slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ποιοί κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ
Ποιές εναλλακτικές λύσεις προωθούνται για να προστατευθούν όσοι έχουν πληγεί από την κρίση
Θα προστατευτούν οι άνεργοι; Οι φτωχοί; Οι συνεργάσιμοι; Όσοι έχουν πληγεί από την κρίση; Στη μάχη των κριτηρίων που θα ισχύσουν από1/1/2014 προκειμένου να αποφασιστεί αν ένα ακίνητο θα..... βγει στον πλειστηριασμό ή όχι, εμπλέκονται πλέον εκτός από την κυβέρνηση και την τρόικα, και η Τράπεζα της Ελλάδας. Ενώ τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, φαίνεται ότι έχουν επιλεγεί ήδη 62.000 ακίνητα που θα βγουν στον πλειστηριασμό κατά προτεραιότητα

«Θέατρο», ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα με θέμα τους πλειστηριασμούς και υποψήφια «θύματα» χιλιάδες δανειολήπτες, που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια για πρώτη κατοικία, βρίσκεται στην πρώτη πράξη του.

Στη χθεσινή συνάντηση για το ζήτημα των πλειστηριασμών ακινήτων, με την τρόικα ήταν παρόντες, οι υπουργοί: Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς και ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Παπαδάκης.

Η συνάντηση ήταν θυελλώδης με τον έναν να πετάει το μπαλάκι στον άλλο.
Προς το παρόν το υπουργείο Ανάπτυξης -με διαρροές- πετάει το μπαλάκι στην Τράπεζα της Ελλάδος και εκείνη του το επιστρέφει.

Ο λόγος είναι ότι το υπουργείο θεωρεί ότι, λόγω και της έκθεσης της BlackRock, η ΤτΕ γνωρίζει ποιος δανειολήπτης είναι μπαταχτσής και ποιος όχι, ενώ της κάνει πάσα και τη θέσπιση κριτηρίων για τα όρια της φτώχειας.

Η ΤτΕ από την πλευρά της σημειώνει, πως ο ρόλος της είναι καθαρά τεχνοκρατικός και εποπτικός και ότι σε καμιά περίπτωση δεν νομοθετεί.

Μάλιστα στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση τα δικαστήρια να κρίνουν ποιος είναι ο καλόπιστος δανειολήπτης και ποιος ο μπαταχτσής. Πρόταση που απορρίφθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Ωστόσο την τελευταία λέξη θα την πουν οι τράπεζες.

Η τρόικα με «πάτημα» ότι 15.000 περίπου δανειολήπτες που ενώ έχουν καταθέσεις, δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, χωρίς διάκριση επί δικαίων και αδίκων και ζητά με συνοπτικές διαδικασίες να βγουν περιουσίες στο «σφυρί».

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, επισημαίνει στους δανειστές μας, πως δεν «περνάει από τη Βουλή» ρύθμιση για να βγουν στο σφυρί τα σπίτια των νοικοκυριών.

Αλλά και οι τράπεζες σε κάθε τόνο υπογραμμίζουν πως ολική άρση των πλειστηριασμών θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση την αγορά ακινήτων, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια, καθώς οι τιμές θα υποχωρήσουν για όλα τα ακίνητα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά:

Έως τις 10- 15 Δεκεμβρίου η ελληνική πλευρά εκτιμά, ότι θα έχει υπάρξει ένα πλαίσιο συμφωνίας με την τρόικα για την άρση του καθεστώτος που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων και το οποίο έχει ισχύ έως την 31η Δεκεμβρίου εφέτος. Χθες, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, ανέφερε πως: «υπάρχει μια κατ’ αρχήν σύμπτωση απόψεων. Δεν υπήρξε ούτε κλίμα έντασης, αλλά ούτε και η αίσθηση ότι τελειώνουμε αύριο. Συζητήσαμε διάφορα μέτρα, που είτε ελήφθησαν είτε θα ληφθούν, για την επιτάχυνση της διαδικασίας. Θα συνεχιστεί η συζήτηση, σε τεχνικό επίπεδο, και την επόμενη εβδομάδα».

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, η ελληνική πλευρά εμμένει στις θέσεις της για τα αποδεκτά όρια διαβίωσης (να προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς όσοι είναι πραγματικά φτωχοί) και για τον συνεργάσιμο δανειολήπτη, ενώ θα ενεργοποιηθεί και ο θεσμός της διαμεσολάβησης. Και εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα βρεθεί η «κοινή συνισταμένη» με τους επικεφαλής της τρόικας.

Οι τραπεζίτες θα έχουν στα τέλη της ερχόμενης βδομάδας συνάντηση με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών για το θέμα.

Ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζεται είναι να μειωθούν τα όρια προστασίας αντικειμενικών αξιών.
Επίσης θα υπάρχει πρόβλεψη προστασίας για ανέργους καθώς και για νοικοκυριά με εισοδήματα στα όρια της φτώχειας.

Οι τράπεζες θα ζητήσουν να υπάρχει πρόβλεψη για δανειολήπτες που βρέθηκαν στο «κόκκινο» εξαιτίας της σημαντικής μείωσης των εισοδημάτων τους. Στην κατηγορία αυτή θα βρεθούν νοικοκυριά, που μπορεί μεν να έχουν υψηλά με τα σημερινά δεδομένα εισοδήματα, όμως αυτά τα εισοδήματα είναι μειωμένα κατά 30% με 40% σε σχέση με το 2010.

Επίσης ένα από τα θέματα αιχμής είναι ότι η οφειλή θα πρέπει να εξαντλείται στο ακίνητο που έχει υποθηκευθεί για την εκταμίευση του δανείου. Δηλαδή αν το ακίνητο εκπλειστηριαστεί σε τιμή χαμηλότερη της οφειλής, το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να διαγράφεται.

Σημειώνουμε ότι η συμπεριφορά του δανειολήπτη θα παίξει βασικό ρόλο, δηλαδή κατά πόσο υπήρξε μέχρι σήμερα συνεργάσιμος για τη ρύθμιση της οφειλής του ή κατά πόσο ανταποκρίνεται κατά ένα μικρό έστω μέρος στις δανειακές του υποχρεώσεις, ανάλογα πάντα με τις δυνατότητές του.

Σίγουρα, σε πρώτη φάση θα βγουν στο σφυρί ακίνητα για τα οποία εκδόθηκαν διαταγές πληρωμής πριν από το 2008, που άρχισε να ισχύει το καθεστώς προστασίας. Αν για παράδειγμα ένα δάνειο σταμάτησε να εξυπηρετείται το 2005 και βγήκε εντολή πλειστηριασμού το 2007, που όμως δεν προχώρησε καθώς υπήρξε το «πάγωμα» των πλειστηριασμών, το δάνειο αυτό θεωρείται «χαμένο» και το ακίνητο θα βγει στο σφυρί.

Εκτιμάται ότι γύρω στις 62.000 στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά βρίσκονται σε τέτοια φάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: