slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Το 'πε και το 'κανε ο Βρούτσης: Συμφωνία με τρόικα για 640 εκατ. ευρώ από την εισφοροδιαφυγή χωρίς νέα μείωση συντάξεων


Η τρόικα δέχθηκε το σχέδιο του υπουργού Εργασίας για κάλυψη 640 εκ ευρώ από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και όχι από μειώσεις συντάξεων - Χάνεται το ραντεβού της 9ης Δεκεμβρίου για την σύγκλιση στο δημοσιονομικό κενό του 2014

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης η νέα συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε συμφωνία ανάμεσά στους δανειστές και στον υπουργό Εργασίας για τον στόχο των 640 εκατομμυρίων καθώς η τρόικα δέχθηκε τελικά το σχέδιο του κ. Βρούτση για την εισφοροδιαφυγή.

Το υπουργείο Εργασίας προσπαθούσε να πείσει την τρόικα όχι για μείωση των συντάξεων αλλά για κάλυψη του κενού ύψους 640 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της εισφοροδιαφυγής και τελικά υπήρξε συμφωνία.

Στο νομοσχέδιο για τα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή, υπάρχουν διατάξεις με τις οποίες ενδυναμώνεται η εισπρακτική ικανότητα των ταμείων και η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα μπουν στα κρατικά ταμεία έσοδα των 640 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνονται:

-Ενιαία δήλωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας, επικουρικής σύνταξης και πρόνοιας μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων.

- Επέκταση του προστίμου για την αδήλωτη εργασία για τον εργοδότη που δεν συμπεριέλαβε εργαζόμενο στη μηνιαίως υποβαλλόμενη ΑΠΔ ακόμα κι αν έχει δηλώσει αυτό τον εργαζόμενο στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη».

- Η ενίσχυση του ελέγχου και των διασταυρώσεων μεταξύ δηλωθεισών - μέσω της Α.Π.Δ. - και πραγματικά καταβληθεισών εισφορών, καθώς και η άμεση επίδοση βεβαίωσης οφειλής όταν και εφόσον διαπιστωθούν αποκλίσεις.

- Η επέκταση της εφαρμογής του εργοσήμου και σε άλλες κατηγορίες περιστασιακά εργαζομένων.

Ακόμη, πληροφορίες αναφέρουν ότι με άλλη τροπολογία -η οποία θα κατατεθεί σύντομα- αναμένονται και νέα μέτρα όπως το πάγωμα κάθε είδους ενισχύσεων, επιδοτήσεων και επιστροφών ΦΠΑ για τους οφειλέτες όλων των ασφαλιστικών ταμείων, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Χάνεται το ραντεβού της 9ης Δεκεμβρίου για την σύγκλιση στο δημοσιονομικό κενό


Πάντως, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που συμμετείχε στις σημερινές, δύσκολες συσκέψεις με την τρόικα δήλωσε πολύ επιφυλακτικό όσον αφορά στο αν θα προλάβουν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το ορόσημο της 9ης Δεκεμβρίου.

«Δύσκολο να έχουμε σήμερα συμφωνία για το 2014. Η τρόικα φεύγει αύριο και ξανάρχεται μάλλον αρχές Δεκεμβρίου. Θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία έως τις 9 Δεκεμβρίου, αλλά είναι δύσκολο», ανέφεραν κύκλοι του υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, οι ελεγκτές αμφισβητούν έντονα τις προβλέψεις για τα έσοδα του 2014, στις οποίες στηρίζεται ο νέος κρατικός προϋπολογισμός που ετοιμάζεται να καταθέσει αύριο στη Βουλή ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: