slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

«Ανακάλυψαν τη Μύκονο μετά από 3 χρόνια»

Επίθεση στον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Πουσσαίο εξαπέλυσαν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίαςΧαράλαμπος Κόκκινος και ο περιφερειακός σύμβουλος Κωνσταντίνος Κουκάς με αφορμή τα όσα συνέβησαν κατά την επίσκεψή του στη Μύκονο.
Σχετικέ με την κινητικότητα που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα η περιφερειακή αρχή για τη Μύκονο, την .....
κατηγορούν ότι «ανακάλυψε» το νησί και τα προβλήματά του μετά από 3 χρόνια θητείας, αφού σε όλο το διάστημα από τις εκλογές του 2010 μέχρι σήμερα, δεν είχε δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον.
Καταγγέλλει μάλιστα τον Γιώργο Πουσσαίο, ότι στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε με θέμα τη σύσκεψη για τη διαχείριση των απορριμμάτων που πραγματοποιήθηκε στο νησί, έκανε προσβλητικές και δυσφημιστικές αναφορές για τη Μύκονο, ενώ απέκλεισε από τη σύσκεψη τόσο τον κ. Κόκκινο όσο και τον κ. Κουκά τους οποίους δεν ενημέρωσε να λάβουν μέρος παρότι γνώριζε ότι βρίσκονταν στο νησί.
Καταγγέλλουν επίσης ότι αγνοήθηκαν οι προτάσεις που έχει καταθέσει η μείζονα μειοψηφία για την αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων στη Μύκονο και χαρακτηρίζουν αβέβαιο για την επίλυση του ζητήματος, το αποτέλεσμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε.
Διαβάστε την ανακοίνωση:
Χρειάστηκε να περάσουν τρία (3) χρόνια γα να ανακαλύψει η Περιφερειακή Αρχή το νησί της Μυκόνου. Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι προβλήματα που απαιτούσαν εδώ και αρκετό καιρό την προσοχή της Περιφέρειας όψιμα ανακαλύφθηκαν. 
Έπρεπε να εκδώσει δελτίο τύπου ο συνδυασμός μας «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας» αναδεικνύοντας τα ζητήματα αλλά και να οδηγηθεί το νησί σε αδιέξοδο για να υποχρεωθεί η Περιφερειακή αρχή, εκπροσωπούμενη από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Πουσσαίο, παραμονές δεκαπενταύγουστου, στο απόγειο της τουριστικής σεζόν, να ανακαλύψει το νησί της Μυκόνου, που απέχει μόλις λίγα ναυτικά μίλια από την έδρα της Περιφέρειας.!
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10/08 οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι αγνοούσαν την επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων καθώς και την ατζέντα της συζήτησης που θα ακολουθούσε.
Τα αποτελέσματα της συνάντησης είναι οριακά και αμφίβολα λόγω των ασφυκτικών χρονικών  προθεσμιών.
Αν όμως κρίνουμε από το δελτίο τύπου του Αντιπεριφερειάρχη οφείλουμε να αναδείξουμε τα εξής:
*Εκτιμούμε ότι είναι ιδιαίτερα προσβλητικό για έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό όπως η Μύκονος, να δυσφημείτε με δελτίο τύπου με τον χειρότερο τρόπο, να εκτοξεύονται απειλές για την δημόσια υγεία και να μιλά για τριτοκοσμικές καταστάσεις ο ίδιος ο αρμόδιος και χωρικός  Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων. Ο υπογράφων το δελτίο τύπου κ. Πουσσαίος μάλλον ξέχασε τις δικές του ευθύνες για αυτή την κατάσταση.
*Είναι προσβλητικό για το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυκόνου, το οποίο τιμούμε και στηρίζουμε, να απαξιώνεται από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων με εκφράσεις στο δελτίο τύπου όπως «..Την αδυναμία του Δήμου Μυκονίων να διαχειριστεί την κρίσιμη κατάσταση..».
*Είναι απαράδεκτο και το καταγγέλλουμε ότι αποκλείστηκε από την επίσκεψη ο Περιφερειακός Σύμβουλος, εκπρόσωπος του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας και Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, ο οποίος ουδέποτε ενημερώθηκε –ως είθισται- για την επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη ώστε να παραστεί. Θεωρούμε δε εμπαιγμό και πολιτικό ατόπημα του κ. Πουσσαίου να παρουσιάζει ως παρόντα τον κ. Κουκά στην σύσκεψη για την οποία ουδέποτε τον ενημέρωσε.
*Πολιτικό ατόπημα και αποκλεισμός είναι και η μη πρόσκληση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας της Περιφέρειας κ. Χαράλαμπου Κόκκινου, ο οποίος την ίδια ημέρα περιόδευε στο νησί με τον κ. Κουκά.
Και για να είμαστε συγκεκριμένοι:
*Γιατί αγνοήθηκαν οι προτάσεις μας που είχαμε καταθέσει για την υλοποίηση του έργου της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ αλλά της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Μυκόνου;
*Γιατί δεν διαθέτει οριστικά η Περιφέρεια στον Δήμο Μυκόνου, υπάλληλο που ήδη υπηρετεί με απόσπαση και θα συνέδραμε την Τεχνική Υπηρεσία στην υλοποίηση των έργων;
*Γιατί μέσω των πόρων της Τεχνικής Βοήθειας του ΕΣΠΑ δεν στηρίχθηκε ο Δήμος Μυκόνου αλλά και άλλοι Δήμοι που έχουν προβλήματα στην υλοποίηση των έργων;
Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του
Εάν ο Δήμος Μυκόνου έχει το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ έτοιμο για δημοπράτηση, να το πράξει άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις. Εάν αυτό δεν ισχύει να επισπευτούν τότε οι διαδικασίες από τον Δήμο και την Περιφέρεια για την υλοποίηση του, γιατί ως γνωστόν απαιτείται ορισμένο χρονικό διάστημα για να υλοποιηθεί μια διαβαθμιδική προγραμματική σύμβαση, να ελεγχθεί η νομιμότητα της, να εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο, να γίνει δημοπράτηση του έργου, να εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, να αρχίσει η υλοποίηση μέχρι το τέλος του 2013, να αποφευχθούν τα πρόστιμα και να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2015, οπότε και παρατάθηκε η λήξη του προγράμματος ΕΣΠΑ.
Εξυπακούεται ότι τασσόμαστε υπέρ κάθε νόμιμης διαδικασίας για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ, έργο κόσμημα και εργαλείο για τη Μύκονο, το οποίο δυστυχώς δεν έχει ανταποκριθεί στον προορισμό του.
Υ.Γ. Θυμίζουμε ότι στο νησί της Μυκόνου κατά την περίοδο του Γ ‘ Κ.Π.Σ. διατέθηκαν 59 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων απορροφήθηκαν τα 33 εκατομμύρια και τα υπόλοιπα εμφανίστηκαν ως πληρωμές για τα πρώτα έτη του ΕΣΠΑ.
Πλην του έργου της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ, έργο το όποιο ωρίμασε με πόρους του προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών «ΘΗΣΕΑΣ», από το 2010 η Περιφερειακή Αρχή ΔΕΝ ΕΝΕΤΑΞΕ κανένα νέο έργο στη Μύκονο.
Χαραλαμπος Κόκκινος
Επικεφαλής Μείζονος Μειοψηφίας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Κωνσταντίνος Π. Κουκάς
Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου
Περιφερειακός Σύμβουλος Ενότητας Μυκόνου
 Δεν άφησαν αναπάντητη τη χθεσινή σκληρή κριτική που δέχθηκαν από τη μείζονα μειοψηφία, τόσο ο περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Πουσσαίος.

Οι καταγγελίες που δέχθηκαν περί ξαφνικού και όψιμου ενδιαφέροντος για τα προβλήματα της Μυκόνου από τον Χαράλαμπο Κόκκινο και τον Κωνσταντίνο Κουκά, προκάλεσαν την αντίδραση περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη που έσπευσαν να δώσουν διευκρινήσεις και απαντήσεις.
Ειδικά ο κ. Πουσσαίος, εμφανίζεται καταπέλτης σε βάρος του Χαράλαμπου Κόκκινου κατηγορώντας τον για πάγια μικροπολιτική τακτική και στείρα αντιπολίτευση.
Λίγη ώρα αργότερα ήταν η σειρά του Χαράλαμπου Κόκκινου που επανήλθε με δική του σκληρή απάντηση σε βάρος της περιφερειακής αρχής και ειδικότερα του κ. Πουσσαίου, τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι η διοίκηση της Περιφέρειας κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια και ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων επιδίδεται σε ένα ρεσιτάλ αποπροσανατολισμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: