slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

«Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας»

Ενδιαφέρουσα από κάθε έποψη ήταν η εισήγηση του περιφερειακού συμβούλου Κώστα Μπιζά, με θέμα τα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας Υγείας των νησιών, στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30/9 στην Πάρο.
Όπως πολύ σωστά τόνισε, το θέμα είχε απασχολήσει και παλαιότερη συνεδρίαση που είχε πραγματοποιηθεί στη Νάξο και παρά τις αποφάσεις – προτάσεις που είχαν γίνει τότε, δεν......
υπήρξε η παραμικρή ανταπόκριση από πλευράς υπουργείου Υγείας.

Η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Μπιζάς στη σημερινή συνεδρίαση ήταν η εξής: Να οριστεί μια επιτροπή η οποία θα καταγράψει τεκμηριωμένα τις ανάγκες και τις ελλείψεις που παρουσιάζει κάθε νησί της Περιφέρειας και αφού τις συγκεντρώσουν να τις παραδώσουν στον κ. Περιφερειάρχη ο οποίος σε συνεργασία με τους επικεφαλής των παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου. θα τις προωθήσουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και τα Κοινοβουλευτικά κόμματα.

Αναλυτικά η εισήγησή του:

Κυρίες και Κύριοι,

Το Περιφερειακό Συμβούλιο (Π.Σ.) συζητάει για άλλη μια φορά τα προβλήματα της Δημόσιας υγείας σε θέμα ημερήσιας διάταξης. Να σας υπενθυμίσω ότι ασχοληθήκαμε ως Π.Σ. για το ίδιο θέμα στις 1 Αυγούστου 2011 στην γειτονική Νάξο με την παρουσία αρκετών παραγόντων από το Υπουργείο Υγείας.

Ακόμη εκτενής αναφορά των προβλημάτων υγείας έγινε και στο Π.Σ. στις 30 Οκτωβρίου 2012 στην Ρόδο με αφορμή τις προγραμματικές συμβάσεις : α) μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Π.Ν.Α.) και της εταιρείας «ΓΑΛΗΝΟΣ» και β) μεταξύ Π.Ν.Α. και Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, για δράσεις που θα αφορούν την προληπτική ιατρική και την κοινωνική μέριμνα για τους κατοίκους του Νότιου Αιγαίου.

Ειδικά στο Π.Σ. στην Νάξο είχαμε αποφασίσει κατά πλειοψηφία τις προτάσεις που είχε προτείνει ο κ. Περιφερειάρχης και αρκετοί Συνάδελφοι Π.Σ. τις οποίες επαναλαμβάνω με τίτλους :

· Μοριοδότηση των γιατρών που έχουν υπηρετήσει σαν γιατροί ειδικότητας στις νησιωτικές περιοχές με 50% των μορίων για την πρόσληψη τους στο Ε.Σ.Υ.

· Οι απόφοιτοι των ιατρικών σχολών που θα δηλώσουν ότι θα υπηρετήσουν για τρία χρόνια στον νησιωτικό χώρο να μπορούν να μπουν άμεσα στην ειδικότητα χωρίς να περιμένουν έξι και εφτά χρόνια.

· Να δοθεί στέγη για όλους τους γιατρούς που θέλουν να υπηρετήσουν στα μικρά νησιά.

· Τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Π.Ν.Α. να υιοθετηθούν από πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

· Την ανάπτυξη της τηλεϊατρικής και την σύνδεση των μικρών νησιών με τα κέντρα αναφοράς.

· Την στελέχωση των δομών υγείας ώστε να καλύπτονται οι βασικές ειδικότητες που θα λαμβάνουν υπόψη τον υπερδιπλάσιο πληθυσμό τους το καλοκαίρι - Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να καταλάβει ότι στηρίζεται η οικονομία της χώρας μας πάνω στον τουρισμό.

· Δημιουργία δύο πλωτών κέντρων υγείας για παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας στα μικρά νησιά.

· Δημιουργία συστήματος μεταφοράς και αεροκομιδής , υγειονομικό αεροπλάνο και πλωτά υγειονομικά μέσα.

Είχαμε καταλήξει ότι στην Π.Ν.Α. με τα σαράντα οχτώ κατοικημένα νησιά και την επίκληση της συνταγματικά κατοχυρωμένης νησιωτικότητας ότι χρειαζόμαστε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας για την Περιφέρεια μας.

Τι έγινε όμως από όλα τα παραπάνω ;

Δυστυχώς όχι μόνο δεν έγινε τίποτα αλλά τα πράγματα έχουν χειροτερέψει ακόμη περισσότερο όπως ακούσατε και στην εισήγηση του πρώην Δημάρχου Πάρου και μέλους του Συντονιστικού των φορέων της Πάρου και της Αντιπάρου για την υγεία κ. Αργουζή.

Στην Πάρο στο Κ.Υ. το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες αλλά έχει και συγκεκριμένα σωματικά και ψυχικά αποθέματα.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ένα πολιτικό όργανο και οφείλει να διεκδικήσει και να αγωνιστεί για την επίλυση των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν όλα τα νησιά.

Βέβαια συμφωνούμε ότι ο αρμόδιος φορέας για την στελέχωση των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας , των Πολυδύναμων Ιατρείων και όλων των δομών υγείας είναι το Υπουργείο Υγείας.

Άρα ο Υπουργός Υγείας και οι αρμόδιοι Υπηρεσιακοί Παράγοντες του Υπουργείου έχουν υποχρέωση να δώσουν λύσεις.

Διεκδικούμε τα αυτονόητα.

Οι νησιώτες δεν είναι πολίτες δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας.

Απαιτούμε σεβασμό.

Εάν δεν μπορούν στο αρμόδιο Υπουργείο να δώσουν λύσεις οφείλουν να παραιτηθούν.

Όταν κάποιος υπάλληλος μιας ιδιωτικής επιχείρησης δεν κάνει καλά την δουλειά του και δεν αποδίδει τα αναμενόμενα , ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης τον απολύει.

Κλείνοντας θέλω να καταθέσω την εξής πρόταση :

Να οριστεί μια επιτροπή η οποία θα καταγράψει τεκμηριωμένα τις ανάγκες και τις ελλείψεις που παρουσιάζει κάθε νησί της Περιφέρειας και αφού τις συγκεντρώσουν να τις παραδώσουν στον κ. Περιφερειάρχη ο οποίος σε συνεργασία με τους επικεφαλής των παρατάξεων του Π.Σ. θα τις προωθήσουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και τα Κοινοβουλευτικά κόμματα.

Όλοι συμφωνούμε ότι η υγεία είναι υποχρέωση ενός κράτους πρόνοιας και δικαιοσύνης.

Έχουμε λοιπόν ιερή υποχρέωση απέναντι στους συντοπίτες μας να αγωνιστούμε και να απαιτήσουμε μια αξιόπιστη και δωρεάν δημόσια υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: