slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – Κ.Υ. ΝΑΞΟΥ, Κ.Υ. ΑΜΟΡΓΟΥ, Π.Ι. & Π.Ι.Ι. ΝΑΞΟΥ, ΑΜΟΡΓΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Υγείας στο σχέδιο Νόμου με θέμα «Προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της οδηγίας 2011/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2011 περί εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης», συζητείται την Τετάρτη στην Βουλή.
Η τροπολογία, επικαλούμενη την....
 «αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την ιδιομορφία της νησιωτικής χώρας, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και..... κοινωνίας στις εν λόγω ευαίσθητες περιοχές του Αιγαίου, την άρση του αισθήματος απομόνωσης των κατοίκων και τον εν γένει εξορθολογισμό στις δαπάνες που θα επέλθει με την αυτοτέλεια σε επίπεδο προμηθειών, διαχείρισης και διοικητικής παρακολούθησης» επανασυστήνει τα Γ.Ν. Σάμου & Γ.Ν.-Κ.Υ. Ικαρίας και Γ.Ν. Μυτιλήνης & Γ.Ν.-Κ.Υ. Λήμνου σε νομικά πρόσωπα, καταργώντας την ενοποίηση των οργανισμών τους και γυρνώντας τα στο καθεστώς της διασύνδεσης που ίσχυε πριν την 31/12/2012.

Αναρωτιόμαστε πραγματικά όλη αυτή η δήθεν ευαισθησία του Υπουργείου για την νησιωτική ιδιομορφία δεν ισχύει για τις Κυκλάδες; Δύο νησιά δεν μπορούν να λειτουργούν με ένα ενιαίο Νοσοκομείο αλλά τα 24 Κυκλαδονήσια μπορούν; Η απάντηση είναι απλή και την έχουμε ως σωματείο τονίσει πολλές φορές.

Για να πετύχουμε την αυτονομία  και την ανάπτυξη του Νοσοκομείου  μας χρειάζονται αγώνες. Αγώνες σαν  και αυτούς που αναπτύσσονται  από Ικαριώτες και Λημνιούς πάνω από ένα χρόνο τώρα. Αγώνες με το λαό στους δρόμους και όχι με τους παράγοντες και τους μεγαλοσυνδικαλισταράδες πίσω από κλειστά γραφεία.

Τι πέτυχε άραγε ο Δήμαρχος μας στις επανειλημμένες συναντήσεις του με τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου, στις οποίες πήγε μονάχος χωρίς την κινητοποίηση και την συνδρομή του λαού της Νάξου; Που πήγαν τα μεγάλα λόγια του Υπουργού ότι δεν υπέγραψε και ούτε πρόκειται να υπογράψει για άρση ενοποίησης νοσοκομείων και γιατί βλέπουμε τώρα εμείς φαρδιά πλατιά την υπογραφή του για άλλες νησιωτικές περιοχές; Που είναι σήμερα ο τοπικός μας Υπουργός που με χαρά και περηφάνια διεκήρυττε μήνες πριν ότι «το Νοσοκομείο Νάξου θα διατηρήσει την αυτονομία του – τελεία και παύλα»; Τι απέγιναν άραγε εκείνες οι ανακοινώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ που σε επίσκεψη του στο Νησί προανήγγειλε ένα χρόνο πριν τα περί σίγουρης αυτονομίας της Νάξου;

Αποδεικνύεται σήμερα περίτρανα ότι  όλη εκείνη η ψεύτικη θριαμβολογία των φορέων και παραγόντων μόνο σκοπό είχε να λειτουργήσει πυροσβεστικά στους αγώνες που είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται και να «ξαναμαζέψει τα πρόβατα στο μαντρί».

Όσο κι αν θέλουν να μας χρυσώσουν  το χάπι, η κατάσταση στο Νοσοκομείο μας ήταν και εξακολουθεί να είναι  τραγική. Το Νοσοκομείο, όσο κι αν μεθοδευμένα  προσπαθούν να το διαλύσουν,  στέκει ακόμα όρθιο και εξακολουθεί να παρέχει έστω πρωτοβάθμια περίθαλψη αποκλειστικά και μόνο από το φιλότιμο των εργαζομένων. Σε όλους τους άλλους τομείς που εξαρτώνται από πολιτική και διοικητική δράση καμία θετική εξέλιξη δεν υπάρχει. Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή:

  • εξακολουθούν να μην λειτουργούν στο Νοσοκομείο μας η αιμοδοσίατα χειρουργείαο τεχνητός νεφρόςτο μαιευτήριο κ.α. Εξοπλισμοί αξίας πάνω από500.000,00 εξακολουθούν να βρίσκονται στην μονάδα μας παρατημένοι και απαξιωμένοι.
  • το Νοσοκομείο στελεχώνεται μόνο από 13 μόνιμους ειδικευμένους ιατρούς που καλούνται να καλύψουν καθημερινή 24ωρη εφημερία και τονοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις βάρδιες με αποτέλεσμα οι ιατροί να εφημερεύουν πολλές φορές χωρίςεργαστήρια, χωρίς δηλαδή διαγνωστικά μέσα (!)
  • την Αμοργό υπηρετεί μόνο ένας ειδικευμένος ιατρός και άλλος ένας στην Σχοινούσα
  • τα Περιφερειακά ιατρεία των Μικρών Κυκλάδων (ΚουφονήσιΔονούσαΣχοινούσαΗρακλειά) δεν υπάρχει Αγροτικός Ιατρός και καλύπτονται μεμετακινήσεις από την Νάξο.
  • από τις 21 θέσεις Αγροτικών Ιατρών που προβλέπονται για την Μονάδα μας μόνο 8 υπηρετούν και αυτοί πρέπει να καλύψουν την καθημερινή εφημερίαστο Νοσοκομείο και την πρωτοβάθμια σε πάνω από 30 χωριά της Νάξου αλλά και στην Αμοργό και Μικρές Κυκλάδες που βρίσκονται υπό τηνδιοικητική μας εποπτεία.   

Εκτός από τα παραπάνω, που τα ζούμε χρόνια τώρα στο Νοσοκομείο Νάξου, υπάρχουν και οι αμεσότερες συνέπειες της διασύνδεσης αρχικά και ενοποίησης τελικά με την Σύρο και της απώλειας της Νομικής μας προσωπικότητας που βιώσαμε το τελευταίο διάστημα:

  • από τον Απρίλη του 2013 το Νοσοκομείο μας λειτουργεί χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο λόγω παραίτησης του Διοικητή της Σύρου με αποτέλεσμα να μηνμπορεί να αποφασίσει και να χαράξει πορεία για τίποτα.
  • οι προμήθειες, οι συμβάσειςοι προϋπολογισμοί έχουν παγώσει ως αποτέλεσμα της παράλογης συγχώνευσης
  • ο προϋπολογισμός μας συρρικνώθηκε τραγικά και χάσαμε την ευελιξία τροποποίησης του με αποτέλεσμα οι χρόνιοι ασθενείς της Νάξου (καρκινοπαθείςκλπ) να μην μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακα τους από το φαρμακείο του Νοσοκομείου όπως προβλέπει ο νόμος
  • οι δέκα θέσεις ιατρών που προορίζονταν για την Νάξο απεσύρθησαν ως αποτέλεσμα της αντίδρασης των Συριανών σε αυτόΈτσι η δομή μας έμεινεμε τον απαράδεκτο Οργανισμό Λοβέρδου που προβλέπει μόνο 19 θέσεις ιατρών για την Νάξο.
  • οι Διοικούντες και ιατροί της Σύρου έχουν δηλώσει κατ΄ επανάληψη απερίφραστα τις προθέσεις τους να βάλουν χέρι στους εξοπλισμούς μας που δενχρησιμοποιούνται και φυσικά όσο παραμένουμε σε καθεστώς ενοποίησης είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα το πράξουν. Με ποια έννοια λοιπόνλειτουργεί η ενοποίηση θετικά για μάςΜόνο υποβάθμιση και διάλυση μπορεί να σημαίνει για την Νάξο η διατήρηση αυτού του καθεστώτος.
  • καμία μόνιμη πρόσληψη δεν προβλέπεται για την μονάδα μαςούτε καν η αντικατάσταση των συνταξιοδοτούμενων υπηρετούντων ιατρών. Ήδη τοκυτταρολογικό εργαστήριο της Νάξου που εξυπηρετούσε όλες τις Κυκλάδες είναι παρελθόν.
  • οι κρατούντες προσπαθούν να μας κλείσουν τα στόματα με κάποιους διορισμούς επικουρικώνεποχικού δηλαδή προσωπικού που το πληρώνει τοΝοσοκομείο από τον ήδη πετσοκομμένο προϋπολογισμό του.        

Το συμπέρασμα από  τα παραπάνω είναι ένα. Ο αγώνας για την πλήρη αυτονόμηση και ανάπτυξη του Νοσοκομείου μας πρέπει να περάσει στα χέρια του λαού. Μόνο με κοινωνικούς αγώνες από τα κάτω υπάρχει ελπίδα ανατροπής των καταστροφικών πολιτικών που μεθοδεύονται από τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Καλούμε όλους τους Ναξιώτες και τους πολίτες των νησιών μας να συμμετέχουν δυναμικά:

ΣΤΗΝ  ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ 29 ΝΟΕΜΒΡΗ
και
ΣΤΗΝ  ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΑΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ

και να διεκδικήσουν:
    • ανατροπή όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων που διαλύουν και καταρρακώνουν τις ζωές μας
    • άμεση απόσυρση των συγχωνεύσεων – διασυνδέσεων – καταργήσεων Νοσοκομείων
    • δημόσιεςδωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλουςκατάργηση των χαρατσιών στην δημόσια υγεία
    • αυτοτελές και αυτοδύναμο Νοσοκομείο Νάξουχωρίς ενοποίηση, χωρίς διασύνδεση
    • άμεση στελέχωση και εξοπλισμό του Νοσοκομείου μας και των εποπτευόμενων μονάδων του (Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων) ώστενα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του πληθυσμού

Πανυγειονομικό κάλεσμα για την 29/11 γίνεται από πολλά πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων Νοσοκομείων και επιτροπές υγείας κατοίκων της περιφέρειας, το Συντονιστικό Νοσοκομείων της Αθήνας και την ΟΕΝΓΕ που έχει προκηρύξει και 24ωρη απεργία για τους Νοσοκομειακούς ιατρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: