slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Επιστολή διαμαρτυρίας επαγγελματικών φορέων Νάξου για το ξεπούλημα των λιμνών

Νάξος, 18/09/2013 

Προς:  - Γραφείο Πρωθυπουργού
- Διυπουργική  Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και  Αποκρατικοποιήσεων
- Υπουργείο  Οικονομικών
- Υπουργείο  Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και  Ναυτιλίας
- Υπουργείο  Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
- Υπουργείο  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και  Κλιματικής Αλλαγής
- Υπουργείο  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης  και..........
Πρόνοιας
- Ταμείο Αξιοποίησης  Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου
- Γραφείο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
           - Βουλευτές Νομού Κυκλάδων
- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
- Δήμος Νάξου  και Μικρών Κυκλάδων


Αγαπητοί κύριοι,

Με την παρούσα  επιστολή, οι παρακάτω φορείς, διαμαρτυρόμαστε  έντονα για την εκχώρηση στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), 4 περιοχών του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, που βρίσκονται εντός των ορίων περιοχών NATURA 2000.
Η περιοχή της Αλυκής έχει χαρακτηρισθεί καταφύγιο άγριας ζωής (οικότοποι προτεραιότητας, παράκτιες λιμνοθάλασσες, 2250 θίνες των παραλιών, 1120 εκτάσεις θαλάσσιας βλάστησης).

Οι λίμνες του Αγίου Προκοπίου, ως ειδική ζώνη διατήρησης, οικότοποι προτεραιότητας 1150, παράκτιες λιμνοθάλασσες και τέλος.

Το έλος του Καλαντού, ως ζώνη ειδικής προστασίας εντάσσεται σε σημαντική περιοχή για τα πουλιά και μικρός νησιωτικός υγρότοπος.

Για τις Λίμνες του Αγίου  Προκοπίου, άρχισε ήδη η διαδικασία προκαταρκτικής ενημέρωσης των υποψήφιων  επενδυτών, με την παρουσίαση διαφημιστικού  φακέλου, που ήρθε πρόσφατα στο φώς  της δημοσιότητας. Στο φάκελο προβάλλονται κυνικά τα τουριστικά πλεονεκτήματα της περιοχής, προτείνονται χρήσεις: ξενοδοχειακά συγκροτήματα, εξοχικές κατοικίες, εμπορικές χρήσεις και το οικόπεδο προικίζεται με πολύ μεγάλη δόμηση, 32.000 m², δηλ. περίπου 1.000 κλίνες σε ξενοδοχεία, βίλλες και καταστήματα.

Οι λίμνες και τα έλη δεν ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο ως περιοχές προς πώληση, αλλά ως προστατευόμενες περιβαλλοντικά περιοχές. Η Κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ ενεργούν αντίθετα με διεθνείς συνθήκες, νόμους, το Σύνταγμα και τους άγραφους νόμους της τοπικής κοινωνίας, με βάση τους οποίους, οι λίμνες εδώ και αιώνες θεωρούνται κοινόχρηστες ως αλυκές.

Οι λίμνες με την παραλία  είναι ένα ενιαίο ευαίσθητο παράκτιο οικοσύστημα (Natura 2000 - gr 4220014). Επιστήμονες θεωρούν ότι οι σπάνιες χαρακτηριστικές ιδιότητες της θάλασσας του Αγίου Προκοπίου, σχετίζονται με την ύπαρξη και διατήρηση των 3 λιμνών. Κάθε αλλαγή στο συγκεκριμένο οικοσύστημα, θα επιφέρει ανεξέλικτες επιπτώσεις και στη στεριά αλλά και στη θάλασσα.

Οι Σύλλογοι μας, πέρα από  την υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος, που είναι καθήκον μας, προασπιζόμαστε τα επαγγελματικά συμφέροντα των μελών μας, που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του ενεργού πληθυσμού του Δήμου μας.

Συνεπώς, ανησυχούμε για  τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει μια τόσο μεγάλη τουριστική μονάδα στις αντίστοιχες οικονομικές δραστηριότητες μικρής κλίμακας των μελών μας.

Το τουριστικό προϊόν της  Νάξου, που προσφέρεται από τα μέλη μας, θα υποβαθμιστεί από την  παρέμβαση στις λίμνες και θα καταδικάσει μια ολόκληρη περιοχή, που η παραλία της βραβεύεται κάθε χρόνο και έρχεται 2η στην Ελλάδα.

Δεκάδες παραλίμνια ξενοδοχεία θα χάσουν τη θέα τους, από τον  όγκο της κατασκευής του έργου και το τεράστιο ξενοδοχείο των επενδυτών, λόγω της πρόσοψης του (ενός περίπου χιλιομέτρου) και λόγω του ότι θα έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης σε όλη την πλαζ με άγνωστες απαγορευτικές συνέπειες για τους πελάτες των άλλων ξενοδοχείων, τους επισκέπτες της Νάξου και όλους τους μόνιμους κατοίκους του νησιού.

Το αποτέλεσμα τελικά εάν πωληθεί η έκταση, θα είναι να κερδίσουμε ως νησί και  ως κράτος, ελάχιστα, από τους προνομιούχους  τουρίστες που θα έρθουν στη Νάξο με το γνωστό σύστημα “all inclusive”.

Πιστεύουμε ότι  στην πράξη, πωλείται όλος ο Άγιος  Προκόπιος και ότι βλάπτονται ζωτικά συμφέροντα των μελών μας, της κοινωνίας μας και του περιβάλλοντος.  

Όλα τα μέλη των  Συλλόγων μας, έχουν ευαισθητοποιηθεί και είναι έτοιμα να ενεργοποιηθούν άμεσα, για να υπερασπιστούν τις  επιχειρήσεις τους, την εργασία τους, τη ζωή τους, την περιουσία τους και την επιβίωση τους στο νησί μας.

Καλούμε όλους  εσάς, να αναλάβετε ενεργό δράση  για να σταματήσει με κάθε δυνατή ενέργεια η πώληση και επίσης να κατατεθεί από το Δήμο Νάξου και μικρών Κυκλάδων μελέτη για την περιβαλλοντική διαχείριση και προστασία των λιμνών και των οικότοπων της Νάξου.

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η Νάξος σύσσωμη  δεν έχει σκοπό να παραχωρήσει  ούτε μία σπιθαμή δημόσιας γής.



Μετά τιμής
Για την Ένωση Ξενοδόχων Νάξου

Ο Πρόεδρος                                    Ο Γεν. Γραμματέας



Στρατούρης  Ελευθέριος                          Μαργαρίτης Ιωάννης



Για το Σύλλογο  Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων  Νάξου


                   Ο Πρόεδρος                                    Ο Γεν. Γραμματέας


                Κάβουρας Γεώργιος                       Δημητροκάλλης Ανδρέας



Για το Σύλλογο  Μαζικής Εστίασης Νάξου

       Ο  Πρόεδρος                                    Ο Γεν. Γραμματέας


Παπαδόπουλος Ιωάννης                       Καραμανής Ευάγγελος

Δεν υπάρχουν σχόλια: