slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δεκάδες βίλες με παράνομη εκμίσθωση

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΠΑΡΟΥ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ
<<ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ>>
 
Πάρος 10.09.2013
                                       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 Ο Σύλλογος μας εκφράζει την ικανοποίηση του διότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν διαδοχικοί έλεγχοι από το ΣΔΟΕ για τις παράνομες βίλες που.... ...λειτουργούν στο νησί μας.
 
Την ίδια στιγμή οι νόμιμες επιχειρήσεις μας οι οποίες σε συνθήκες κρίσης έχουν χαμηλή πληρότητα των δωματίων τους είναι υποχρεωμένες
να πληρώνουν αυξημένες εισφορές στα χαράτσια, στην ΔΕΗ, στην εφορεία κ.α.
 
Για την ιστορία οφείλουμε να αναφέρουμε ότι προεκλογικά τον Οκτώβριο του 2010 σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συλλόγους τουριστικών
καταλυμάτων της Πάρου συναντηθήκαμε με όλους τους υποψήφιους Δημάρχους της Πάρου και τους θέσαμε το σχετικό θέμα με τις παράνομες βίλες.
 
Μεταξύ των υποψηφίων Δημάρχων που συναντήσαμε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάρου ήταν και ο κ. Μανώλης Γλέζος.
 
Ο κ. Γλέζος είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα με αποτέλεσμα όταν έγινε βουλευτής να αναδείξει το θέμα με συναντήσεις στα αρμόδια υπουργεία.
 
Ο κ. Γλέζος μάλιστα έχει επισκεφθεί και τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), Στυλιανό Στασινόπουλο, όπου έχει καταγγείλει ότι, με βάση στοιχεία τα οποία έχει καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο της Πάρου ως μέλος του, υπάρχουν 1.300 πολυτελείς επαύλεις με πισίνες ιδιοκτησίας Δυτικοευρωπαίων, οι οποίες ενοικιάζονται μέσω Διαδικτύου έναντι 750 ευρώ ημερησίως.
 
Ο Σύλλογος μας ευχαριστεί τον βουλευτή κ. Μανώλη Γλέζο για την πολύτιμη συνδρομή του στην ανάδειξη του θέματος και ζητάει από τις αρμόδιες αρχές να καταπολεμήσουν το παραπάνω φαινόμενο διότι έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στις νόμιμες επιχειρήσεις μας.
 
Παρακάτω παραθέτουμε δημοσιεύματα των τελευταίων δύο χρόνων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
 
 
Για το Δ.Σ.
 
Ο Πρόεδρος
 
Κώστας Ν. Μπιζάς
=================
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

Μαθήματα γερμανικών για... φοροδιαφυγή

Γερμανοί και άλλοι Δυτικοευρωπαίοι, που μας δίνουν... μαθήματα πάταξης της φοροδιαφυγής, έχουν μπει στο στόχαστρο των εισαγγελέων οικονομικού εγκλήματος Πεπόνη - Μουζακίτη, αλλά και του ΣΔΟΕ, καθώς ελέγχονται οι ίδιοι για φοροδιαφυγή στη χώρα μας!

Κλιμάκια του ΣΔΟΕ «χτενίζουν» το Ιντερνετ, προσπαθώντας μέσω αγγελιών ενοικίασης επαύλεων σε ελληνικά νησιά να πιάσουν τους ξένους ιδιοκτήτες που φοροδιαφεύγουν. Το ενδοαφέρον των αλλοδαπών επενδυτών
Κλιμάκια του ΣΔΟΕ «χτενίζουν» το Ιντερνετ, προσπαθώντας μέσω αγγελιών ενοικίασης επαύλεων σε ελληνικά νησιά να πιάσουν τους ξένους ιδιοκτήτες που φοροδιαφεύγουν. Το ενδοαφέρον των αλλοδαπών επενδυτών εστιάζεται σε Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, Κρήτη, Χαλκιδική, Πελοπόννησο, Κέρκυρα και Κεφαλονιά
Στο μικροσκόπιο μεγάλης δικαστικής έρευνας έχουν μπει εκατοντάδες Δυτικοευρωπαίοι, οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες πολυτελών σπιτιών, κυρίως σε νησιά, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, που θεωρούνται τουριστικοί προορισμοί υψηλής ζήτησης.
Γερμανοί, Αυστριακοί, Βρετανοί και άλλοι ελέγχονται από τους οικονομικούς εισαγγελείς, το ΣΔΟΕ και τη Διεύθυνση Περιφερειακών Ελέγχων, καθώς φέρονται ότι νοικιάζουν μέσω Διαδικτύου τις πολυτελείς επαύλεις που διαθέτουν έναντι 750 ευρώ την ημέρα, χωρίς να δηλώνουν τα εισοδήματα αυτά και χωρίς να πληρώνουν τους αναλογούντες φόρους.
Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά από αποκαλύψεις του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζου, ο οποίος είχε μιλήσει για φοροδιαφυγή μέσω ενοικίασης επαύλεων στην Πάρο.
Το θαύμα της Πάρου
Ο βουλευτής μάλιστα είχε επισκεφθεί και τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), Στυλιανό Στασινόπουλο, όπου είχε καταγγείλει ότι, με βάση στοιχεία τα οποία έχει καταθέσει εδώ και έναν χρόνο στο δημοτικό συμβούλιο της Πάρου ως μέλος του, υπάρχουν 1.300 πολυτελείς επαύλεις με πισίνες ιδιοκτησίας Δυτικοευρωπαίων, οι οποίες ενοικιάζονται μέσω Διαδικτύου έναντι 750 ευρώ ημερησίως.
Στη συνέχεια η δικαστική έρευνα, εκτός από την Πάρο, επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα, με την επισήμανση από τον οικονομικό εισαγγελέα να ελεγχθούν πρωτίστως Δυτικοευρωπαίοι, που διαθέτουν πολυτελή σπίτια με πισίνες σε νησιά, τα οποία αποτελούν τουριστικούς προορισμούς υψηλής ζήτησης, όπως Μύκονος, Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδος, Σκιάθος, Σαντορίνη, Κεφαλλονιά και άλλα, καθώς και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, για τις οποίες το τουριστικό ενδιαφέρον είναι το ίδιο υψηλό, όπως για παράδειγμα το Πήλιο κ.λπ.
«Αγκάθι» στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι το ότι πολλά από τα σπίτια τα οποία έχουν ήδη ελεγχθεί φέρονται να ανήκουν σε off shore εταιρείες, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο, σε αυτή τη φάση, να βρεθούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες.
Ενα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ράμπο του ΣΔΟΕ είναι το γεγονός ότι οι ξένοι ιδιοκτήτες των πολυτελών ακινήτων δεν δηλώνουν πουθενά ότι τα νοικιάζουν, αλλά εμφανίζουν τους ενοικιαστές -που συνήθως είναι επίσης ευκατάστατοι Δυτικοευρωπαίοι- ως φίλους τους οποίους φιλοξενούν. Κλιμάκια του ΣΔΟΕ και της Διεύθυνσης Περιφερειακών Ελέγχων «χτενίζουν» το Ιντερνετ, προσπαθώντας μέσω αγγελιών ενοικίασης επαύλεων σε ελληνικά νησιά να πιάσουν τους ξένους ιδιοκτήτες που φοροδιαφεύγουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν αρκετές περιπτώσεις Γερμανών, Αυστριακών κ.λπ., οι οποίοι ενοικίαζαν μέσω αγγελιών τις πολυτελείς επαύλεις που διαθέτουν σε ελληνικά νησιά.
Ομως και σε αυτές τις περιπτώσεις -σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στο «Εθνος της Κυριακής» υψηλόβαθμό στέλεχος του ΣΔΟΕ- οι ξένοι ιδιοκτήτες των πολυτελών ακινήτων καταφέρνουν σε αρκετές περιπτώσεις να ξεγλιστράνε, εκμεταλλευόμενοι το ισχύον φορολογικό καθεστώς στη χώρα μας, το οποίο ορίζει ότι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που το νοικιάζει έχει χρονικό περιθώριο από τον νόμο να καταθέσει το συμβόλαιο στην εφορία 30 ημερών από την ημέρα σύστασής του.
Οπως μας εξήγησε ανώτατο στέλεχος του διωκτικού μηχανισμού, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες είχαν εντοπιστεί οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, οι οποίοι τα είχαν νοικιάσει μέσω Ιντερνετ σε συμπατριώτες τους, μετά την κλήση τους από το ΣΔΟΕ, πήγαιναν στην οικεία εφορία και κατέθεταν τα συμβόλαια μέσα στο διάστημα των 30 ημερών που ορίζει ο νόμος, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να νομιμοποιούν την παρανομία τους.
«Ελπίζουμε φυσικά ότι θα βρούμε άκρη και θα υπάρξουν αποτελέσματα σε αυτόν τον τομέα, είπε το στέλεχος του ΣΔΟΕ. Ωστόσο χρειάζεται ακόμη δουλειά».
Η ΜΠΙΖΝΑ ΜΕ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ
Σε... ξένα χέρια βρίσκεται μεγάλο μέρος της εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα, με Γερμανούς, Βρετανούς και εσχάτως του Ρώσους να είναι οι καλύτεροι «πελάτες» της ελληνικής κτηματαγοράς. Αν και από το 2007 μέχρι το 2011 πολλοί ξένοι ιδιοκτήτες σπιτιών στη χώρα μας τα «έβγαζαν στο σφυρί» κι έφευγαν από την Ελλάδα, πέρυσι παρατηρήθηκε νέο κύμα επενδυτών οι οποίοι αναζητούν ευκαιρίες. Οι αγοραπωλησίες δεν είναι ακόμα μαζικές, καθώς οι ξένοι περιμένουν νέα πτώση κατά 20% στα εξοχικά, τα οποία, σημειωτέον, έχουν χάσει το 30% έως 50% της αξίας τους μέσα σε μία πενταετία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών της αγοράς, αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 40.000 εξοχικές κατοικίες που πωλούνται. Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται τα ακίνητα που πουλάνε οι Ελληνες στην επαρχία για να γλιτώσουν φόρους.
Κυρίως σε Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, Κρήτη, Χαλκιδική, Πελοπόννησο, Κέρκυρα και Κεφαλονιά εστιάζεται το ενδιαφέρον των αλλοδαπών επενδυτών. Αξιοσημείωτο είναι ότι έχουν εμφανιστεί πολλοί ξένοι που ενδιαφέρονται να αγοράσουν εξοχικά αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Πρόκειται κυρίως για μονοκατοικίες και βίλες πάνω στο κύμα, άνω των 150 τ.μ., που έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αξίας τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τέτοιες αγορές έγιναν πρόσφατα στη Μύκονο και την Κρήτη από Ρώσους, οι οποίοι έδωσαν για την πρώτη περίπτωση 800.000 ευρώ, για σπίτι με αρχική αξία 1,7 εκατ., και 1 εκατ. για ακίνητο με αρχική τιμή 1,5 εκατ. ευρώ. Μικρότερα ποσά διαθέτουν οι Γερμανοί για ακίνητα κυρίως στην Πελοπόννησο και οι Βρετανοί που προτιμούν το Ιόνιο και την Κρήτη.
ΥΠΟΠΤΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Σφίγγει ο κλοιός για τα ακίνητα του Λονδίνου
Παράλληλα, σε... θέση μάχης βρίσκονται για μία ακόμη φορά οι ελεγκτικοί και διωκτικοί μηχανισμοί της φοροδιαφυγής, προκειμένου να εντοπιστούν πόσοι και ποιοι έβγαλαν από τη χώρα «μαύρο χρήμα» στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, που διαρκεί η κρίση, επενδύοντας εκατομμύρια ευρώ στην αγορά ακινήτων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και σε χώρες των Βαλκανίων.
Ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος, Γρηγόρης Πεπόνης, έχει δώσει παραγγελία στο ΣΔΟΕ να κάνει φύλλο και φτερό λίστα με ονόματα και διευθύνσεις περίπου 200-300 Ελλήνων, οι οποίοι φέρονται ότι έχουν αγοράσει σπίτια και διαμερίσματα σε ακριβές περιοχές του Λονδίνου.
Ο κατάλογος αυτός έχει σταλεί από το βρετανικό στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και ήδη ελέγχεται εάν όσοι αγόρασαν ακίνητα στο εξωτερικό τα έχουν δηλώσει και συνεπώς έχουν φορολογηθεί για αυτά, ενώ διερευνάται επιπλέον εάν δικαιολογούνται οι αγορές αυτές από τα εισοδήματά τους ή πρόκειται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει ενδεχόμενο ποινικής εμπλοκής των αγοραστών, στην πρώτη περίπτωση για φοροδιαφυγή, ενώ στη δεύτερη -ακόμη χειρότερα- θα βρεθούν αντιμέτωποι με το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος), που συνεπάγεται δέσμευση λογαριασμών και ακινήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έρευνα έχουν προκύψει σημαντικά στοιχεία, ωστόσο αυτό που δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο είναι ποιοι από τους αναφερόμενους στη λίστα έχουν πουλήσει τα ακίνητα αυτά, κυρίως στο Λονδίνο.
ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
Οι ξένοι ιδιοκτήτες των πολυτελών ακινήτων δεν δηλώνουν πουθενά ότι τα νοικιάζουν, αλλά εμφανίζουν τους ενοικιαστές -που συνήθως είναι επίσης ευκατάστατοι Δυτικοευρωπαίοι- ως φίλους, τους οποίους φιλοξενούν.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ REAL ESTATE
Πέρα από τα ακίνητα του Λονδίνου οι διωκτικές Αρχές έχουν αρχίσει σαφάρι προκειμένου να εντοπιστούν πόσοι και ποιοι έβγαλαν από τη χώρα «μαύρο χρήμα» στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, που διαρκεί η κρίση, επενδύοντας εκατομμύρια ευρώ στην αγορά ακινήτων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και σε χώρες των Βαλκανίων.
  • 750 € είναι το ημε-ρήσιο κόστος τον Αύγουστο για τις βίλες
  • 1.300 είναι οι πολυτελείς επαύλεις των ξένων μόνο στην Πάρο
  • 50% χαμηλότερα πωλούν οι Ελληνες τις εξοχικές κατοικίες τους σε περιοχές - φιλέτα την τελευταία πενταετία
  • 40.000 ακίνητα σε Αιγαίο, Κρήτη, Χαλκιδική και Πελοπόννησο πωλούν όσο όσο οι Ελληνες. Αγοραστές είναι κυρίως Γερμανοί, Βρετανοί και Ρώσοι. Οι τελευταίοι δεν ακολουθούν τα... χνάρια των Δυτικοευρωπαίων καθώς δεν αγοράζουν για εκμετάλλευση
MΑΙΡΗ MΠΕΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: