slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Στη «σκεπή» των Κυκλάδων

  • ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΝ ΖΑ 2013
Με πολύ μεγάλη συμμετοχή έγινε για ακόμη μια φορά το καθιερωμένο πλέον οδοιπορικό στο όρος Ζευς του Φιλωτίου, που διοργανώνεται επί σειρά ετών από τον ΑΜΣ Φιλωτίου και αφιερώνεται στη μνήμη της Μαρίας .Σ. Ψαρρά. Στις 4:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Αυγούστου 100 περίπου άνθρωποι όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκαν στον Πλάτανο του Φιλωτίου, όπου και ...
είναι κάθε χρόνο το καθιερωμένο μέρος συνάντησης.
Σκοπός τους να οδοιπορήσουν και να φτάσουν στην κορυφή του Ζα πριν το ξημέρωμα, ώστε να απολαύσουν την ανατολή από το υψηλότερο βουνό των Κυκλάδων.
Φυσικά οι συμμετέχοντες απολαμβάνουν και την διαδρομή μέσα από τα μονοπάτια, καθώς και τα πανέμορφα τοπία που προσφέρουν οι πλαγιές του όμορφου και ταυτόχρονα επιβλητικού βουνού.
Ανάμεσα στους οδοιπόρους ήταν και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φιλωτιτών, καθηγητής κ. Αντώνης Τζιώτης, ο 

οποίος ήταν πρόθυμος να λύνει κάθε απορία που είχαν οι νεότεροι συνοδοιπόροι.

Φυσικά η αποζημίωση έφτασε για όλους όταν έφτασαν στην κορυφή και απόλαυσαν έκθαμβοι τόσο την θέα, όσο και την ανατολή του ηλίου.

Στην επιστροφή, άπαντες έδωσαν το νέο ραντεβού για τα τέλει Αυγούστου του 2014.

Από πού πηγάζει η ονομασία Μηλώσια;

Η Πολιτιστικοαθλητικές εκδηλώσεις "Μηλώσια 2013" άρχισαν φέτος στις 27 Ιουλίου με το οδοιπορικό στη φύση και έλαβαν και επίσημα τέλος με το οδοιπορικό στον Ζα στις 25 Αυγούστου.

Πολλοί αναρωτιούνται όμως τι σημαίνει η λέξη "Μηλώσια"; Απάντηση στο ερώτημα αυτό έχει δώσει μέσω μελέτης ο Φιλωτίτης καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Ιωάννης Προμπονάς.

Η μελέτη αναφέρει ότι η ονομασία μας έχει παραδοθεί από τους ίδιους τους αρχαίους κατοίκους της περιοχής και υπάρχει χαραγμένη σε βράχο που υπάρχει στην περιοχή "Λεβγάσα", οι οποία βρίσκετε εντός του μονοπατιού που οδηγεί στην κορυφή του Ζα. Η επιγραφή αναφέρει "ΟΡΟΣ ΔΙΟΣ ΜΗΛΩΣΙΟΥ" που σε ειδική μετάφραση σημαίνει "Όριο του δρόμου που οδηγεί στο ιερό βουνό του Δία του Μηλωσίου".

Μηλωτή στην αρχαία ελληνική γλώσσα σημαίνει η προβιά ή το δέρμα από πρόβατο. Άρα "Δίας ο Μηλώσιος" είναι ο Δίας ντυμένος με προβιές.

Και πάμε λίγο στο σήμερα προσπαθώντας να αιτιολογήσουμε που σχετίζονται τα παραπάνω με τα "Μηλώσια" που διοργανώνει κάθε χρόνο ο ΑΜΣ Φιλωτίου. Εδώ η παράδοση θέλει του αρχαίους κατοίκους της περιοχής , σε περιόδους ξηρασίας και ζέστης να ντύνονται με μηλωτές (προβιές) και στη συνέχεια να σχηματίζουν μια ομάδα που έφτανε στην κορυφή του όρους Ζευς, όπου με ειδικά τελετουργικά καλούσαν τον Δία να τους φέρει δροσιά και βροχές. Έτσι λοιπόν πριν από πολλά χρόνια ήρθε η ιδέα να πραγματοποιείτε κάθε χρόνο η ίδια διαδρομή, με τους Φιλωτίτες να βαδίζουν για λίγες ώρες στα χνάρια των αρχαίων προγόνων τους.
Φωτογραφίες εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: