρεις διαγραφές.


Η καλή εικόνα που έχει ο Κώστας Καραμανλής για τον νεαρό ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ είχε ως επιστέγασμα την παρουσία -και ομιλία του- σε εκδήλωση του ιδρύματος Καραμανλή (που συστήθηκε από την οικογένεια του εθνάρχη) σε εκδήλωση προς τιμή του.


Η αστικοποίηση


Σύμφωνα με κάποιους που γνωρίζουν καλά τόσο τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός του κάνει μια τιτάνια προσπάθεια αστικοποίησης του κόμματός του, αλλά συναντά ισοδύναμα τιτάνιες αντιδράσεις στο εσωτερικό ενός κόμματος με περισσότερο ακτιβίστικη παρά αστική κουλτούρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: