slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Π. Μολυβιάτης: «Τα χρήματα του ταμείου είναι ιερά»


Ο πρώην πρόεδρος του ειδικού ταμείου εκτάκτων αναγκών που δημιουργήθηκε προκειμένου να συμβάλει στις ζημιές που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 σε συνέντευξη του στο Real.gr αφήνει αιχμές για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τα χρήματα η κυβέρνηση Παπανδρέου: «Τα χρήματα έπρεπε να διατεθούν μόνο για το σκοπό για τον οποίο τα προόριζαν οι δωρητές» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Πέτρος Μολυβιάτης παραθέτει αναλυτικά στοιχεία για τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν εκείνοι την περίοδο και χαρακτηρίζει άδικη την κριτική που δέχεται το ταμείο και τονίζει: «Είναι άδικη η κριτική που δέχεται το ταμείο»
Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη

Πόσα ήταν τελικά τα χρήματα που παράδωσε το ΔΣ του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών;

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου και εγώ, ως πρόεδρός του, υποβάλαμε την παραίτησή μας στις 8 Οκτωβρίου 2009 στη νέα κυβέρνηση που είχε προκύψει από τις εκλογές. Το υπόλοιπο του λογαριασμού του Ταμείου, την ημέρα εκείνη στην Τράπεζα της Ελλάδος, ήταν 131.692.410,03 ευρώ. Από το ποσό αυτό είχαμε αποφασίσει να διατεθούν 80.000.000 ευρώ για έργα υποδομών στις πυρόπληκτες περιοχές.

Σημειώνω ότι για τη λειτουργία του Ταμείου δεν εδαπανήθη ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα των δωρητών. O πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. προσέφεραν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά χωρίς καμμία απολύτως αμοιβή και τη γραμματειακή υποστήριξη παρείχε το Υπουργείο Οικονομικών. Δε σας κρύβω ότι με ιδιαίτερη ικανοποίηση είδα ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής ανεγνώρισε πλήρως το έργο μας.

Πράγματι, στο πρόσφατο πόρισμά της που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρει ότι «το ΕΤΑΕΑ κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του παρείχε με διαφανείς διαδικασίες και άνευ γραφειοκρατικών περιορισμών και καθυστερήσεων τα χρήματα για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών. Είναι ενδεικτικό ότι τα μισά χρήματα του Ταμείου δόθηκαν κατά τα δύο πρώτα χρόνια από την ίδρυσή του».

Από την στιγμή που παραιτηθήκατε εσείς και τα μέλη του ΔΣ σας ενημέρωσε κανένας κυβερνητικός παράγοντας για το που πήγαν τα χρήματα του ταμείου;

Για την πορεία του Ταμείου μετά την παραίτησή μου γνωρίζω και εγώ μόνο όσα έχουν ανακοινωθεί επισήμως κατά καιρούς. Θα ήθελα όμως να τονίσω ότι τα χρήματα αυτά είναι ιερά διότι προέρχονται από τη γενναιοδωρία του ελληνικού λαού και πρέπει να διατίθενται αποκλειστικά και μόνο για το σκοπό για τον οποίο τα προόριζαν οι δωρητές.

Ποιος ήταν ο σκοπός του ταμείου και που διατέθηκαν οι πόροι που συγκεντρώθηκαν, όσο ήσασταν εσείς Πρόεδρος του ΔΣ;

Ο κύριος σκοπός του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ) ήταν η ανοικοδόμηση ή η επισκευή των σπιτιών που εκάηκαν από τις πυρκαγιές του 2007 και η αντιμετώπιση ορισμένων επειγουσών αναγκών (αντιπλημμυρικά έργα, ζωοτροφές κ.λπ.).

Ο σκοπός αυτός πιστεύω ότι επετεύχθη πλήρως, αφού ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις που είχαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Δηλαδή μέσα σε ενάμισυ χρόνο ανοικοδομήθηκαν ή επισκευάστηκαν 1.158 σπίτια και 802 αγροτικά κτίσματα (αποθήκες, στάβλοι κ.λπ.) εντελώς δωρεάν και όχι με δανεισμό.

Για την εκπλήρωση των σκοπών αυτών το Ταμείο εδαπάνησε 76.622.018,04 ευρώ υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας και τακτικής ενημερώσεως της κοινής γνώμης, της Βουλής και των δωρητών. Από το ποσό αυτό, τα 37.355.627,04 ευρώ διετέθησαν για το νομό της Ηλείας που είχε υποστεί και τις μεγαλύτερες καταστροφές.

Χάρη στη γενναιοδωρία 90.000 περίπου δωρητών, κυρίως από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, το Ταμείο είχε συγκεντρώσει 198.018.545,99 ευρώ και με τους τόκους 10.295.882,80 ευρώ το συνολικό ποσό έφτασε τα 208.314.428,07 ευρώ.

Γίνεται όμως και κριτική για το «Ταμείο Μολυβιάτη...»

Η κριτική που ασκείται από την Επιτροπή της Βουλής και αναπαράγεται από τον τύπο αφορά σαφέστατα την διαχείριση του Ταμείου μετά το 2010. Εγώ όμως όπως σας είπα είχα παραιτηθεί από τον Οκτώβριο του 2009 και δεν είχα πλέον καμιά σχέση με το Ταμείο το οποίο άλλωστε καταργήθηκε τελείως το 2011 και την διαχείριση των χρημάτων του ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών. Και όμως και για την περίοδο αυτή γίνεται λόγος για Ταμείο Μολυβιάτη. Δεν ξέρω αν αυτό γίνεται σκόπιμα ή όχι. Ξέρω όμως ότι δεν είναι δίκαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: