Οι απώλειες αυτές, μάλιστα, επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομία με περίπου 750 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνοΣύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης έκθεσης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) που «αναλύει τις επιπτώσεις των απωλειών τροφίμων από περιβαλλοντικής πλευράς», περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων παγκοσμίως σαπίζουν, την ώρα που περίπου 870 εκατομμύρια άνθρωποι μένουν νηστικοί!...
Μάλιστα, οι απώλειες αυτές, αφορούν στο ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται σε όλο τον κόσμο και επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομία με περίπου 750 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
«Καθημερινά οι καταναλωτές -ιδίως στις πλούσιες χώρες- σπαταλούν ποσότητα φαγητού σχεδόν ίση με την καθαρή παραγωγή τροφίμων της υποσαχάριας Αφρικής», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Ζοζέ Γκρατσιάνο ντα Σίλβα.
«Εάν περιορίσουμε τις απώλειες τροφίμων και τα απόβλητα, τότε περισσότερα τρόφιμα θα είναι διαθέσιμα χωρίς να υπάρχει η ανάγκη μεγαλύτερης παραγωγής, ενώ οι φυσικοί πόροι θα δέχονται λιγότερη πίεση».
Το ποσό των τροφίμων που σπαταλούνται είναι ισοδύναμο με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ελβετίας, είπε ακόμη ο Ζοζέ Γκρατσιάνο ντα Σίλβα.
«Εμείς απλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το ένα τρίτο του συνόλου των τροφίμων που παράγουμε να πηγαίνει χαμένο ή να χαθεί εξαιτίας ακατάλληλων πρακτικών, όταν 870 εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν καθημερινά», πρόσθεσε.
O Άχιμ Στάινερ, επικεφαλής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), το περιέγραψε ως «ένα εντυπωσιακό φαινόμενο».
«Θα πάρει λιγότερο από 37 χρόνια για να προστεθούν άλλα δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι στον παγκόσμιο πληθυσμό. Πώς θα θρέψουμε τους εαυτούς μας στο μέλλον;», αναρωτήθηκε.
Τεράστιο, όμως, είναι το κόστος και για το περιβάλλον, καθώς τα τρόφιμα αυτά αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, απελευθερώνοντας 3,3 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
Οι άλλες δύο πηγές είναι στην πραγματικότητα... χώρες: Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα παράγουν η καθεμία το ισοδύναμο 7 δισεκατομμυρίων τόνων CO2 το χρόνο.
Σύμφωνα με τον Αχίμ Στάινερ, εάν δεν ληφθούν μέτρα, η κατάσταση θα επιδεινωθεί, καθώς οι τύποι τροφίμων που παράγονται για να καλυφθούν οι ανάγκες των αναδυόμενων οικονομιών – κυρίως κρέας – έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στο περιβάλλον.
Ο FAO προτείνει σε πρώτη φάση αφύπνιση των πολιτών μέσα από τα ΜΜΕ, καλύτερο συντονισμό των διεθνών στρατηγικών, καθώς και επενδύσεις σε δημόσιες και ιδιωτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες αποσκοπούν στον περιορισμό των απωλειών, από το χωράφι και το αγρόκτημα μέχρι τον καταναλωτήhttp://www.protothema.gr/environment/article/310608/hameno-paei-to-13-ton-trofimon-pagosmios-tin-ora-pou-ekatommuria-peinane/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου