slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Να περάσουν στα χέρια του δήμου οι αλυκές ζητά το δημοτικό συμβούλιο

Έκτακτη – κατεπείγουσα συνεδρίαση πραγματοποίησε το βράδυ της Παρασκευής (20 Σεπτεμβρίου) το δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με μοναδικό θέμα τη λήψη απόφασης για τη φερόμενη αξιοποίηση και εκμετάλλευση ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία βρίσκονται στα διοικητικά όρια του δήμου και τα οποία μεταβιβάστηκαν  στο....
ΤΑΙΠΕΔ με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων.
Πρόκειται α) για έκταση 161.776,00 τ.μ. στη θέση Άγιος Προκόπιος – Αγία Άννα, β) έκταση 1.090.764,52 τ.μ Λίμνη Αλυκής Αγίου Αρσενίου, γ) έκταση 50.452,49 τ.μ. στη θέση Καλαντός Φιλωτίου Νάξου και δ) έκταση 7.239,07 τ.μ. στη θέσηΛιβάδι στην Ηρακλειά.
Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν ο δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης και ο αντικαταστάτης του Τοτόμης Πρωτονοτάριος, τον οποίο αντικατέστησε ο κ.Δημήτρης Λιανός, ενώ παρών στη συνεδρίαση ήταν ο περιφερειακός σύμβουλοςΓιώργος Γκούφας, ο πρόεδρος του Αγίου Αρσενίου κ. Μαργαρίτης, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Νάξου και πολίτες.
Μετά την εισήγηση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Φώτη Μαυρομάτηκαι τις τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων και άλλων παριστάμενων, ομόφωνα αποφασίστηκαν τα εξής:
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, τον Αστικό Κώδικα, την Ειδική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς και τις ευρωπαϊκές οδηγίες για οικοσυστήματα NATURA και προστασία υγροβιότοπων και τα τέσσερα ακίνητα, είναι «εκτός συναλλαγής» και οποιασδήποτε πράξης, ακόμα και της παραχώρησης που έχει γίνει στο ΤΑΙΠΕΔ από τη Διυπουργική επιτροπή, η οποία για τους παραπάνω λόγους είναι άκυρη.
Ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα ζητήσει από τη Διυπουργική επιτροπή να διορθωθεί η απόφαση της και να εξαιρεθούν και τα τέσσερα αυτά ακίνητα (αλυκές), που ανήκουν στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, διότι δεν είναι μεταβιβάσιμα, άρα δεν μπορούν να πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ το οποίο ασχολείται με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Οι τέσσερις αυτές περιοχές (αλυκές), δεν είναι ιδιωτική περιουσία του δημοσίου, άρα να απενταχθούν από τη σχετική απόφαση της διυπουργικής επιτροπής.
Αιτούμαστε από το Υπουργείο Οικονομικών, την Κτηματική Υπηρεσία και το ΤΑΙΠΕΔ (το οποίο μέχρι να γίνει η διαδικασία είναι ο κάτοχος των ακινήτων), να μας παραχωρηθούν και τα τέσσερα ακίνητα, και να μεταβιβαστούν στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά πλήρη κυριότητα.
Αν δεν συμβεί το παραπάνω, να μεταβιβαστούν κατά κυριότητα σε χρήση στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.
Σε κάθε περίπτωση (αν δεν γίνουν τα παραπάνω) ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, να συνάψει προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Οικονομικών(ή το ΤΑΙΠΕΔ, μέχρι να διορθωθεί η απόφαση παραχώρησης των ακινήτων σε αυτό), και με οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία και εργαστήριο του δημοσίου, για την περαιτέρω προστασία και αξιοποίηση των τεσσάρων ακινήτων για τα οποία θα αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο το οποίο θα μπορεί να προβεί σε οποιοδήποτε ένδικο μέσο, στο πλαίσιο του έννομου συμφέροντος που έχει για την προστασία του περιβάλλοντος.
Τέλος να συσταθεί 5μελής διαπαραταξιακή επιτροπή, με επικεφαλής το δήμαρχο, η οποία θα παρακολουθεί το παραπάνω θέμα και θα κάνει οποιαδήποτε παράσταση σε οποιαδήποτε υπηρεσία θεωρηθεί σκόπιμο.
Ακούστε τον κ. Φώτη Μαυρομάτη να ανακοινώνει την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου:
00:00
00:00
 Η απόφαση, όπως την ανακοίνωσε μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Φώτης Μαυρομμάτης, είναι:

Τονίζεται ο κοινόχρηστος και ο δημόσιος χαρακτήρας και των τεσσάρων εκτάσεων, σύμφωνα με το Σύνταγμα, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, με τη ειδική νομοθεσία, την ευρωπαϊκή νομοθεσία, με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για οικοσυστήματα, Natura και προστασία των υγροβιότοπων αυτών και κατ’ επέκταση είναι εκτός συναλλαγής.

Οποιαδήποτε πράξη, ακόμη κι αυτή η παραχώρηση από τη Διυπουργική Επιτροπή (στο ΤΑΙΠΕΔ) είναι άκυρη. 

Για το λόγο αυτό ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, θα ζητήσει τη διόρθωση και να εξαιρεθούν και τα τέσσερα ακίνητα γιατί δεν είναι μεταβιβάσιμα και δεν μπορούν να πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ασχολείται με την Ιδιωτική Περιουσία του Δημοσίου, ενώ αυτά της Νάξου και της Ηρακλειάς δεν είναι και άρα θα ζητηθεί να απενταχθούν και να εξαιρεθούν από τη σχετική απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής.

Ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ζητεί από το Υπουργείο Οικονομικών, την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και το ΤΑΙΠΕΔ να μεταβιβαστούν και τα τέσσερα ακίνητα να μεταβιβαστούν στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά πλήρη κυριότητα.

Άλλως και κατά κυριότητα, να μεταβιβαστούν κατά χρήση στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτό κανένα από τα προηγούμενα, να συναφθεί προγραμματική σύμβαση τόσο με το Υπουργείο Οικονομικών ή με το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι να γίνει η διόρθωση ή με οποιαδήποτε άλλη Υπηρεσία και εργαστήριο του Δημοσίου που ασχολείται με αυτά, όπως είναι το ΕΛΚΕΘΕ, για την περαιτέρω προστασία και αξιοποίηση των 4 ακινήτων.

Επιπροσθέτως, αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο να προβεί σε οποιοδήποτε ένδικο μέσο ή Διοικητική Αρχή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και του έννομου συμφέροντος που έχει για την προστασία  του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: