slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αλυκές : Υπάρχει θέμα τελικά ;

Κατ΄ αρχήν  να  ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας :
  • Είμαστε ενάντια σε κάθε παραχώρηση σε ιδιώτη της έκτασης ή της εκμετάλλευσης των Αλυκών.
  • Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο λόγω της ευρωπαϊκής και της ελληνικής νομοθεσίας τέτοιων περιοχών.
  • Το θέμα δημιουργήθηκε από τους γνωστούς κύκλους δημιουργίας γεγονότων όπως συμβαίνει συχνά πυκνά το τελευταίο διάστημα στο νησί για.... ευνόητους κομματικούς λόγους ( θυμηθείτε το προ μηνών θέμα "κλεισίματος¨ του νοσοκομείου ).
  • Ο Δήμος σέρνεται και πάλι πίσω από τα γεγονότα και προσπαθεί να βγεί στην επιφάνεια μέσω της ανυπαρξίας του.
Αντί να  απολογείται για την ανυπαρξία προτάσεων και ενεργειών για την αναβάθμιση και την αξιοποίηση της περιοχής, για την εγκατάληψη της και την  αγνόηση προτάσεων όπως αυτή του ΕΜΠ, σέρνεται πίσω από την πίεση των σεναριογράφων και φάσκει και αντιφάσκει : Από τη μια μεριά αρνείται το γεγονός ότι η πολιτεία έχει το δικαίωμα της παραχώρησης των λιμνών στο ΤΑΙΠΕΔ κι από την άλλη ζητεί να του τις παραχωρήσει !!!
Οταν σταματήσει το κυνήγι μαγισσών στη Νάξο κι όταν σταματήσουν να απασχολούν την καθημερινότητα της οι σκοπιμότητες των κομματικών, παραταξιακών και προσωπικών συμφερόντ ων, ίσως βρούμε το καιρό να συζητήσουμε αναλυτικά και να παλέψουμε όλοι μαζί για τη Νάξο μας .

Διαβάστε την ανακοίνωση του Δήμου όπως τη καταγράφει το naxosnews  :
Τονίζεται ο κοινόχρηστος και ο δημόσιος χαρακτήρας και των τεσσάρων εκτάσεων, σύμφωνα με το Σύνταγμα, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, με τη ειδική νομοθεσία, την ευρωπαϊκή νομοθεσία, με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για οικοσυστήματα, Natura και προστασία των υγροβιότοπων αυτών και κατ’ επέκταση είναι εκτός συναλλαγής.
Οποιαδήποτε πράξη, ακόμη κι αυτή η παραχώρηση από τη Διυπουργική Επιτροπή (στο ΤΑΙΠΕΔ) είναι άκυρη. 
Για το λόγο αυτό ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, θα ζητήσει τη διόρθωση και να εξαιρεθούν και τα τέσσερα ακίνητα γιατί δεν είναι μεταβιβάσιμα και δεν μπορούν να πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ασχολείται με την Ιδιωτική Περιουσία του Δημοσίου, ενώ αυτά της Νάξου και της Ηρακλειάς δεν είναι και άρα θα ζητηθεί να απενταχθούν και να εξαιρεθούν από τη σχετική απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής.
Ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ζητεί από το Υπουργείο Οικονομικών, την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και το ΤΑΙΠΕΔ να μεταβιβαστούν και τα τέσσερα ακίνητα να μεταβιβαστούν στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά πλήρη κυριότητα.
Άλλως και κατά κυριότητα, να μεταβιβαστούν κατά χρήση στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.
Σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτό κανένα από τα προηγούμενα, να συναφθεί προγραμματική σύμβαση τόσο με το Υπουργείο Οικονομικών ή με το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι να γίνει η διόρθωση ή με οποιαδήποτε άλλη Υπηρεσία και εργαστήριο του Δημοσίου που ασχολείται με αυτά, όπως είναι το ΕΛΚΕΘΕ, για την περαιτέρω προστασία και αξιοποίηση των 4 ακινήτων.
Επιπροσθέτως, αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο να προβεί σε οποιοδήποτε ένδικο μέσο ή Διοικητική Αρχή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και του έννομου συμφέροντος που έχει για την προστασία  του περιβάλλοντος.
Την κάθετη διαφωνία του για να προβεί ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε οποιαδήποτε προγραμματική σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ, εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Καραμανής.

Τέλος, αποφασίστηκε η σύσταση διαπαραταξιακής 5μελούς επιτροπής, αποτελούμενη από το δήμαρχο και από ένα δημοτικό σύμβουλο από κάθε δημοτική παράταξη, που θα παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος και θα παρίσταται γι αυτό, όπου απαιτηθεί.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

www.naxos-news.gr/?aid=33439 Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΕΠΙΚΑΡΠΟΤΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΒΙΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΚΑΠΕΛΟΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΗΜΒΟΥΛΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΓ.ΑΡΣΕΝΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΗΔΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ... ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΟΥΝ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ