slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

"Ημερίδα" για τα αναβολικά διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ στη Χίο

Παρών στην ημερίδα και ο πρόεδρος
   του Πανναξιακού,  Πλ.Τομπάς 
Ο Γ. Κατσιμπάρδης στο βήμα και στο πάνελ
 οι εισηγητές,Δημήτριος Γάκης, Πάνος Μπιτσαξής, 
Θεόφιλος Πυλιανίδης και 
Πολυξένη Αργειτάκη
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί, 5 Οκτωβρίου, στη Χίο με μεγάλη επιτυχία, στα πλαίσια των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων, ¨Ημερίδα¨ που διοργάνωσε ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ με την εταιρεία ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨, είχε δε τίτλο «Αναβολικά, σαν τη λερναία ύδρα χτυπούν τον αθλητισμό».













Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσών κ. ΜΑΡΚΟΣ, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ΝΑΣΟΣ ΓΙΑΚΑΛΗΣ, ο γ.γ. και πρώην πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΕΒΑΣΤΗΣ, ο βουλευτής Χίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ, ο πρώην γ.γ. Αθλητισμού ΠΑΝΟΣ ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΑΝΙΑΡΗΣ, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και σύμβουλος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΥΛΟΥΣ, ο έφορος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΩΣΣΟΣ, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ, τεχνικοί σύμβουλοι και πολλοί αθλητές και αθλήτριες.


Στην ομιλία του ο μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσών κ. ΜΑΡΚΟΣ – ο οποίος παρακολούθησε μέχρι το τέλος την εκδήλωση – τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Αγαπητές κυρίες και κύριοι αυτό το συνέδριο που γίνεται σήμερα είναι ό,τι καλύτερο για την ενημέρωση της νεολαίας μας, ένα πραγματικό ¨προσκλητήριο¨ για τη συμμετοχή και των ίδιων των αθλητών και αθλητριών στο αγώνα κατά της μάστιγας των αναβολικών (…) ». Η τοπική μας Εκκλησία δεν έχει καμία αμφιβολία ότι τα αναβολικά βλάπτουν βέβαια το σώμα, σκοτώνουν όμως και την ολυμπιακή ιδέα ενώ, παράλληλα, και αυτό είναι το κυριότερο, ζημιώνουν την ψυχή των ανθρώπων, καθώς η χρήση τους αποτελεί επί της ουσίας δόλια πρακτική, με ολέθρια αποτελέσματα τόσο στο πνευματικό όσο και στο ψυχολογικό επίπεδο».

Στο μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Χαιρετίζω την πρωτοβουλία σας αυτή και σας εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός της συνεργασίας του Σ.Ε.Γ.Α.Σ και της μη κερδοσκοπικής εταιρείας ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨ προκειμένου να θέσουν απ’ άκρη εις άκρη στην Ελλάδα, με τη διοργάνωση τέτοιων ¨Ημερίδων¨, το κρίσιμο ζήτημα των αναβολικών που καίει και στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές (…) Ο χαρακτηριστικός τίτλος της ¨Ημερίδας¨: «Αναβολικά, σαν τη ¨λερναία ύδρα¨ χτυπούν τον αθλητισμό» αποδεικνύεται κυριολεκτικός, αφού και τελευταία έχουμε θρηνήσει θύματα των αναβολικών Έλληνες παγκόσμιους πρωταθλητές και ολυμπιονίκες (…) Μόνο αγώνες, όπως ο δικός σας, μπορούν να επαναφέρουν το ιδεώδες του ολυμπιακού πνεύματος που τόσο βάλλεται τελευταία».

Από τη μεριά του ο γενικός γραμματέας και πρώην πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΕΒΑΣΤΗΣ εξήρε το γεγονός ότι η Ομοσπονδία δεν έχει, για πρώτη φορά φέτος, κανέναν με θετικές ενδείξεις για χρήση αναβολικών, μολονότι εκατοντάδες αθλητές και αθλήτριες μετείχαν στους Πανελλήνιους Αγώνες όλων των κατηγοριών και σε πάρα πολλούς Διεθνείς Αγώνες (…) «Πρέπει να παραδεχθώ», κατέληξε ο κύριος Σεβαστής, ότι αυτό πιστώνεται και στον αγώνα που έχει ξεκινήσει ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ με την εταιρεία ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨, καθώς ο Γ. Κατσιμπάρδης, και οι εκλεκτοί συνεργάτες του, οργανώνουν τις ¨Ημερίδες¨ έτσι ώστε να ενημερώνονται, με άψογο επιστημονικό τρόπο, από ειδικούς εισηγητές, οι αθλητές και φίλαθλοι πάνω στα θέματα αυτά».

Ο βουλευτής Χίου ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ είπε μεταξύ άλλων: «Το θέμα της σημερινής ¨Ημερίδας¨ απασχολεί, και πρέπει να απασχολεί, όχι μόνο την αθλητική κοινότητα, αλλά σύσσωμη την κοινωνία (…) Το φαινόμενο της χρήσης παράνομων ουσιών στο χώρο του αθλητισμού είναι κρίκος μιας αλυσίδας που έχει σχέση ακόμη και με οικονομικά συμφέροντα, αφού η μέγιστη αθλητική επίδοση είναι το ζητούμενο για λόγους προβολής των εταιρειών που εμπλέκονται, ως χορηγοί αθλητών και αθλητριών και, άρα, επιδιώκουν και αυτές τη μέγιστη αθλητική απόδοση.
Τέτοιες εκδηλώσεις χρειάζεται να γίνονται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας όπου ανθεί ο αθλητισμός. Θα πρότεινα μάλιστα η κεντρική ομιλία του κυρίου Κατσιμπάρδη, οι χαιρετισμοί των προσκεκλημένων και ιδιαίτερα εκείνης του μητροπολίτη μας κ. Μάρκου και, ασφαλώς, οι εισηγήσεις των εκλεκτών ομιλητών κυρίων Δημήτριου Γάκη, Πάνου Μπιτσαξή, Πολυξένης Αργειτάκη και Θεόφιλου Πυλιανίδη, να αποτυπωθούν σε ένα έντυπο που θα μπορούσαν να εκδώσουν οι διοργανωτές το οποίο να φτάσει σε όλα τα Αθλητικά Σωματεία, ακόμη και στα Σχολεία».

Ο Χρήστος Καραχάλιος, διευθυντής του Γραφείου του κυρίου ΚΩΝ/ΝΟΥ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ, μετέφερε για λογαριασμό του βουλευτή Χίου, τον ακόλουθο χαιρετισμό: «Θέλω να συγχαρώ τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ και τη μη κερδοσκοπική εταιρεία ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨ για την οργάνωση στην πόλη μας της ενημερωτικής αυτής ¨Ημερίδας¨, που μάλιστα την αφιερώνουν στη μνήμη των μεγάλων ολυμπιονικών συμπολιτών μας Χρήστου Μάντικα και Νίκου Σύλλα. Αθλητών με ήθος και συντροφικότητα απέναντι στους συναδέλφους τους, που δεν έχουν καμιά σχέση με εκείνους που σήμερα χρησιμοποιούν αναβολικά για να κλέψουν νίκες και ρεκόρ από τους συναθλητές τους».

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΜΠΑΡΔΗΣ στην κεντρική εισήγησή του ανέφερε τα εξής: «Ορισμένοι, καλόπιστα ή κακόπιστα, θεωρούν ότι η χώρα μας πλήττεται από τη μάστιγα των αναβολικών. Η αντίληψη αυτή είναι λαθεμένη διότι ναι μεν στην Ελλάδα έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν φαινόμενα χρήση των αναβολικών σε πολλά αθλήματα, από πρωταθλητές και πρωταθλήτριες, δεν πρέπει να παραβλέπουμε όμως ότι ξένες χώρες στην Ευρώπη και την Αμερική αντιμετωπίζουν τεράστια σκάνδαλα σε σχέση με το ντόπινγκ. Παγκόσμιοι πρωταθλητές και ολυμπιονίκες τους αποκαλύπτονται συνεχώς ντοπαρισμένοι, όπως αυτά καταγγέλλονται στην κοινή γνώμη από τα Μ.Μ.Ε, συγκλονίζουν δε τις κοινωνίες των χωρών αυτών (…) Στην Αμερική, για παράδειγμα, αποκαλύφθηκε ότι από τους 10 καλύτερους ολυμπιονίκες, στην ιστορία των 100 μέτρων, μόνο ο Μπόλτ δεν έχει εμπλακεί, ενώ οι ολυμπιονίκες Αμερικανοί Μέιλι, Γκάτλιν, Γκέι, οι Τζαμαϊκανοί Μπλέικ και Πάουελ και τρεις ακόμη, έχουν βρεθεί ντοπαρισμένοι. Ανάλογος είναι και ο αριθμός των γυναικών αθλητριών που βρέθηκαν ντοπαρισμένες, ενώ είχαν πετύχει ολυμπιακές νίκες και παγκόσμια ρεκόρ, με πρώτη την Αμερικανίνα Μάριον Τζόουνς, η οποία μάλιστα φυλακίστηκε για έξι μήνες.
Πάμε, τώρα, στο αμερικάνικο φούτ-μπώλ, όπου τον τελευταίο καιρό συμβαίνουν ¨σημεία και τέρατα¨. Συγκεκριμένα αθλητής της Εθνικής Ομάδας, ο Τζοβάν Μπέλτσερ, στις 2 του Δεκέμβρη του περασμένου χρόνου, έχοντας κάνει χρήση αναβολικών, σκότωσε στο σπίτι τους την 22χρονη ανυποψίαστη γυναίκα του και, στην συνέχεια, πήγε στο Γυμναστήριο όπου και αυτοκτόνησε.
Το περιστατικό αυτό, πήρε πιο δραματικά χαρακτηριστικά με όσα επακολούθησαν, καθώς ο επικεφαλής της Αστυνομικής Διεύθυνσης του Κάνσας Σίτυ, ο οποίος διερεύνησε την υπόθεση, δήλωσε ανερυθρίαστα – προφανώς για να αποσείσει τις ευθύνες του – ότι: «ο κόσμος του αμερικάνικου ποδοσφαίρου είναι ο υπαρκτός κόσμος όπου όλοι πρέπει να μάθουν να ζουν με το ¨χυμό¨ από τις ενέσεις με τα αναβολικά».

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το διπλό σκάνδαλο ντόπινγκ που συγκλονίζει σήμερα τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, πριν από λίγους μήνες, γνωμοδότηση καθηγητών του Πανεπιστημίου της Λειψίας – ύστερα από πολυετείς έρευνες και μελέτες – αποφάνθηκε ότι, κατά την εικοσαετία 50-70, υπήρχαν αθλητές που έπαιρναν απαγορευμένες ουσίες, έκανε δε μνεία και για την ομάδα του ποδοσφαίρου που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1954. Οι ίδιοι καθηγητές του Πανεπιστημίου της Λειψίας, ανέφεραν ότι πενήντα δύο (52) Ανατολικογερμανοί αθλητές και αθλήτριες έπαιρναν αναβολικά, τα οποία προκάλεσαν σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία τους, αλλά και στην υγεία των παιδιών τους. Μάλιστα δεκατρείς (13) από αυτούς έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο, ενώ οι υπόλοιποι ομολόγησαν ότι είχαν τάσεις αυτοκτονίας, ορισμένοι δε έκαναν και απόπειρες αυτοκτονίας.
Επίσης, μόλις πριν από δύο μήνες, και συγκεκριμένα στις 5 Αυγούστου, δόθηκε στη δημοσιότητα μέρος μιας άλλης έρευνας, Γερμανικού Πανεπιστημίου εκείνου του Humboldt, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι ποδοσφαιριστές της Γερμανίας, που αγωνίστηκαν στο Μουντιάλ του 1966, βρέθηκαν θετικοί στην εφεδρίνη, δηλαδή ήταν ντοπαρισμένοι.

Ερχόμαστε, τώρα, σε ένα άλλο άθλημα, και σε μια άλλη χώρα, την Ισπανία, όπου πρόσφατα βρέθηκε ντοπαρισμένος ο περίφημος ποδηλάτης Αλμπέρτο Κοντοδώρ – τρείς φορές νικητής του ¨Tour De France¨. Ήταν μια αποκάλυψη που έφερε σε δύσκολη θέση την Ομοσπονδία Ποδηλασίας της χώρας αυτής, καθώς ήδη βαρύνεται με αμέτρητα περιστατικά ποδηλατών που έκαναν χρήση αναβολικών.
Το θέμα, όμως, αυτό πήρε φωτιά όταν ένας άλλος, Αμερικανός τούτη τη φορά ποδηλάτης ο, επίσης περίφημος Λάνς Άρμστρονγκ – επτά φορές νικητής του ¨Tour De France¨ – παραδέχτηκε ότι έκανε χρήση αναβολικών και, το κυριότερο, ότι τον κάλυπταν παράγοντες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδηλασίας. Αυτό έχει βάλει σε δοκιμασία τη Δ.Ο.Ε. διότι, αν αποδειχθεί η καταγγελία, η μεγαλύτερη στον κόσμο Αθλητική Αρχή είναι υποχρεωμένη να αποκλείσει τη Διεθνή Ομοσπονδία Ποδηλασίας, και συνεπώς τις αντίστοιχες Ομοσπονδίες όλων των χωρών, από τους προσεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίου Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Πέρα, όμως, από τους θανάτους, τις ¨βλάβες¨ που προκαλούνται στους αθλητές και τις αθλήτριες, ακόμη και στα παιδιά τους, από τη χρήση αναβολικών, έχουν σημειωθεί και κάποια κωμικοτραγικά, θα έλεγα, περιστατικά τα οποία καλό είναι να τα γνωρίζουμε. Πρόκειται για ομαδικά κρούσματα γυναικών αθλητριών, που με την αλόγιστη χρήση αναβολικών, πήραν ανδρικά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα τέσσερεις πρωταθλήτριες βρέθηκαν να έχουν χρωματόσημα ΧΥ, τα οποία κανονικά έχουν μόνο άνδρες. Οι υπεύθυνοι της IAAF σήκωσαν τα χέρια ψηλά, μη γνωρίζοντας τι να πράξουν. Επιστήμονες, όμως, από διαπιστευμένα Νοσοκομεία της Νότιας Γαλλίας τους πρότειναν «τέτοιες αθλήτριες να μπορούν να παίρνουν μέρος σε αγώνες μεταξύ γυναικών, αφού όμως πρώτα υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης των ανδρικών γεννητικών τους οργάνων, που τους έχουν δημιουργήσει τα αναβολικά, και στη συνέχεια, με πλαστικές εγχειρήσεις, να ¨φτιάχνουν¨ πάλι τα γυναικεία γεννητικά τους όργανα…


... Σε τέτοια καταβαράθρωση σπρώχνουν τον αθλητισμό διάφοροι παράγοντες και επίορκοι γιατροί και φαρμακοποιοί, σε συνεργασία με φιλοχρήματους τεχνικούς συμβούλους που έχουν όλοι τους συντελέσει στην εμπορευματοποίηση των αρχών και αξιών του ολυμπισμού και του ελληνικού πολιτισμού γενικότερα»

Δεν υπάρχουν σχόλια: