slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ο Δήμος Τήνου «δεν μασάει τα λόγια του» για κάθε επιλογή που θίγει το νησί μας και ειδικά τη νεολαία του

Αυτοδιοικητικά  μαθήματα παραδίδει ο δήμαρχος Τήνου.  Αλλα ποιος ακουει 
Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ Τήνου

Αν κάποιος επιχειρεί την άσκηση πολιτικής, πρόχειρα και σπασμωδικά, μέσα από συνθηματολογικού περιεχομένου επιστολές και μετά από μακρά περίοδο θερινής ραστώνης, αυτός είναι ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ. Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 26/9, συζητήθηκαν μια σειρά θέματα του νησιού, εντός και εκτός ημερήσιας διάταξης. Από το θέμα της υγείας, με πλέον πρόσφατη την έντονη διαμαρτυρία του Δημάρχου προς τον Υπουργό Υγείας (εν τω μεταξύ ενημερωθείτε και για το πώς ανέδειξε το ζήτημα ο Δήμαρχος, παριστάμενος στην συνεδρίαση της ΠΕΔ στη Ρόδο), ως το ζήτημα της εκδόσεως Κανονιστικής διάταξης για τη διαχείριση των υδάτων, που κάποτε διαδιδόταν στο νησί –ξέρετε από ποιους- ότι θα τα ….πουλήσουμε. Και μέχρι την επαναλειτουργία του πρώην Δημοτικού Σχολείου Στενής για τις ανάγκες λειτουργίας του Κέντρου διά Βίου Μάθησης.

Μεταξύ των θεμάτων αυτών, δεν ήταν το ζήτημα της Παιδείας. Κατ αρχήν πρέπει να μάθετε ποια είναι η αρμοδιότητά μας για την παιδεία. Έχουμε, ως Δήμος, την κτιριακή ευθύνη και στον τομέα αυτό έχουμε να επιδείξουμε όχι μόνο τη δημιουργία του Γ΄ Δημοτικού και Γ΄ Νηπιαγωγείου, την ένταξη του έργου επέκτασης του Α΄ Δημοτικού αλλά και όλες τις κτιριακές παρεμβάσεις και «μεταμορφώσεις» των αύλειων χώρων των σχολείων μας ενόψει του νέου σχολικού έτους (εσείς καυτηριάζατε συστηματικά και ορθά, την κατάσταση του Β΄ Δημοτικού πριν λίγα χρόνια, τώρα σιγή ιχθύος…). Σχετικά έχουν ενημερωθεί όλος ο κόσμος από το σχετικό δελτίο τύπου για την έναρξη της σχολικής χρονιάς αλλά και με την παρουσία του στους αγιασμούς των Σχολείων. Η προσπάθεια συνεχίζεται στα υπόλοιπα σχολεία, χωρίς οι παρεμβάσεις στις αθλητικές υποδομές (Κλειστό, Αθλητικό Κέντρο «Νικόλαος Κορνάρος», κλπ) να είναι άσχετες με τη νεολαία μας. Και όλα αυτά, υπό το γνωστό οικονομικό κλίμα! Θα ήταν «υπερβολικό», ασφαλώς, να διαθέτατε δυο αράδες, για ό,τι έχει συντελεστεί από το Δήμο, στον τομέα ευθύνης του, για τα σχολεία μας και τη νεολαία μας…

Τα θέματα που αφορούν αμιγώς εκπαιδευτική πολιτική δεν είναι της αρμοδιότητάς μας και αποτελούν επιλογή του Υπουργείου. Τούτο δε σημαίνει ότι μας αφήνουν αδιάφορους. Ενδεικτικά και μόνο:

Ο Δήμαρχος δέχθηκε τους θιγόμενους καθηγητές των καλλιτεχνικών μαθημάτων και προσπάθησε να βρει λύσεις, όχι για να αλλάξει την κεντρική πολιτική, αλλά για να μην μετακινηθεί κανείς τους από το νησί.

Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο παραβρέθηκε αντιπροσωπεία καθηγητών, οι οποίοι εκφράστηκαν, το δε Δημοτικό Συμβούλιο, συμφωνώντας μαζί τους, εξέδωσε καυστικό ψήφισμα για το ζήτημα, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την καλλιτεχνική παράδοση του νησιού.

Ο Δήμαρχος, λειτουργώντας προληπτικά, κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να εφαρμόσει επιτέλους τη συνταγματική ρήτρα περί νησιωτικότητας, καλύπτοντας τα κενά στην εκπαίδευση κατά προτεραιότητα στο νησιωτικό χώρο, κείμενο που δημοσιεύθηκε στον Κυκλαδικό τύπο, ηλεκτρονικό και έντυπο.

Ο Δήμαρχος προκάλεσε σύσκεψη στο Δήμο, με τον κ. Διονύσιο Μεσσάρη, Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, για διορθωτικές παρεμβάσεις στα όποια κενά, σύσκεψη που υπήρξε ιδιαιτέρως αποδοτική. Οράτε σχετικό δελτίο τύπου.

Ο Δήμαρχος παρενέβη και συνέβαλε ουσιωδώς στην απρόσκοπτη διεξαγωγή των εισαγωγικών εξετάσεων της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου. Το ίδιο θα πράξει και κατά την έναρξη των μαθημάτων, στηρίζοντας για μία ακόμη χρονιά την συγκεκριμένη Σχολή μας.

Σήμερα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση με σχετικό έγγραφο από την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, η κατάσταση που υπάρχει στην Τήνο είναι ικανοποιητική. Δεν υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις δασκάλων και καθηγητών και στα περισσότερα μαθήματα έχουμε πλεονάζουσες διδακτικές ώρες. Υπάρχει ένα κενό μερικών ωρών στους φιλολόγους (ΠΕ02) και 3 κενές θέσεις ειδικοτήτων στο ΕΠΑΛ. Τα κενά αυτά αναμένεται να καλυφθούν. Στις ειδικότητες που καταργούνται έχουν ληφθεί πιστώσεις για ωρομίσθιους και αναμένεται η άμεση τοποθέτηση αναπληρωτών Εικαστικών και Θεατρικής Αγωγής, όπου υπάρχουν κενές ώρες.

Το πώς λειτουργεί το ολοήμερο αφορά κεντρική επιλογή (σήμερα υπολειτουργεί σε σχολεία μας, 2οκαι 3οΔημοτικό, ελλείψει ειδικοτήτων Μουσικών και Εικαστικών, όμως από 7/10/2013 θα λειτουργεί κανονικά, όπως και στον Πύργο. Στο 1οκαι στα Λουτρά υπάρχει κανονική λειτουργία του ολοήμερου ενώ αναμένεται τοποθέτηση εκπαιδευτικού και για τα ζητήματα των εικαστικών του ΕΠΑΛ. Ως προς το τελευταίο,χθες ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ και εκπρόσωποι του 15μελούς του σχολείου, επισκέφτηκαν το Δήμαρχο και ανέλυσαν τα προβλήματά του. Υπάρχουν πράγματι 3 κενές θέσεις ειδικότητας (οχημάτων, μηχανολογίας και ιατρού), για τις οποίες ο Δ/ντης β/θμιας ανέφερε ότι θα προσληφθούν ωρομίσθιοι. Ακόμη, το πρόβλημα της έλλειψης βιβλίων ειδικότητας, έχει δυστυχώς πανελλαδική διάσταση, όμως προς το παρόν οι μαθητές καλύπτονται με φωτοτυπίες.Τέλος, ως Δήμος, παρεμβαίνουμε και αντιδρούμε σε κάθε κενό που δημιουργείται από αιφνίδια απόσπαση εκπαιδευτικού της Τήνου σε άλλο σχολείο εκτός Τήνου, αξιώνοντας άμεση αναπλήρωση (έγινε και πέρυσι και ίσως χρειαστεί και φέτος).

Το να μάχεται ένας μεμονωμένος Δήμος μια κεντρική επιλογή του αρμόδιου Υπουργείου για την οποία θα κριθεί η εκάστοτε κυβέρνηση και μάλιστα ενώ ως Δήμος δεν έχει σχετική αρμοδιότητα, ένα αποτέλεσμα θα έχει: Να γίνει γραφικός και μάλιστα κινούμενος σε ξένα χωράφια. Με τη δική σας «λογική» για κάθε ζήτημα της κεντρικής πολιτικής, θα έπρεπε να έχουμε και μία κινητοποίηση (φορολογία, περικοπές συντάξεων και μισθών, κλπ). Δεν βλέπουμε βεβαίως άλλους Δήμους των Κυκλάδων να πράττουν ούτε καν αυτά που έπραξε ο Δήμος Τήνου, για τις αλλαγές αυτές. Παραδόξως ο τοπικός, αναμφίβολα αδρανής και υποτονικός ΣΥΡΙΖΑ (για τα δεδομένα αξιωματικής αντιπολίτευσης), δεν φείδεται αγωνιστικών ….ανακοινώσεων, όταν πρόκειται να κατηγορήσει το Δήμο για αδράνεια.

Κατανοούμε τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών, άλλωστε είμαστε κοντά τους και τους ακούμε καθημερινά, κατανοούμε τί σημαίνει Υγεία και Παιδεία για το νησί μας και δεν περιμένουμε από κανέναν να μας το θυμίσει, με ένα μήνα καθυστέρηση… Αυτά που έχει πράξει ο Δήμος υπερβαίνουν και την υποχρέωσή του και τις αρμοδιότητές του. Σεις, που πρώτοι επικαλείστε λαϊκές κινητοποιήσεις και όχι επιστολές αλληλογραφίας, το μόνο που έχετε να επιδείξετε είναι κάποια επιστολή από καιρού εις καιρόν και πέραν αυτού ουδέν. Και είναι τόσο σπασμωδική η πρόσφατη επιστολή σας, που μπαίνει στον πειρασμό κανείς να της αναγνωρίσει και προεκλογικό άρωμα.

Άλλοι μας κατηγορούν για όψιμη επαναστατικότητα και αντιμνημονιακό λόγο και άλλοι για πλήρη ταύτιση με την πολιτική των μνημονίων της συγκυβέρνησης. Περιέργως, και οι δύο κριτικές από τον ίδιο πολιτικό χώρο…

Ματαιοπονείτε κύριοι. Ο Δήμος Τήνου δεν ασκεί πολιτική επί παντός του επιστητού. Περιορίζεται στα θέματα που αφορούν την ή και την κοινωνία της Τήνου και«δεν μασάει τα λόγια του» για κάθε επιλογή που θίγει το νησί μας και ειδικά τη νεολαία του. Και βεβαίως, ασκεί υπεύθυνη διοίκηση, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του.Μακάρι να είχε απέναντί του μια εξίσου υπεύθυνη άποψη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Στον χαρτοπόλεμο της ανευθυνότητας και της συνθηματολογίας, δεν πρόκειται να σας ακολουθήσουμε.

Ο Δήμαρχος Τήνου

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Δήμου Τήνου


Δεν υπάρχουν σχόλια: