slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κοινές ομάδες εργασίας ΥΠΕΣ – ΚΕΔΕ για το νέο εκλογικό νόμο

Τη σύσταση κοινών ομάδων εργασίας με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, με σκοπό τη συζήτηση των λεπτομερειών του νέου εκλογικού νόμου που προορίζεται να εφαρμοστεί στις δημοτικές εκλογές του Μαϊου 2014, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της.... ΚΕΔΕ. 


Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η κυβέρνηση επιμένει σε ένα εκλογικό σύστημα που θα μπορεί να οδηγήσει στο ακηδεμόνευτο των ΟΤΑ. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, στόχος είναι «να σπάσουμε τις κομματικές γραμμές στις τοπικές κοινωνίες».
Από πλευράς του ο κ. Ασκούνης σημείωσε ότι η ΚΕΔΕ εντάσσει τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο σε μια γενικότερη ατζέντα, που αφορά την αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο δημόσιο βίο και ειδικότερα στην περίοδο κρίσης που διανύουμε. Όπως χαρακτηριστικά είπε «επιδιώκουμε ένα νέο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κρίση», που μπορεί να υπηρετηθεί μέσα από ένα «νέο θεσμικό πλαίσιο για την υποστήριξη των ανέργων, της ανάπτυξης, αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας».
Σε ό,τι αφορά τέλος τα δημοτικά ραδιόφωνα, ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε τη θέση του, σύμφωνα με την οποία οι δήμοι είναι αυτοί που θα κρίνουν τις δομές και τις υπηρεσίες τους και διευκρίνισε ότι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί αποτελούν δημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού.

Ολόκληρες οι δηλώσεις  έχουν ως εξής:
Γ. Μιχελάκης, υπουργός Εσωτερικών
«Ήταν μία από τις τακτικές συναντήσεις με το προεδρείο της ΚΕΔΕ. Μεταξύ άλλων συζητήσαμε για τα οικονομικά των δήμων αλλά και τις προτάσεις που επεξεργαζόμαστε για τις αλλαγές στο σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Προτείνουμε την δημιουργία ομάδων εργασίας προκειμένου να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες του νέου εκλογικού συστήματος, που έχει στόχο να “σπάσουν” οι στείρες κομματικές γραμμές στις τοπικές κοινωνίες. Δηλαδή να μπορεί ο δημότης να εκλέξει εκείνον που κρίνει ικανό και άξιο να διαχειριστεί τα κοινά. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στις τοπικές κοινωνίες ότι έχουν και την κρίση και την ικανότητα να διαλέξουν εκείνους που θα μπορέσουν να τους λύσουν τα προβλήματα στις περιοχές τους.
Για τις αλλαγές στο σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών θα υπάρξει διαβούλευση με όλα τα κόμματα και τους αρμόδιους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όμως κάποια κόμματα έσπευσαν να εκφράσουν την άποψη τους χωρίς καν να το δουν και να το εξετάσουν. Διότι προφανώς αυτό που τόσα χρόνια λέγαμε ακηδεμόνευτο και είτε αφορούσε την τοπική αυτοδιοίκηση, είτε άλλους κλάδους και χώρους, τώρα το φοβούνται. Δεν θέλουν κάτι καινούριο, κάτι το οποίο να προκαλέσει ρήξη στην σημερινή κοινωνία. Δεν επιθυμούν ένα σύστημα που θα επιτρέπει στον πολίτη να σπάσει τις σκληρές κομματικές γραμμές και να επιλέξει υποψηφίους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους που είναι ικανοί και άξιοι να διαχειριστούν τα κοινά.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
«Η αξιολόγηση των δήμων προχωράει κανονικά και εκεί θα διαπιστώσουμε που υπάρχει υπερστελέχωση και που υποστελέχωση. Όσον αφορά τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, θέλω να επαναλάβω πως οι δήμοι είναι εκείνοι που θα κρίνουν, στα πλαίσια της αξιολόγησης, όλες τις δομές και το προσωπικό τους. Ειδικά για τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ανήκουν σε δημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού και οι δήμοι θα κρίνουν ποιες υπηρεσίες χρειάζονται και σε ποιό βαθμό.»
Κώστας Ασκούνης Πρόεδρος ΚΕΔΕ:

«Συζητήσαμε για τον νέο ρόλο που θα πρέπει να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση στην περίοδο της κρίσης. Η τοπική αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα. Εμείς ζητάμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα δώσει την δυνατότητα σε εμάς να ανταποκριθούμε καλύτερα και να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους φτωχούς και τους ανέργους, μέσα από τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας, την περαιτέρω υποστήριξη των κοινωνικών δομών, την ανάπτυξη αλλά και την δημοκρατία που η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί βασικό της πυλώνα.
Σε ότι αφορά το θέμα του εκλογικού νόμου ακούσαμε τις προτάσεις του Υπουργού. Πρέπει να τονίσουμε ότι για μας δεν μπορεί να είναι ένα μεμονωμένο θέμα αλλά θα πρέπει να αποτελέσει την ατζέντα ενός συνολικού θέματος που θα αφορά τον ρόλο και την σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν μπορεί να συζητήσουμε μόνο για το εκλογικό σύστημα χωρίς να ανοίξουμε μια ουσιαστική συζήτηση για την αναβάθμιση του ρόλου και του θεσμού της αυτοδιοίκησης μέσα στο πολιτικό σύστημα.»
 http://www.aftodioikisi.gr/dimoi/koines-omades-ergasias-ipes-kede-gia-to-neo-eklogiko-nomo

Δεν υπάρχουν σχόλια: