slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Γιάννης Βρούτσης: «Τα ψέματα τέλειωσαν, τα πρόστιμα θα επιβάλλονται επιτόπου»


Αποφασισμένη να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο και να μην χαριστεί σε κανένα εμφανίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εργασίας που ανακοίνωσε σήμερα τα τσουχτερά πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε όσους εργοδότες απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους. Πρόστιμα που θα αγγίζουν και τις 10.550 ευρώ ανά εργαζόμενο.
Με αφορμή την παρουσίαση της υπουργικής απόφασης που περιέχει το νέο τρόπο επιβολής και το ύψος των προστίμων για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και .....
Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με δύο λόγια τα ψέματα τελείωσαν. ¶λλοθι δεν υπάρχει για κανέναν. Όποιος σχεδιάζει να παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά».

Παράλληλα ο υπουργός τόνισε ότι τα πρόστιμα θα επιβάλλονται χωρίς καθυστερήσεις: «Οι υψηλές αυτές κυρώσεις θα επιβάλλονται άμεσα, επιτόπια και κατά «δέσμια αρμοδιότητα» του ελεγκτή, καθώς η αδήλωτη εργασία θα αντιμετωπίζεται πλέον, και με την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου, ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση. Γνωρίζουμε ότι οι ποινές είναι υψηλές έως εξοντωτικές. Ωστόσο η υψηλή παραβατικότητα και η ευρεία έκταση του φαινομένου έχει αγγίξει τα όρια ανοχής της κοινωνίας».

Τα πρόστιμα όπως εξήγησε ο κ. Βρούτσης αυστηροποιούνται σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο και πρόσθεσε ότι με  το νέο σύστημα σταματάει η ουσιαστική ατιμωρησία που οφειλόταν είτε στην ευχέρεια της υποκειμενικής εκτίμησης του ελεγκτή είτε στην παρελκυστική διαδικασία ανταλλαγής απόψεων και υπομνημάτων.

«Αποτελεί, τέλος, ζήτημα δικαιοσύνης ανάμεσα στις επιχειρήσεις, στους νομοταγείς και υπεύθυνους επιχειρηματίες και σΆ αυτούς που εκμεταλλεύονται την κατάσταση. Είναι ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού» πρόσθεσε από την πλευρά του ο υφυπουργός εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.

Συγκεκριμένα όπως φαίνεται στην υπουργική απόφαση, για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο:

Μισθός
 Επί Μήνες Εργασίας
Επιβαλλόμενο Πρόστιμο
Για υπάλληλο ηλικίας άνω των 25 ετών
586,08
18
10.549,44 ¤
Για υπάλληλο ηλικίας κάτω των 25 ετών
510,95
18
9.197,10 ¤


Ημερομίσθιο
Επί Ημέρες Εργασίας
Επιβαλλόμενο Πρόστιμο
Για εργατοτεχνίτη ηλικίας   άνω των 25 ετών
26,18
403
10.550,54 ¤
Για εργατοτεχνίτη ηλικίας κάτω των 25 ετών
22,83
403
9.200,49  ¤


Διαβάστε (εδώ) ολόκληρη την υπουργική απόφαση στην οποία περιγράφονται αναλυτικά οι κυρώσεις και τα πρόστιμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: