slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΙΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ.


Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Κατά την συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 26\27 2013τρέχοντος μήνα στο πλαίσιο του φετινού συνεδρίου των Εμπορικών Συλλόγων των Κυκλάδων, που έγινε στην Σαντορίνη ο δεκάλογος των προτάσεων είναι
«Δεκάλογος» προτάσεων από το 7ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων Νομού Κυκλάδων
Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι διήμερες εργασίες του 7ου Συνεδρίου Εμπορικών Συλλόγων Νομού Κυκλάδων στη Σαντορίνη, που πραγματοποιήθηκαν στις 26 και 27 Οκτωβρίου στο Μπελλώνειο Ίδρυμα και στο..... τοπικό γραφείο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, με «δεκάλογο» προτάσεων που υπογράφηκαν από τους Εμπορικούς Συλλόγους του νομού Κυκλάδων και την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).






Τις εργασίες της 1ης ημέρας χαιρέτισαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιος, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Συρμαλένιος, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Μαχαιρίδης, ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ζώρζος, οι αντιδήμαρχοι Θήρας, οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Θήρας, ναυτιλιακοί πράκτορες, έμποροι από τη Σαντορίνη κ.α. νησιών των Κυκλάδων.
Προβλήματα, προκλήσεις και προοπτικές για τον εμπορικό κόσμο

Ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Σαντορίνης Νίκος Νομικός, καλωσόρισε συνοψίζοντας τα προβλήματα του νομού, μεταξύ των οποίων είναι η διαρκώς αυξανόμενη φορολογία, το παραεμπόριο, η πιστωτική ασφυξία των επιχειρήσεων, τα συγκοινωνιακά προβλήματα, ενώ στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Κορκίδης, έκανε κεντρική εισήγηση με θέμα: «Εμπορικές – Τουριστικές επιχειρήσεις – Προκλήσεις και προοπτικές», ανακοινώνοντας σειρά προτάσεων προς τον υπουργό Εργασίας σχετικά με την εξόφληση οφειλών προς το ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, τη θεσμοθέτηση της εμπορικής χωροταξίας, την έρευνα για τον Τουρισμό, την απαγόρευση δημιουργίας εμπορικών κέντρων σε νησιά επιφανείας κάτω των 90.000 τ.μ. Επιπλέον εισηγήθηκε την καθιέρωση βαθμολογίου και αξιολόγηση των καταχωρημένων στον «Τειρεσία», έτσι ώστε να υπάρξει δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών σε 48 δόσεις για τις επιχειρήσεις εντός της οικονομικής κρίσης με αντάλλαγμα την πρόσληψη ενός ανέργου για ορισμένους μήνες.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Κορκίδης

Τιμήθηκαν μητροπολίτης Θήρας και πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Ιδιαίτερο γεγονός αποτέλεσε η απονομή τιμητικών διακρίσεων από τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Σαντορίνης στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θήρας Αμοργού & Νήσων κ.κ. Επιφάνιο, για τη διαχρονική πνευματική προσφορά του στο ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως και την ενεργή συμμετοχή του στη λειτουργία του νέου Νοσοκομείου Σαντορίνης και στον πρόεδρο του Επιμελητήριου Κυκλάδων Γιάννη Ρούσσο για τη δημιουργία Γραφείου του Επιμελητηρίου στη Σαντορίνη και τη συνολική προσφορά του στους επαγγελματίες της Σαντορίνης και των Κυκλάδων.

Ο κ. Ρούσσος κάλεσε όλους τους επιχειρηματικούς φορείς, τους Εμπορικούς Συλλόγους των Κυκλάδων να συμβάλλουν στην προσπάθεια ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας που συντελείται από το Επιμελητήριο τα τελευταία χρόνια, ενεργοποιώντας και ενθαρρύνοντάς τα μέλη τους να χρησιμοποιούν υπηρεσίες όπως το ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων τουριστικών καταλυμάτων, τον πλήρη ηλεκτρονικό οδηγό ΜΜΕ στον Νομό, τη δυνατότητα ηλεκτρονικής αγοράς προϊόντων, την καθιέρωση κάρτας-μέλους, την δυνατότητα ενημέρωσης και εκπαίδευσης των επαγγελματιών μέσω τηλεδιάσκεψης, τη συνεργασία για την προώθηση εξαγωγής τοπικών προϊόντων. Τόνισε δε, ότι η εποχή «απαιτεί συνεργασίες και στρατηγικές που αποφέρουν οφέλη σε όλες τις πλευρές. Οι παραδοσιακοί ανταγωνισμοί και αντιπαλότητες δεν ωφελούν σε τίποτα την τοπική μας κοινωνία. Η έξοδος από την κρίση βρίσκεται στα δικά μας χέρια και θα κριθεί από εμάς τους ίδιους».

Κρουαζιέρα: Θέμα ύψιστης σημασίας για τις Κυκλάδες
Στο πλαίσιο του φετινού συνεδρίου, το Επιμελητήριο Κυκλάδων έθεσε κεντρικό θέμα υψίστης σημασίας για την περιοχή όλη, αυτό της κρουαζιέρας, προσκαλώντας ως εμπειρογνώμονες ομιλητές τους Αντώνη Καλούδη (εκπρόσωπο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας) και Μιχάλη Νομικό (ναυτιλιακό εκπρόσωπο εταιρειών κρουαζιέρας), να αναπτύξουν το θέμα από διαφορετικές σκοπιές.
Ο κ. Καλούδης, στην ομιλία του με τίτλο «Κρουαζιέρα – προοπτικές – θέματα προς επίλυση για την περαιτέρω ανάπτυξη της – οφέλη για την τοπική κοινωνία – ιδιαιτερότητες για την Σαντορίνη» τόνισε ότι η Δυτ. Μεσόγειος είναι από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς της κρουαζιέρας, επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης υποδομών στους λιμένες υποδοχής των κρουαζιεροπλοίων στη χώρα μας και ειδικά για τη Σαντορίνη, επεσήμανε την ανάγκη εγκατάστασης και λειτουργίας 2ου τελεφερίκ και την απαραίτητη επέκταση της κτηριακής υποδομής του αερολιμένα Σαντορίνης. Υπενθύμισε την έλλειψη αγκυροβολίου για περισσότερα του ενός κρουαζιερόπλοια.

Ο κ. Νομικός στην ομιλία του με θέμα «Κρουαζιέρα – προοπτικές – θέματα προς επίλυση για την περαιτέρω ανάπτυξη της – οφέλη για την τοπική κοινωνία – ιδιαιτερότητες για την Σαντορίνη», συνόψισε τα προφανή οφέλη της κρουαζιέρας στην τοπική και εθνική οικονομία και πρότεινε την εγκατάσταση πληροφοριακών-ηλεκτρονικών πινακίδων, με στοιχεία σχετικά με την ιστορία και τους επισκέψιμους χώρους σε κάθε προορισμό κρουαζιέρας (αξιοθέατα, αρχαιολογικούς χώρους, εμπορικά κέντρα κ.α. πληροφορίες). Επίσης πρότεινε την τοποθέτηση πινακίδων σε καταστήματα, σχετικά με εκπτωτικές τιμές και προσφορές προϊόντων.




Στην απογευματινή συνεδρίαση η Επικ. Καθηγήτρια κα Αρανίτου, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της ΕΣΕΕ, παρουσίασε τα στατιστικά στοιχεία και συμπεράσματα μελέτης στην Αθήνα, σχετικά με κατανομή των τουριστών, ανάλογα με την ηλικία, το εισόδημά τους, τα ημερήσια έξοδα τους, τα αγαθά που καταναλώνουν κ.α.




Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου Γιάννης Παλαιολόγος, αναφέρθηκε εκτενώς στην «Παράδοξη προτίμηση για χαμηλής ποιότητας συναλλαγές» μιλώντας για τη συνιστώσα της ποιότητας που επικεντρώνεται στον χρήστη/πελάτη.




Ο κ. Φλώρος Σπύρος, Διευθυντής Πιστοδοτήσεων Μικρομεσαίων Επιχ/σεων της Εθνικής Τράπεζας, παρουσίασε τα τρέχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα ως σημαντικό εργαλείο για το ξεκίνημα και την ανάπτυξη μιας επιχείρησης.




Οι εργασίες της 1ης ημέρας, έληξαν με τοποθετήσεις πρόεδρων Εμπορικών Συλλόγων των Κυκλάδων, ενώ η 2η ημέρα συνεχίστηκε με τοποθετήσεις προέδρων Εμπορικών Συλλόγων του νομού οι οποίοι τοποθετήθηκαν επί σειράς προβλημάτων κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και θεμάτων ειδικά συσχετιζόμενων με το κάθε νησί.










Δέκα σημεία – προτάσεις




Οι εργασίες του συνεδρίου έληξαν με τη σύνταξη δέκα σημείων – προτάσεων, που αναφέρονται παρακάτω επιγραμματικά:




1) Με δεδομένο το πολύ σοβαρό πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται οι εμπορικές επιχειρήσεις στις Κυκλάδες, οι υποψήφιοι για τα αξιώματα των αιρετών αρχόντων κατά τις εκλογές του Μαΐου 2014, θα πρέπει να προσδιορίσουν συγκεκριμένα τις δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου του εμπορίου αυτού.




2) Ποσοστό 10% των επιβαλλομένων προστίμων κ.α. προσόδων από το παράνομο πλανόδιο εμπόριο, να καταβάλλεται ως έσοδο των Ταμείων των ελεύθερων επαγγελματιών.




3) Οι υποψήφιοι για τα αξιώματα των αιρετών αρχόντων κατά τις εκλογές του Μαΐου 2014, θα πρέπει να προσδιορίσουν συγκεκριμένα τις προθέσεις τους για τη μείωση των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων από εμπορικές επιχειρήσεις.




4) Η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου, ως αντιστάθμισμα των εξόδων που καταβάλλονται για τη μεταφορά προϊόντων από και προς την ηπειρωτική Χώρα.




5) Αντιμετώπιση των προβλημάτων των ασφαλισμένων εμπόρων των Κυκλάδων στον OAEE, ΟΓΑ. Σύνταξη και αποστολή σχετικής επιστολής στον υπουργό Απασχόλησης και βουλευτή Κυκλάδων κ. Γιάννη Βρούτση.




6) Συμμετοχή των επιχειρήσεων των Κυκλάδων στην ανάδειξη του σήματος ποιότητας «Κυκλαδικής γαστρονομίας» το οποίο θα συνδυαστεί με τη πρόσφατη συνεργασία της ΕΣΕΕ με το ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ, το σύνδεσμο που εκπροσωπεί επιχειρήσεις που εισάγουν αγροτικά ελληνικά προϊόντα και 5.800 εστιατόρια σε όλη την Ευρώπη.




7) Άρση διοικητικών εμποδίων. Δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Εμπορίου (ΚΕΕ) στα Επιμελητήρια και στα Παραρτήματά τους ή και τους Εμπορικούς Συλλόγους BUSINESSCENTERS όπου θα μπορούν να παρέχονται όλες οι υπηρεσίες ΙΚΑ – ΟΑΕΕ – ΔΟΥ προς τις επιχειρήσεις.




8) Ανάπτυξη νησιωτικού εμπορίου – Τουριστικές εμπορικές αγορές. Στις προτάσεις συμμετοχής εμπορίου στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, που θα εξειδικευτούν σε κάθε περιφέρεια της χώρας, θα συμπεριληφθούν στοχευμένες προτάσεις που θα αφορούν στις τουριστικές επιχειρήσεις, τις εμπορικές τουριστικές επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα στα νησιά.




9) Το ζήτημα της ακτοπλοΐας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συστηματικά, με δρομολόγια που θα ανακοινώνονται εγκαίρως, ιδιαίτερα για τον προγραμματισμό της τουριστικής περιόδου. Ενδυνάμωση των Υπηρεσιών Υγείας ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.




10) Η αντιμετώπιση του χαρατσιού ακινήτων και η φορολογική εξαίρεση καλλιεργήσιμων αγροτεμαχίων στην νησιωτική Ελλάδα.




Τις προτάσεις υπέγραψαν οι Κορκίδης Βασίλης (πρόεδρος ΕΣΕΕ), Νομικός Νικόλαος (πρόεδρος Ε.Σ. Θήρας), Αρμενάκης Δημήτρης (πρόεδρος Ομοσπονδίας Αττικής), Αλιμπράντης Απόστολος (πρόεδρος Ε.Σ. Πάρου), Λουδάρος Γιάννης (πρόεδρος Ε.Σ. Αμοργού), Λουδάρος Αριστείδης (πρόεδρος Ε.Σ. Ανάφης), Μάλλης Ιωάννης (πρόεδρος Ε.Σ. Μήλου,) Νικολάου Αρτέμης (πρόεδρος Ε.Σ. Ίου), Νικολάου Γιώργος (πρόεδρος Ε.Σ. Σερίφου), Παλαιολόγος Γιάννης (πρόεδρος Ε.Σ. Σύρου), Πολενάκης Θεόδωρος (πρόεδρος Ε.Σ. Σίφνου), Τσούφη Τόνια (πρόεδρος Ε.Σ. Κέας), Τσιμέκης Ανδρέας (πρόεδρος Ε.Σ. Τήνου), Στρατούρης Ευάγγελος (πρόεδρος Ε.Σ. Νάξου), Σαραντίτη Μαργαρίτα (










Ο Πρόεδρος


ΣΤΡΑΤΟΥΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

















2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ;

Διαβάζοντας τα συμπεράσματα του συνεδρίου των «επαγγελματιών» εμπορικών συλλόγων των Κυκλάδων αναφώνησα τρις.- Αλί-Αλί και Τρισαλί (όπερ μεθερμηνευόμενο κατά Καλογήρου εναντίον Κούρκουλου ….Πολλά τα λεφτά Άρη).
Αυτοί είναι οι έμποροι των νησιών μας, που με το «ήθος» τους και το «παράδειγμά» τους σηματοδοτούν ,αφού κατανόησαν τα προβλήματα του τόπου τους, τις εξελίξεις. Ας τα πάρουμε όμως ένα προς ένα .
Συμπέρασμα Ααα.1) Αθέμιτος ανταγωνισμός απ΄το πλανόδιο εμπόριο και συμβουλευτικές παραινέσεις στους αιρετούς υποψηφίους, πως αν δεν ανακοινώσουν από τώρα και να δεσμευθούν με συγκεκριμένα μέτρα πάταξης δεν θα τους ψηφίσουν. Μας λένε δηλαδή πως ο «τεράστιος» αριθμός τριών, τεσσάρων δεκάδων έγχρωμων και μη, φτωχοδιάβολων με χαμηλή παραβατική συμπεριφορά, αποτελεί την πρώτη αιτία ανοιχτού «εκβιασμού» στους υποψήφιους των νησιών μας. Θεσμικά η συντεταγμένη πολιτεία πρώτα κεντρικά, θα πρέπει άμεσα να παρέμβει για δυό λόγους. Πρώτα να ξεκαθαρίσει αν η πρόταση …..ώστε οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πραγματοποιήσουν την εκλογική προτίμησή τους … είναι νομικά βάσιμη ή περιέχει υποψία εκβιασμού και μετά να υποχρεώσει, στα πλαίσια του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, τις περιφερειακές αρχές να τηρήσουν κατά γράμμα τα ήδη νομοθετημένα μέτρα. Οι δήμοι επίσημα και άμεσα να τοποθετηθούν αν ανέχονται τη φρασεολογία των συμπερασμάτων κι αν σύμφωνα με την οδηγία ΚΥΑ ΚΙ-164/22-2-11 έχει καταργηθεί η οποιαδήποτε συμμετοχή των εμπορικών συλλόγων στη λήψη των αποφάσεων.
Συμπέρασμα Βού.2) Εφ όσον σας ψηφίσαμε κατά πως είπαμε παραπάνω, ρίχτε στα αναξιοπαθούντα ταμεία μας το 10% των προστίμων να πορευόμαστε, διότι μερικές υπηρεσίες του κράτους, ΣΔΟΕ και λοιποί, μας έχουν στη μπούκα και μας διασύρουν λέγοντας πως σε ποσοστά από 50% μέχρι 100% φοροδιαφεύγουμε. Αν είναι δυνατόν… εμείς που καταναλώσαμε όλα τα δέντρα της Σουηδίας στην έκδοση αποδείξεων.
Συμπέρασμα Γού.3) Όλοι σεις που διανοηθήκατε να βάλετε υποψηφιότητα για αξιώματα και έχετε άλλα στο μυαλό σας, προσδιορίστε στις θέσεις σας, ότι… κατά τη διάρκεια της μαυραδιασμένης θητείας σας θα μειώσετε τσομπαναρέοι τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, ειδάλλως θα τινάξουμε τα πέταλα. Εδώ το διπλωματικό έλλειμμα των συντακτών είναι χαρακτηριστικό. Ούτε καν το υποθετικό…. αν υπάρχει περιθώριο, έτσι για τους τύπους.
Συμπέρασμα Δού.4) Ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ να παραμείνει (όλοι συμφωνούμε). Ταυτόχρονα, ας κάνουμε έτσι χάριν αστεϊσμού ως πολιτεία κάνα δυό ελέγχους, μήπως λέω μήπως, υπάρχει κανείς (που δεν υπάρχει) και το κόστος μεταφοράς το πληρώνει ο άμοιρος (αιχμάλωτος) καταναλωτής. Α ρε υγιές εμπόριο που σας χρειάζεται.

Ανώνυμος είπε...

Συμπέρασμα Εεε.5) Πάγωμα και κεφαλαιοποίηση των οφειλών. Εδώ παλληκάρια μου δεν έχουμε μαντήλι να κλάψουμε και σείς θέλετε να παγώσουν (δηλαδή κατά την προσφιλή σας έκφραση, δανεικά κι αγύριστα ) αυτά που ξεχνούσατε να δίνετε για νάσαστε καλά, (σπανίως εντάξει) τώρα θέλετε και ψυγείο να τα καταψύξετε. Άλλωστε γι αυτό είστε έμποροι. Το κεφαλαιοποίηση δεν τόπιασα. Αλλά για να βοηθήσω καθότι είμαι καλός άνθρωπος ,εκδώστε μετοχές κι εκχωρείστε, ανάλογα ποσοστά των οφειλόμενων των επιχειρήσεών σας ,οι αιτούντες στον φορέα ασφάλισης και όλα ΟΚ. Το τζάμπα ψόφησε .
Συμπέρασμα ΣΤ(-ούκας)6). Ένα σύντομο ανέκδοτο για όσους τρώμε ακόμη στις επιχειρήσεις σας. Κυκλαδική γαστρονομία. Βαφτίσια τοπικών προϊόντων (κατά το δοκούν) σε μεριδάκια ελέους των 10 και 15 γραμμαρίων με προοπτικές πάχυνσης των πελατών, όταν με το καλό βγούμε απ το μνημόνιο.
Συμπέρασμα Ι (Γιώτα.. ναι αυτή).7) Άρση διοικητικών εμποδίων. Τα πήγατε τέλεια με τα εμπόδια που σας έβαζε η πολιτεία και θέλετε να τρέξετε.
Συμπέρασμα ΙΑ.8) Ανάπτυξη νησιωτικού εμπορίου . Είμαι περίεργος η έκφραση «νησιωτικού» πως θα συζευχθεί με το «ηπειρωτικού» που θα προτείνουν οι στερεοελλαδίτες συνάδελφοί σας. Αοριστολογίες να γεμίζουμε συμπεράσματα παραπλανητικά. Το εμπόριο είναι ένα και αυτοτελές . Τώρα να πιστέψουμε πως γίνατε κι ευεργέτες πάει πολύ.
Συμπέρασμα ΙΒ.9) Δύο θέματα σε ένα συμπέρασμα. Άσχετα μεταξύ τους όσο άσχετοι είναι και οι γενικόλογοι συντάκτες.
Συμπέρασμα ΙΓ.10) Εδώ ξεπέρασαν τον εαυτό τους . Η αυξημένη φορολογία λοιπόν στους ελεύθερους επαγγελματίες (πάντα είχα την αίσθηση για να μην πω τη βεβαιότητα πως είχαν παρανοήσει την σηματοδοσία του ελεύθερος και την είχαν καταχωρήσει ως «ασύδοτος» στο υποσυνήδειτό τους) είναι το αίτιο της αδυναμίας τους για χαμήλωμα τιμών. Ωραία. Όλα όμως έχουν ένα τέλος και κρατήσανε το καλύτερο . Πρόταση για χαράτσι ακινήτων στα νησιά ΜΟΝΟ τέλος. Φοροδοσία στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και στα αγροκτήματα στα νησιά ΜΟΝΟ Τέλος . Ρε αχρείοι λεχρίτες η μόνη μηδενική φορολογία που επιτρέπεται για σας είναι ο φόρος εξυπνάδας.
Ελπίζω τέλος να διαβάσατε καλά τι υπογράψατε όλοι (ε όχι και όλοι 13-15) διότι λείπουν κάποιες υπογραφές και κάποιες είναι περίεργες.

« Ο ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΑΝΙΚΛΕΙΟΥ» Της νήσου Νάξου.