slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αντίθετος ο Σύλλογος Σαγκριωτών Νάξου "Η Πρόοδος" με την πρόταση του δημάρχου, Μανόλη Μαργαρίτη

Σε ψήφισμα του ο Σύλλογος Σαγκριωτών Νάξου "Η Πρόοδος" συμπαρατάσσεται με την απόφαση που έλαβε η Λαϊκή Συνέλευση των Σαγκριωτών να μην δεχτεί  παραχωρήσει έκταση  χωρίς την  άμεση κατασκευή κτηριακών  εγκαταστάσεων και προτείνει συγκρότηση επιτροπής αγώνα για τη διεκδίκηση των συμφωνηθέντων και να συμμετάσχει σε αυτή.
Διαβάστε ολόκληρο το Ψήφισμα του συλλόγου Σαγκριωτών Νάξου "Η Πρόοδος"

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΓΚΡΙΩΤΩΝ ΝΑΞΟΥ
<< Η ΠΡΟΟΔΟΣ>>
         Οδυσσέως 7-ΑΘΗΝΑ (ΤΚ 104-37)
                 ΤΗΛ- FAX 2105225759     

                                                                                Αθήνα  10 Νοεμβρίου 2013
    ΨΗΦΙΣΜΑ

ΘΕΜΑ : Κ.Ε.Γ.Ε ΣΤΟ ΣΑΓΡΙ
Ο Σύλλογος Σαγριωτών Νάξου « η πρόοδος » ευαισθητοποιούμενος και  αλληλέγγυος, προς τον αγώνα που δίνουν στο χωριό οι συγχωριανοί του, προκειμένου η σημερινή δημοτική Αρχή να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  ( ΥΠΑΑΤ) και της προηγούμενης δημοτικής Αρχής, αναφορικά με την υποχρέωση του Δήμου να κατασκευάσει και να λειτουργήσει το ΚΕΓΕ στο Σαγκρί, επισημαίνει τα ακόλουθα.
Ο Σύλλογος έχει συμφωνήσει  με την απόφαση των συγχωριανών, γιατην παραχώρηση των οκτώ ( 8 ) στρεμμάτων στην περιοχή « κακνάδος»,                              στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) αφού προηγουμένως ο Δήμος Νάξου κατασκευάσει  εγκαταστάσεις συγκεκριμένων προδιαγραφών, για τη λειτουργία του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕΓΕ) Νάξου και σε  αντάλλαγμα να παραλάβει στην κυριότητά του την έκταση-«φιλέτο» στο κέντρο της Χώρας, που ανήκει στο Υπουργείο, για να την αξιοποιήσει κατά την κρίση του.
Για το ότι μέχρι σήμερα το όλο πρόγραμμα δεν έχει υλοποιηθεί, είναι υπεύθυνοςο Δήμος επειδή δεν έχει προχωρήσει ούτε καν στην έναρξη των εργασιών ανέγερσης των απαραίτητων εγκαταστάσεων, επικαλούμενος διαχρονικά την έλλειψη των απαραίτητων οικονομικών πόρων, παρά τις  κατ’ επανάληψη πιέσεις του Υπουργείου, για την υλοποίηση των δεσμεύσεών του,   προειδοποιώντας μάλιστα και για το ενδεχόμενο διοικητικής αποβολής του από το ακίνητο και δημιουργώντας έτσι ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στο Δήμο.
Η απρόσμενη θέση  – πρόταση της  σημερινής Δημοτικής Αρχής, για το υπόψη θέμα την οποία δεν έχει επίσημα το Υπουργείο αποδεχθεί ( προφορικές προσωπικές συνεννοήσεις , χωρίς να εκδοθούν σχετικά έγραφα ), δηλαδή«ανταλλαγή της έκτασης του ΚΕΓΕ στην χώρα της Νάξου, με την εγκεκριμένη έκταση στον «Κακνάδο» του Σαγκριού, αλλά αντί να κτιστούν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις της Σχολής, να δημιουργηθεί  πρότυπο αγρόκτημα (βοτανικός κήπος) και με δέσμευση  μέχρι τη λήξη της παρούσας Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στη μελέτη και την έκδοση της οικοδομικής άδειας», δεν μας βρίσκει σύμφωνους διότι αφ ενός δεν διασφαλίζεται η ουσιαστική κατασκευή και λειτουργία του ΚΕΓΕ και αφετέρου δεν διασφαλίζεται ότι η περιουσία του χωριού  εκχωρείται για τον συγκεκριμένο σκοπό.
Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα, αν άραγε ενδιαφέρει την σημερινή δημοτική αρχή η κατασκευή και η ουσιαστική λειτουργία του ΚΕΓΕ στην Νάξο ή την ενδιαφέρει μόνο η διασφάλιση της έκτασης στην Χώρα.
Ο Σύλλογος συμφωνεί και συμπαρατάσσεται με την ομόφωνη απόφαση , η οποία πάρθηκε στην πρόσφατη γενική συνέλευση των συγχωριανών, ότι δηλαδή : 1. Η έδρα του ΚΕΓΕ να παραμείνει στο Σαγκρί. 2. Να προχωρήσει ο Δήμος στη υποχρεώσεις του οι οποίες αναφέρονται ξεκάθαρα στα υπάρχοντα έγγραφα του Υπουργείου, δηλαδή στην  ανέγερση των εγκαταστάσεων στην περιοχή του κακνάδου, προκειμένου να λειτουργήσει το ΚΕΓΕ. 3. Να συγκροτηθεί επιτροπή αγώνα για την διεκδίκηση των συμφωνηθέντων και να συμμετάσχει σε αυτή.
Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το ΚΕΓΕ για την Νάξο, αποτελεί ένα σοβαρό εργαλείο για την οικονομία της ,καθόσον θα συμβάλει στην εκπαίδευση των  νέων αγροτών και κτηνοτρόφων ( και την ενημέρωση των παλιών ), προσαρμοσμένη στα σύγχρονα δεδομένα της παραγωγής , αλλά και στις ιδιαιτερότητες του νησιού μας και των γύρω νησιών, ειδικά για καλλιέργειες υψηλής προστιθέμενης αξίας .
                                          Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                                                                 Η Γεν. Γραμματέας
Κωνσταντίνος Βερνίκος                                                Δήμητρα Βερνίκου


Δεν υπάρχουν σχόλια: