slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΖΗΜΩΣΕΙΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΡΝΙΚΟΥ
Το καλοκαίρι, αισίως, πέρασε και μπήκαμε στο Φθινόπωρο. Το νησί σιγά – σιγά αδειάζει, όλοι το βλέπουμε, αλλά βλέπουμε και άλλα πράγματα… Πράγματα που θα μας απασχολήσουν περισσότερο, όσο περνά ο καιρός.
Αναφέρομαι στις συζητήσεις, εκτιμήσεις και ζυμώσεις, που είναι σε εξέλιξη από το Πάσχα και.... συνεχίζονται αυξανόμενες, αναφορικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ασφαλής καταγραφή των τεκτενομένων και στην συνέχεια εκτιμήσεων, είναι δύσκολο να γίνει, πλην όμως θα επιχειρηθεί μια προσέγγιση, με τα όσα έχουν καταγραφεί στην διάρκεια του καλοκαιριού και βέβαια έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας.
- Ο συνδυασμός του νυν Δημάρχου, που έχει την στήριξη της Ν.Δ. (χάριν της οποίας ενώθηκε στις προηγούμενες εκλογές και μπόρεσε να νικήσει), αν και φαίνεται ότι καλά κρατεί (πλην Χώρας, που εκεί είναι τα πράγματα ανεξέλεγκτα), μάλλον δεν θα πάει με αυτό το σχήμα στις κάλπες. Είτε γιατί στελέχη δεν θα ξανά ασχοληθούν (Αντώνης Μανιός), είτε γιατί στελέχη θα αποχωρήσουν προς άλλες κατευθύνσεις, για νέα σχήματα. Οι πιέσεις που δέχονται είναι μεγάλες, οι συζητήσεις πολύωρες και είναι σε εξέλιξη…
- Η κ. Ευδοκία Ψαρρά με τον συνδυασμό της (Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου και Μικρών Κυκλάδων), που στηρίζεται από το Κ.Κ.Ε., είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει με αυτό το σχήμα και ίσως γίνουν κάποιες μικροδιαφοροποιήσεις.
- Ο συνδυασμός που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ (Πολίτες για τα νησιά μας), βρίσκεται σε μεγάλη περίσκεψη. Θέλουν να κεφαλαιοποιήσουν και αυτοδιοικητικά το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά αυτό δύσκολα θα γίνει, τουλάχιστον από όσα δείχνουν οι συζητήσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Δύο επιλογές διαφαίνονται. Η μία να παραμείνει αμιγώς κομματικός, με επικεφαλής ένα κομματικό στέλεχος και η άλλη να υπάρξει συνεργασία με την συν+Αξία. Το θέμα που προκύπτει είναι ποιός θα ηγηθεί ενός τέτοιου σχήματος (?) οι συζητήσεις (κατά πληροφορίες) είναι σε καλό δρόμο… και για την συνεργασία και για το αποδεκτό πρόσωπο του αρχηγού (αν γίνει αυτό… θα υπάρξουν καραμπόλες…).
- Πληροφορίες αναφέρουν, ότι θα υπάρξει κίνηση και από τον χώρο των άκρων, πλην όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
- Ο πασοκογενής χώρος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πολύ πριν το Πάσχα ο Νίκος Μαράκης (μείζων αντιπολίτευση στο νυν δημοτικό συμβούλιο) είχε δηλώσει ότι στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος (προφανώς με το συνδυασμό του – «Συμπαράταξη Νάξου και Μικρών Κυκλάδων») και ο Λάζαρος Θεόφιλος επίσης είχε δηλώσει «παρών». Ο Νίκος Μαϊτός είχε διαρρεύσει ότι είναι διατεθειμένος να ηγηθεί ενός ψηφοδελτίου με την μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και συμμετοχή της δημοκρατικής παράταξης.
Από το Πάσχα και εντεύθεν ξεκίνησαν συσκέψεις και συζητήσεις με παρόντες τους Νίκο Μαϊτό;;, Λάζαρο Θεόφιλο, Θανάση Γρυλλάκη και απόντα τον Νίκο Μαράκη, με σκοπό την συνεργασία για κοινή κάθοδο στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το αποτέλεσμα ήταν, ο μεν Νίκος Μαράκης (ενοχλημένος) να υπενθυμίζει την αρχική του δήλωση, ο Λάζαρος Θεόφιλος να δηλώνει ότι σταματά να ενδιαφέρεται για τα δημοτικά, διότι δεν είναι σύμφωνες με την πολιτική κουλτούρα του οι διαδικασίες και ο Θανάσης Γρυλλάκης να αποχωρεί, θέτοντας άλλες προτεραιότητες στις διαδικασίες.
Με τα δεδομένα αυτά, ή θα αποσυρθεί και ο Νίκος Μαϊτός αφήνοντας μόνο του τον Νίκο Μαράκη, ή θα συνεργαστούν οι δύο, ή θα είναι και οι δύο υποψήφιοι (θα προσπαθήσουν να φτιάξουν συνδυασμό και οι δύο). Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα έγιναν δύσκολα και περίπλοκα. Η συσπείρωση του χώρου, θα είναι το μεγάλο ζητούμενο και για τους δύο.
EΙΔΟΜΕΝ…
Βέβαια έχουμε και την εξέλιξη της αλλαγής του νόμου, που ίσως κάποιους να τους διευκολύνει…

Δεν υπάρχουν σχόλια: