slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αυτά είναι τα 10 μέτρα του Βρούτση για το ασφαλιστικό για να μην μειωθούν μισθοί και συντάξεις

Σε 10 μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν στην είσπραξη ενός δισ. ευρώ και στη σύνδεση της μείωσης των εισφορών με μια ευνοϊκότερη ρύθμιση οφειλών προσβλέπει το πακέτο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, με κύριο στόχο να μην υπάρξουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Η Τρόικα, αναμένεται να απαντήσει μέσα στην Πέμπτη στον υπουργό Εργασίας για το εάν αποδέχεται ή όχι το πακέτο μέτρων μετά από έλεγχο και από το ποσό που τελικά θα προκύψει θα κριθεί το εάν θα ζητηθούν πρόσθετες παρεμβάσεις στα Ταμεία από την Τρόικα, αναφέρει το Εθνος.
Τι προβλέπει το πακέτο Βρούτση

  • Διασταύρωση των ποσών που δηλώνονται από τους εργοδότες με αυτά που καταβάλλονται. Το όφελος από την εφαρμογή του μέτρου υπολογίζεται στα 350 εκατ. ευρώ.
  • Συμψηφισμός των οφειλών με την επιστροφή ΦΠΑ για όσους μπουν σε ρύθμιση των χρεών τους. Το μέτρο θα αφορά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και θα αποφέρει 200 εκατ. ευρώ.
  • Επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε όσους εργοδότες δεν εξοφλήσουν τα χρέη τους. Σε αυτήν την φάση έχουν «μεταφερθεί» στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών τα χρέη των εργοδοτών στο ΙΚΑ και μέσα στον μήνα ακολουθεί ο ΟΑΕΕ, ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2013 θα πάρουν σειρά οι οφειλές σε ΟΓΑ και ΕΤΑΑ. Το όφελος υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ
  • Διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης στον ΟΑΕΕ με «μεταφορά» ασφαλισμένων. Στόχος να ενισχυθεί το Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών με ποσό 100 εκατ. ευρώ.
  • Συμψηφισμό των κοινοτικών επιδοτήσεων με τις εισφορές που δεν καταβάλλονται στον ΟΓΑ. Σημειώνεται πως στο Ταμείο των αγροτών ο ένας στους δύο ασφαλισμένους έχει κάνει στάση πληρωμών, με όφελος 80 εκατ. ευρώ.
  • Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής συνταξιούχων. Θα γίνεται απευθείας αναγραφή στη φορολογική δήλωση του ποσού της σύνταξης. Το όφελος θα είναι 80 εκατ. ευρώ
  • Αλλαγή στη διαδικασία είσπραξης εισφορών στα επικουρικά (ΕΤΕΑ). Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου και θα αποφέρει 60 εκατ. ευρώ.
  • Αλλαγή της διαδικασίας είσπραξης εισφορών στα εφάπαξ. Η ρύθμιση θα τρέξει την 1η Δεκεμβρίου και θα αποφέρει 60 εκατ. ευρώ.
  • Διασταύρωση των στοιχείων για να μπει τέλος στην αδήλωτη εργασία. Τα πρόστιμα για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο είναι 10.550 ευρώ. Στόχος είναι να εξοικονομηθούν 50 εκατ. ευρώ.
  • Ελεγχος των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 30 εκατ. ευρώ από τον εντοπισμό δικαιούχων- μαϊμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: