slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Οι δήμοι στα μικρά νησιά θα αναλάβουν τη στέγαση και τη σίτιση των γιατρών

Δεσμεύσεις για την ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων των νησιωτικών Δήμων, έδωσε, χθες, ο Υπουργός Υγείας κ. ʼδωνις Γεωργιάδης στους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης στο Νότιο Αιγαίο, κατά τη σύσκεψη που συγκάλεσε στο Υπουργείο, ενώ παρέλαβε έναν ογκωδέστατο φάκελο με αιτήματα από όλα τα νησιά της περιοχής μας και, μεταξύ άλλων, άνοιξε το δρόμο για τη σίτιση και τη στέγαση γιατρών που υπηρετούν στα μικρά νησιά, από τους Δήμους!
Στη σύσκεψη, στην οποία παραβρέθηκαν και οι βουλευτές Δωδεκανήσου κ. κ. Βασίλης Υψηλάντης και Μάνος Κόνσολας, την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρός της, Δήμαρχος Σύρου, κ. Δεκαβάλας ενώ παραβρέθηκαν αρκετοί Δήμαρχοι μικρών νησιών τόσο από τα Δωδεκάνησα όσο και από τις.... Κυκλάδες καθώς και εκπρόσωποι Κέντρων Υγείας.
Μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη, παρέστησαν οι Δήμαρχοι Λειψών κ. Μπενέτος Σπύρου, Καρπάθου κ. Μιχάλης Χανιώτης, Αστυπάλαιας κ. Κονταράτος, Τήνου κ. Κροντηράς, Νάξου κ. Μαργαρίτης, Μήλου, ακόμη ο κ. Γιώργος Κυρίτσης από τη μειοψηφία στην Κω, ο κ. Θεοδόσης Νικηταράς, ο κ. Μιχάλης Κόλιας κ.α.

Κατά τη σύσκεψη, η οποία διήρκεσε περί τη μιάμιση ώρα, ο Υπουργός ικανοποίησε κάποια θεσμικά αιτήματα των νησιωτικών Δήμων, το οποίο, βέβαια, δεν μπορεί παρά να εκληφθεί θετικά.

Συγκεκριμένα:
-Είναι υποχρεωτική η προσκόμιση βεβαίωσης ότι ο γιατρός έχει κάνει το αγροτικό του για να πάρει την ειδικότητα.

-Οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών από μονοετείς γίνονται τριετείς.
-Η εκτέλεση του αγροτικού σε νησιά θα σημαίνει ότι ο γιατρός θα παίρνει επιπλέον μόρια, ώστε να λειτουργήσει ως κίνητρο.

Σύμφωνα με τον κ. Δεκαβάλα, τα παραπάνω ο Υπουργός υποσχέθηκε ότι θα τα προωθήσει και θα τα εντάξει σε επικείμενο νομοσχέδιο.
Από την πλευρά τους οι Δήμαρχοι, όσοι…πρόλαβαν, του περιέγραψαν μία τραγική κατάσταση με τις ελλείψεις που υπάρχουν στα νησιά στον τομέα της Υγείας και του κατέθεσαν ένα πολυσέλιδο υπόμνημα, ως ΠΕΔ, όπου γίνεται αναλυτική περιγραφή με το τι επικρατεί σε κάθε νησί.

Τέλος, ο Υπουργός εμφανίστηκε θετικός η στέγη και η σίτιση των γιατρών που υπηρετούν στα μικρά νησιά να γίνονται από τους Δήμους, με πιθανή χρηματοδότηση από το Κράτος. Είπε, μάλιστα, θα εξευρεθεί τρόπος ώστε και νόμιμο να είναι και επιλέξιμο ενώ εξετάζεται και η συνυπηρέτηση με σύζυγο, ως ένα επιπλέον κίνητρο.

Σημειώνεται ότι, μετά τη σύσκεψη, ακολουθούσε η συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το ίδιο θέμα, που συγκάλεσε ο Πρόεδρός της, βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, παρουσία του Υπουργού Υγείας και κάποιων από τους Δημάρχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: