slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

«Ψαλιδάρα» 70% στις συντάξεις εν ενεργεία βουλευτών και δημάρχων!


Σε περικοπή της σύνταξής τους κατά 70% υπόκεινται οι εν ενεργεία βουλευτές και οι αιρετοί (δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι) που λαμβάνουν σύνταξη λόγω απασχόλησης στον δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Όπως αναφέρεται σε ερμηνευτική εγκύκλιο του ΙΚΑ, από 1/1/2013 οι συνταξιούχοι φορέων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας που έχουν απασχοληθεί αποκλειστικά ή κατά το μεγαλύτερο μέρος του εργασιακού τους βίου στον δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και κατέχουν θέση βουλευτή ή θέσεις αιρετών οργάνων (δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι κ.λπ.), υπόκεινται σε περικοπή της σύνταξής τους κατά 70%.

Έως το 2012, οι συνταξιούχοι φορέων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας που κατέχουν θέσεις βουλευτών δεν υπόκειντο σε αναστολή ή περικοπή της σύνταξής τους, ανεξάρτητα εάν είχαν απασχοληθεί αποκλειστικά ή κατά το μεγαλύτερο μέρος στον δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή τον ιδιωτικό τομέα ή είχαν αυτοαπασχοληθεί.

Η εγκύκλιος αναφέρει το παράδειγμα συνταξιούχου του ΤΑΠ-ΟΤΕ, ηλικίας κάτω των 55 ετών, ο οποίος κατέχει θέση δημάρχου.

Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος υπόκειται σε αναστολή της κύριας και επικουρικής σύνταξής του, ενώ μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας του περικόπτεται η κύρια σύνταξή του κατά 70% για το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 30 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό είχε.

Μετά όμως την 1/1/2013 γίνεται περικοπή κατά 70% στο σύνολο του ποσού της σύνταξής του, ανεξάρτητα εάν έχει συμπληρώσει ή όχι το 55ο έτος της ηλικίας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: